Gezellig ten huize van de familie Bach

Deze cd opname is een uitnodiging ten huize van de familie Bach. Meerdere leden van de familie speelden een instrument en maakten samen “Hausmusik”.

Het beroemd “Clavierbüchlein” die de veertigjarige componist in 1725 aan zijn tweede vrouw Anna Magdalena schonk, is daarbij een passende leidraad. Het werk is nl. een uniek document van de muziek die de familieleden onderling samen speelden. Het bevat korte klavierwerkjes, kamermuziek, liederen en meer uitgebreide aria’s uit kerkcantaten.

De Bachs, de Erfurter Linie en de Arnstädter Linie, waren een muzikaal heel getalenteerde familie. In Thüringen werd de naam Bach zelfs synoniem voor musicus. Bach en zijn twee oudste zoons, de componisten Philipp Emanuel en Wilhelm Friedemann, uit zijn eerste huwelijk met Maria Barbara, waren uitstekende violisten. De schoonzoon Johann Christoph Altnickol (1720-1759) uit het markgraafschap Opper-Lausitz gehuwd met Elisabeth Juliane Friederica, een dochter uit Bachs tweede huwelijk, speelde cello en contrabas, Anna Magdalena en haar oudste stiefdochter Catharina Dorothea zongen, en de jonge kinderen uit Bachs tweede huwelijk, o.a. Johann Christoph Friedrich (de “Bückeburger Bach”) en Johann Christian, (de “Milanese” of “Londense” Bach), speelden makkelijke stukken op de verschillende instrumenten van hun vader.

De cantor Georg Christian Schemelli (ca.1676-1680-1762) was van 1695 tot 1700 leerling aan de Thomasschule in Leipzig. In 1707 werd hij benoemd tot cantor in Treuenbrietzen (Potsdam) en was vanaf 1727 hof cantor in Zeitz. Schemellis “Musicalisches Gesang-Buch”, waaraan Sebastian Bach heeft meegewerkt, verscheen in 1736 in Leipzig en bevatte 954 geestelijke gezangen, waarvan er 69 in notenbeeld afgedrukt werden (een melodie met een bas lijn en akkoordbecijfering). De teksten kwamen uit de traditie van het piëtisme en waren bedoeld voor de huiselijke kring.

Op de cd staan de Prelude in D , BWV 936, recitatieven, koralen en aria’s uit zes cantaten, de Sarabande uit de Cello Suite nr. 5 in c BWV 1011, “Vergiss mein nicht”, “Komm, süsser Tod” en “Gib dich zufrieden und sei Stille” uit het “Musikalisches Gesangbuch” van Georg Christian Schemelli, de courante uit de Franse suite nr. 2 in c, BWV 813, een Choralvorspiel en de cantate ‘Wer nun den lieben Gott lässt walten’ uit het Anna-Magdalena Bach Büchlein BWV691, en het Cantabile, ma un poco adagio uit de Sonate voor Viool en klavecimbel in G, BWV 1019a.

De musici en zangers van deze opname, allen eminente deskundigen van de muziek van Bach en van barokmuziek in het algemeen, zijn hier samengekomen om deze uitzonderlijke momenten weer tot leven te brengen. Een heerlijk mooie cd die u laat getuigen van de intieme, huiselijke sfeer van een familie die een groot deel van de wereld voor altijd mooier maakte. Uitvoerders zijn Georg Nigl (bariton), Anna Lucia Richter (sopraan), Petra Müllejans (viool), Roel Dieltiens (cello) en Andreas Staier (klavecimbel). Zij zorgen voor rustieke, huiselijke kabinet sfeer. Warm aanbevolen.

Bach Privat cd Alpha ALPHA241

https://www.stretto.be/2019/10/24/le-fabuleux-voyage-door-o-a-les-musiciens-de-saint-julien-joel-grare-en-le-poeme-harmonique-een-magnifieke-10-box-op-het-label-alpha/