Till-Holger Borcherts Pieter Bruegel De Oude, Van Eyck, Rubens en drie eeuwen Vlaamse kunst. Prachtig!

Vier prachtige Lannoo uitgaven geven de geheimen prijs van schilderkunst die behoort tot de mooiste aller tijden.

De Duitse kunsthistoricus en schrijver Till-Holger Borchert (°1967) uit Hamburg is gespecialiseerd in 14de–  en 15de -eeuwse kunst. Hij was tussen 2003 en 2014 de curator van het Groeningemuseum en Arentshuismuseum in Brugge. In december 2014 werd hij aangesteld als artistiek directeur van de stedelijke musea in Brugge. Hij gaf les in Europa en in de VS en organiseerde een aantal grote, heel belangrijke tentoonstellingen, waaronder “Portretten van Memling”, die in Brugge, in de Frick-collectie in New York en in het Thyssen-Bornemisza Museum in Madrid te zien was, en organiseerde de adembenemende tentoonstelling “Memling: Rinascimento fiammingo” in Rome in 2014/15.

Pieter Bruegel de Oude

2019 wordt het jaar van Bruegel. 450 jaar na het overlijden van de meester, met als hoogtepunt de tentoonstelling “De eeuw van Bruegel” in het KMSKA. en in aanloop tot alle expo’s en festiviteiten, brengt Uitgeverij Lannoo in hun prachtige reeks “Meesterwerk”, “Pieter Bruegel de Oude” uit, een geactualiseerde bloemlezing uit het werk van de Brabantse meester. Het boek toont de schilderijen van de meester tot in de meest verbluffende details. Till-Holger Borchert geeft er uitleg bij.

De meesterwerken van Van Eyck

Deze bloemlezing toont u de vier belangrijkste schilderijen (Het Lam Gods, De Madonna met kanselier Nicolas Rolin, De Madonna met kanunnik Joris van der Paele, De heilige Barbara) van de Vlaamse meester met paginagrote beelden, verbluffende details, en een apart hoofdstuk over de restauratie van Het Lam Gods. Ook hier licht specialist Till-Holger Borchert. deskundig toe.

De meesterwerken van Rubens

Deze uitgave toont u de vier belangrijkste schilderijen (“Ruiterportret van Don Francisco Gómez de Sandoval y Rojas, hertog van Lerma”, “De kruisafneming”, “De vier werelddelen”, “De liefdestuin”) van de Vlaamse meester.

Meesterwerk, van Van Eyck tot Rubens

Dit lijvig boek toont veertig Vlaamse meesterwerken zoals we ze niet vaak aangereikt krijgen. Naast de volledige schilderijen zien we honderden paginagrote beelden met uitgelezen, minutieuze en verbluffende details. Alles wordt verduidelijkt door de deskundige inzichten van Till-Holger Borchert. De mooiste schilderijen van Jan van Eyck, Rogier Van der Weyden, Hiëronymus Bosch, Pieter Bruegel de Oude, Peter Paul Rubens en vele andere grootmeesters van de Vlaamse schilderkunst, geven hier hun geheimen prijs.

Till-Holger Borchert neemt u hier mee op een boeiende tocht doorheen drie eeuwen Vlaamse kunst. Hij wijst de weg naar de artistieke bijzonderheden en toont waar de verborgen finesses en de specifieke eigenheden van de schilder zich schuilhouden. Kunstenaar en werk worden vakkundig ingeleid en gesitueerd in hun historische context. Dit boek is als een kunsthistorische wandeling vol esthetische genoegens, doorheen gerenommeerde musea uit heel Europa, bladzijde na bladzijde. Een uitnodiging tot verwondering en bewondering. De bijzonder interessante teksten zijn telkens in het Nederlands en in het Engels, de fotoreproducties zijn fabelachtig mooi. Een prachtige, en daarenboven heel goedkope reeks die u geenszins mag missen.

Till-Holger Borchert Meesterwerk/Masterpiece Pieter Bruegel De Oude/The elder 56 bladz. geïllustreerd Uitg. Lannoo ISBN 9789401448000

Till-Holger Borchert Meesterwerk/Masterpiece Jan Van Eyck 64 bladz. Uitg. Lannoo ISBN 9789401441629

Till-Holger Borchert Meesterwerk/Masterpiece Peter Paul Rubens 56 bladz. Uitg. Lannoo ISBN 9789401441612

Till-Holger Borchert  Meesterwerk van Van Eyck tot Rubens in detail 498 bladz. Uitg. Lannoo ISBN 9789401412858

https://www.stretto.be/2020/09/05/gunter-hauspie-de-grote-bruegel-atlas-een-prachtuitgave-van-lannoo/