Qotob Trio, uitgewisselde wereldmuziek

Qotob is een relatief nieuwe naam in het muzieklandschap en presenteert hun eerste album op het Brussels label en kunstenaarscollectief Choux de Bruxelles. Het instrumentaal album ‘Entity’ klinkt meditatief maar ook avontuurlijk. Het geluid doet denken aan de intieme maar levendige ECM releases van Anouar Brahem en van de exotische Arabische jazz van Rabi Abou-Khalil, Dhafer Youssef en Mar Khalifé. Het is een muzikale ervaring waarin iedereen zich kan vinden. Poëtisch pianospel, harmonie tussen melancholie en vreugde en de diepe en serene cello zorgen voor uitzonderlijke muziek. De muziek weerspiegelt de vele uitdagingen maar ook gevoeligheid en schoonheid van een steeds veranderende wereld.

Qotob werd in 2015 gecreëerd door de Syrische muzikant Bassel Abou Fakher, die toen in Damascus een EP opnam, gewijd aan de helende kracht van muziek. Qotob Trio wil de kracht van samenwerking en dialoog omarmen, en streeft er tegelijkertijd naar om grenzen te verleggen, beginnend met de klassieke maar kunstmatige verdeling tussen Oost (Damascus) en West (Brussel).

Deze nieuwe cd, “Entity”, zou kunnen worden beschouwd als een kruispunt in het hart van Brussel, de meertalige, multiculturele metropool vol uiteenlopende geluiden en inspiraties. Dat weerspiegelen ook de drie bandleden Bassel Abou Fakher (cello), Jean-Baptiste Delneuville (piano) en Piet Maris (accordeon), die met hun eigen specifieke sociale en muzikale achtergronden, in dit nieuw innovatief project, uiteenlopende invloeden en ervaringen, delen, uitwisselen en combineren. Een aanrader.

Entity Qotob Trio Bassel Abou Fakher Jean-Baptiste Delneuville Piet Maris cd Choux de Bruxelles chou 1702