Magistrale nieuwe Handel cd van contratenor Philippe Jaroussky

Hoewel Erato al volledige opnamen met Philippe Jaroussky heeft uitgebracht van Handels “Faramondo”, “Partenope” en, op dvd, “Alcina” en aria’s die Handel componeerde voor de castraat Carestini, is deze cd met aria’s uit minder bekende opera’s van Handel, de eerste die Philippe Jaroussky geheel wijdt aan de geniale componist.

Händel (toen nog met umlaut gespeld) componeerde zijn eerste opera, “Almira”, als 20-jarige in 1705 voor de “Oper am Gänsemarkt” in Hamburg. Van de twee opera’s die hij in Italië componeerde, werd “Agrippina” in 1709 in het “Teatro San Giovanni Grisostomo” opgevoerd tijdens het carnaval in Venetië. Met zijn eerste opera voor Londen, “Rinaldo”, in 1711 voor “Queen’s Theatre”, had Handel danig succes, dat hij besloot van Hannover naar Londen te verhuizen. De Hannoveraanse keurvorst werd immers koning van Engeland. Tussen 1712 en 1741 componeerde Handel daar jaarlijks één tot drie opera’s. Hij bereikte zijn hoogtepunt rond 1723 toen hij kort na elkaar voor de “Royal Academy of Musick”, waarvan hij de artistiek leider was, drie meesterwerken componeerde, “Gulio Cesare”, “Tamerlano” en “Rodelinda”. In 1735 componeerde hij opnieuw meesterwerken die qua inhoud en niveau zijn drie meesterwerken uit 1723 evenaarden, “Ariodante” en “Alcina”. Omdat de belangstelling in Engeland voor de Italiaanstalige opera afnam, legde Handel zich vanaf 1741 volledig toe op dramatische werken met een Engelstalige tekst.

Handels opera’s zijn na diens dood vergeten. De uitvoering van “Admeto” in 1754 was de laatste scenische uitvoering van een Handelopera, en dit tot de 20ste eeuw! De aandacht voor de authentieke uitvoeringspraktijk op historisch verantwoorde en onderbouwde wijze heeft er de voorbije dertig jaar toe geleid dat Händels opera’s opnieuw worden opgevoerd en dat het grootste deel ervan reeds op cd is uitgebracht. Een recent hoogtepunt dienaangaande is de nieuwe cd van Philippe Jaroussky.

De aria’s zijn een keuze van 19 aria’s uit enkele van de wel vijfendertig opera’s die Handel tussen 1711 en 1741 voor Londen componeerde. Werken zoals “Giulio Cesare”, “Alcina”, “Ariodante”, “Agrippina”, “Serse”, “Rodelinda”, “Rinaldo”, “Partenope”, “Orlando” en “Tamerlano” zijn voldoende bekend, maar behalve een aria uit “Rodelinda”, legt Jaroussky de nadruk op opera’s als “Amadigi di Gaula” (Handels opera uit 1715 met veel psychologische diepgang), “Arianna in Kreta”, “Flavio, re di Longobardi”, “Giustino”, “Imeneo” (1740), “Radamisto” (vertegenwoordigd met niet minder dan drie aria”s), “Riccardo Primo, re d’Inghilterra”, “Siroe, re di Persia” en “Tolomeo, re di Egitto”. De meeste daarvan werden gecomponeerd in de jaren ’20, een aantal van deze opera’s werd gecomponeerd voor de beroemde castraat Senesino, die veel belangrijke rollen in Handels opera’s creëerde. De teksten waren meestal van de hand van Silvio Stampiglia en Nicola Haym.

“Het opnemen van een cd die geheel aan Handel gewijd is, is een onmisbare kans voor elke zanger die van barokmuziek houdt, in het bijzonder voor een contratenor”, vertelt Jaroussky. “In feite is de keuze van de aria’s verrassend, maar dat is in functie van het feit dat elke zanger muziek kiest die het best geschikt is voor zijn of haar stem en persoonlijkheid. Hoewel ik de laatste jaren de grote Handel-rollen, Sesto in “Giulio Cesare”, bijvoorbeeld, of Ruggiero in “Alcina”, gezongen heb, wilde ik nu een selectie aria’s kiezen uit minder bekende opera’s. Ik had er enkele van al eerder gezongen en ik voelde me nu klaar om ze op te nemen met mijn ensemble, “Artaserse”, een ensemble dat door de jaren heen veel ervaring en maturiteit heeft opgedaan”.

Deze cd opname is het resultaat van uitermate professioneel inzicht in het repertoire van de 18de -eeuwse castraten. “Vandaag zingen wij zangers bijna altijd aria’s die niet voor ons zijn geschreven”, vervolgt Jaroussky. “Toen Handel voor een bepaalde opera een andere cast kreeg, aarzelde hij niet om de hele rol aan te passen aan zijn nieuwe zangers. Daarom heb ik besloten hetzelfde te doen met enkele aria’s op deze cd, om ze zo comfortabel mogelijk te kunnen uitvoeren. Ik hoop dat u aan de cd evenveel luistergenot zal beleven als wij ervaren hebben bij het opnemen”, besluit Jarrousky. Dit is een fenomenaal mooie cd, daarenboven bijzonder mooi tot luxueus uitgegeven met kleurenfoto’s en alle teksten. Voor geen geld ter wereld te missen!

The Handel Album Philippe Jaroussky Artaserse cd Erato 9029577445