Heerlijk mooie muziek van Ralph Vaughan Williams o.l.v. Karl-Heinz Steffens

Rond het begin van de 20ste eeuw zette Ralph Vaughan Williams (1872-1958) zich af van Duitse invloeden en begon in een meer Engelse stijl, “hearty, folk-like dance tunes” te componeren, geïnspireerd door het prachtig, Engels landschap en de Engelse volksmuziek. De meeste van de hier opgenomen werken zijn minder bekende composities van Vaughan Williams, maar weerspiegelen duidelijk de unieke, persoonlijke stijl van de componist uit Gloucestershire en Surrey.

Op deze cd staan niet nog eens de “Tallis Fantasia” of “The Lark Ascending”, maar een schat aan minder bekende en vooral veel minder opgenomen muziek van Vaughan Williams, de “Fantasia on Sussex Folk Tunes” (“Sussex Rhapsody”) voor cello en orkest, bv. De solist/cellist op deze opname, Martin Rummel, speelt de vijf bewegingen “Salisbury Plain”, “The Long Whip: There was an old man who lived in the city”, “Low down in the broom”, “Bristol Town” en “I’ve been to France”, sfeervol en bezield en wordt daarbij prachtig ondersteund door de Deutsche Staatphilharmonie Rheinland-Pfaltz, o.l.v. Karl-Heinz Steffens.

De Ouverture, “The Poisoned Kiss” (1927), is in wezen een medley van melodieën uit de opera “The Poisoned Kiss, or The Empress and the Necromancer”, waaronder het heel mooie “Blue Larkspur in Garden”. De landelijke, 4-delige “Bucolic Suite” (1900) is een jeugdwerk. Het was pas tegen het eind van haar leven dat de dichteres, Joan Ursula Penton Vaughan Williams (1911-2007), de tweede vrouw van Vaughan Williams, het zelfopgelegd verbod om zijn zogenaamde onvolwassen werken, (vooral deze van voor 1903), uit te voeren, opgeheven heeft. Lees voor de gelegenheid eens haar autobiografie “Paradise Remembered”. Het is nochtans duidelijk dat deze heel mooie, pastorale suite, die pas in 2012! werd uitgegeven, reeds in de kiem de elementen bezat van wat Vaughan Williams later nog aan moois zou componeren.

Het symfonisch gedicht “In the Fen Country”, Vaughan Williams noemde het een “symphonic impression”, uit 1905-1907, de verklanking van de wad- en moerasgebieden (“Fens”) in het oosten van Engeland, nabij de Noordzee, werd in première gespeeld door Thomas Beecham in 1909.

De Suite “3 Portraits from the England of Elizabeth” (“Explorer” (Sir Francis Drake), “Poet” (Shakespeare) en “Queen”( Queen Elizabeth)) werd door de Schotse componist en dirigent Muir Matheson samengesteld uit de muziek die Vaughan Williams componeerde voor de documentaire film “The England of Elizabeth” uit 1955 van John Taylor.

Dit is een cd met muziek die Vaughan Williams componeerde, verspreid over de periode 1900 (“Bucolic Suite”) tot 1955 (“Drie Portretten uit het England van Elizabeth”). Een uitgesproken Britse uitvoering van heel Britse muziek door niet-Britse maar schitterende uitvoerders. Een heel mooie cd vol ontdekkingen van innemende en hartelijke muziek. Warm aanbevolen.

RALPH VAUGHAN WILLIAMS Martin RUMMEL DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND PFALZ Karl-Heinz STEFFENS cd Capriccio C5314