“Modinha”, alweer een heel bijzondere Cobra cd.

Mocht u de muziek van Ernesto Cordero, Agustín Barrios Mangoré, Egberto Gismonti en Miguel Bernal Jiménez nog niet kennen, dan mag u deze heel mooie cd niet aan u laten voorbij gaan. Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst hebben nl. een programma samengesteld met romantisch-lyrische, Latijns Amerikaanse muziek.

In deze kleurrijke verzameling Latijns Amerikaanse muziek komen de expressieve lyriek van Pauline Oostenrijks hobospel en de warmbloedige passie en ritmiek van de gitaar van Enno Voorhorst, prachtig samen. Met hun cd “Modinha” hebben ze een programma samengesteld met wel heel originele, Latijns Amerikaanse muziek.

De ongewone combinatie van hobo, oboe d’amore en gitaar heeft bijzonder weinig tot omzeggens geen origineel repertoire. Maar in deze kleurrijke verzameling Zuid-Amerikaanse muziek, waarvan bepaalde gearrangeerd door Enno Voorhorst, hoort u de expressieve lyriek van de hobo van Pauline Oostenrijk, en het warm, gepassioneerd en ritmisch gitaarspel van Enno Voorhorst (foto).

Op de cd staat Entre guitarra y voz – Renunciar (Ernesto Cordero), Tango nr. 2 – Tanti Anni Prima – Café 1930 – Tristón – Libertango (Piazzolla), Hommage á Bach – Villancico de Navidad (Agustín Barrios  Mangoré), Bacchianas Brasileiras nr. 5 – Estudio nr. 5 – Estudio nr. 8 – Modinha (Villa-Lobos), Sete Anéis – Agua e Vinho (Egberto Gismonti), Echoes (Jimenez) en Gabriel’s Oboe (Morricone).uit de heel bekende film “The Mission”

Met hun cd “Modinha” naar de naam van een Brazililaans, populair liedgenre, stelden Pauline Oostenrijk en Enno Voorhorst een gevarieerd programma samen die van Argentinië en Mexico, tot Costa Rica, Paraguay, Brazilië en Puerto Rico, gevoelige, romantische liederen en ritmen van Latijns-Amerikaanse componisten laat ontdekken. De componisten Heitor Villa-Lobos en Astor Piazzolla zijn bij ons heel bekend, Ernesto Cordero, Agustín Barrios Mangoré, Egberto Gismonti en Miguel Bernal Jiménez, helemaal niet. In hun thuislanden worden ze daarentegen als helden beschouwd. Hun muziek wordt zowel in concertzalen als op straat gespeeld. “Modinha” (ook een compositie van Villa-Lobos) is niet alleen de naam van de cd, het is ook één van de gekozen, nostalgische liefdesliederen. De oboe d’amore die Pauline Oostenrijk bespeelt, past bijzonder goed bij de tedere en nostalgische sfeer van dit ontroerend liefdeslied.

Op deze bijzondere cd klinkt het ons vertrouwd barokmuziekinstrument, de oboe d’amore, in een niet bepaald alledaagse combinatie. Gitarist Enno Voorhorst heeft de gekozen composities deels gearrangeerd. Expressieve lyriek en warmbloedige passie geven hun programma exotische kleur. Een muzikale reis vol romantiek en ritmiek door heel Zuid-Amerika, opgenomen in de Koepelkerk in Renswoude in de Gelderse Vallei. Klein contrast…Zuid-Amerikaanse klanken door twee Nederlandse instrumentalisten met vakmanschap, technisch hoogstaand, en nuances en muzikaliteit verzekerd. Een heel origineel programma, een heel, heel mooie cd. Warm aanbevolen.

Modinha  Cordero Piazzolla Mangoré Villa-Lobos Gismonti Jimenez Morricone Pauline Oostenrijk Enno Voorhorst  Cd Cobra 0060

https://www.stretto.be/2020/06/21/reminiscences-of-brazil-door-pianist-justin-badgerow-op-het-label-divine-art-heerlijk/

https://www.stretto.be/2018/10/04/sublieme-muziek-voor-gitaar-van-roland-dyens-op-het-label-cobra-records-meer-dan-een-ontdekking/#more-12630