Sublieme muziek voor gitaar van Roland Dyens op het label Cobra Records. Meer dan een ontdekking!

U zal zijn naam niet kennen, maar Roland Dyens (1955-2016) was een unieke Franse gitaarvirtuoos, componist, arrangeur en improvisator. Zijn eigen concerten begon hij steevast met een improvisatie om vervolgens de programmakeuze aan het moment over te laten. Daarnaast componeerde hij weliswaar de mooiste muziek voor gitaar die u zich kan voorstellen.

Dyens werd geboren in Tunesië en woonde het grootste deel van zijn leven in Parijs. Hij studeerde bij de Spaanse klassieke gitarist Alberto Ponce en bij Désiré Dondeyne. Hij speelde Bach-suites en speelde met jazzmuzikanten op het Arvika-festival in Zweden. Een heavy metal band deed een versie van het derde deel van zijn Libra Sonatine. Dyens bracht verschillende volumes van arrangementen uit, waaronder niet alleen muziek van Fernando Sor, maar ook Braziliaanse muziek van Heitor Villa-Lobos, jazz standards van Thelonious Monk, Edith Piaf en de Gypsy-jazz van Django Reinhardt. Hij doceerde aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs als opvolger van zijn leraar, Alberto Ponce, en overleed op 29 oktober 2016 op nauwelijks 61-jarige leeftijd.

“Tango en Skaï” (1985), is een van zijn bekendste stukken, maar ook veel gespeeld wordt de meer uitgebreide “Libra Sonatine” (1986) geschreven in drie delen: “India”, “Largo” en “Fuoco”, gecomponeerd nadat Dyens een hartoperatie had ondergaan. “De drie bewegingen zijn een expliciete weergave van die heel specifieke periode in mijn leven”, vertelde hij ooit. “Eerst het chaotisch India (vóór de operatie), daarna het Largo (tijdens het proces) en ten slotte Fuoco, waarin de ongebreidelde ritmes een ware incarnatie van mijn verbeelding, van het terugkeren naar het leven weergeven. “Skaï” is een Franse jargonterm voor imitatieleder en verwijst hier naar de gauchos (cowboys) van Argentinië en Zuid-Brazilië.  “Tango en Skaï”, is hier opgenomen in de opzwepende versie met strijkorkest. De solowerken op deze cd zijn een selectie uit zijn omvangrijk repertoire waarbij gekozen is voor het minder bekend werk.

Het belangrijkste werk van Dyens is het gitaarconcert “Concerto Métis”, op deze cd uitgevoerd door Enno Voorhorst en het strijkorkest “The String Soloists”. Beiden werden ze gegrepen door de unieke stijl van Dyens welke het midden houdt tussen de traditionele schrijfwijze van Franse componisten zoals Poulenc of Milhaud en de chansons van Brel of Nougaro. Tevens maakte Enno Voorhorst voor deze bezetting een arrangement van het tweede deel van Concerto en Si, origineel voor gitaar en gitaarensemble. In overleg met Roland Dyens heeft dit arrangement destijds de naam “Sérénade” gekregen en is nu voor het eerst op cd te horen. 

De Nederlandse gitarist Enno Voorhorst (°1962) won de eerste prijs op het 7de  gitaarconcours in Hof in Duitsland, waarna nog een aantal nationale en internationale prijzen volgden waaronder in 1992 de Nederlandse gitaarprijs in het concertgebouw van Amsterdam. Hij is verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, speelt regelmatig in de meest prestigieuze concertzalen van Nederland en geeft concerten en masterclasses in heel Europa, Azië en Amerika. Zijn Barrios cd’s en zijn cd met Bach-Pärt-Desprez werden zowel nationaal als internationaal zeer lovend ontvangen. Agustín Barrios (1885-1944) was een Paraguayaanse, virtuoze klassieke gitarist en componist, die beschouwd wordt als één van de grootste uitvoerders en productiefste componisten voor de gitaar, ooit.

“The String Soloists” is een dynamisch internationaal strijkersensemble. Opgericht in 2015 in Amsterdam bestaat het ensemble uit 14 strijkers, die concerteren onder leiding van concertmeester Janneke van Prooijen en artistiek leider Lisa Jacobs. De keuze zonder dirigent te spelen vergt een grote inzet van alle musici afzonderlijk. Het ensemble bestaat dan ook uitsluitend uit musici die naast hun betrokkenheid bij The String Soloists, actief deelnemen aan het internationaal muziekleven als kamermusicus of als solist. Sinds de oprichting heeft het ensemble reeds veelvuldig geconcerteerd in de grote zalen van Nederland, Italië en Duitsland. De intieme, poëtische weerloosheid van Dyens’ muziek is transcendent. Dit is muziek van een soort schoonheid die diepgang sublimeert tot grenzeloze verhevenheid. Dit is onvoorstelbaar mooie muziek. Deze cd mag u niet missen!

Op de cd staan het CONCERTO MÉTIS (Hommage à Ida Presti), Thème Félin (solo), Sérénade (2ème Mouvement du Concerto en Si), Lettre à la Seine (solo), Saudades nrs. 1 2 en 3 (solo), Rituel, Danse, Fête et Final (solo), Lettre à Monsieur Messiaen (solo) en Tango en Skaï.

Roland Dyens (1955-2016) CONCERTO MÉTIS With String Orchestra and Selected Works Guitar Enno Voorhorst The String Soloists cd Cobra Records COBRA0066

https://www.stretto.be/2017/10/14/modinha-alweer-een-heel-bijzondere-cobra-cd/