Chopin “Evocations” door pianist Daniil Trifonov. Overweldigend mooi!

Deutsche Grammophon gaf een dubbel cd uit met muziek van en rond Chopin. De kwaliteit is danig hoogstaand dat u uw oren niet gelooft. Fenomenaal, schitterend, magistraal!

Op de 1ste cd staan Chopins Pianoconcerto nr.2 in f, op.21 en zijn Variaties op Mozarts “La ci darem la mano”, op.2 (versie voor piano solo), het “Agitato” nr. 12 (evocatie van de figuur Chopin) uit “Carnaval” op. 9 (1835) van Schumann, de Etude, nr. 5 “Hommage à Chopin” uit “Moods” (“Stemninger “) op. 73 uit 1901-1905 van Grieg, de Nocturne, op. 33 uit 1959 van Samuel Barber en “Un poco di Chopin”, de mazurka, het nummer 15, uit de prachtige 18 “Morceaux” op. 72 uit 1893, van Tsjaikofski.

Op de 2de cd staan Chopins Rondo in C voor 2 piano’s op. 73 en zijn Pianoconcerto nr.1 in e op.11, de “Variaties op een Thema van Chopin” van Frederic Mompou en als laatste, Chopins 4de “Fantaisie-Impromptu” in cis uit 1835.

De jonge Russische pianist en componist Daniil Trifonov (°1991) verscheen op de internationale muziekscène na de Internationale Chopin Wedstrijd in 2010. Hij won vervolgens in 2011 de Grote Prijs op de Tchaikovsky Wedstrijd met het 1ste Pianoconcerto van Chopin. Daniil Trifonov staat voor virtuositeit, muzikale poëzie en evocatieve kracht. Hij is vandaag de grootste pianist van zijn generatie en de muziek van Chopin ligt hem bijzonder, maar dan ook bijzonder na aan het hart.

Deze uitgave is op alle vlak uniek. Ze bevat bv. de wereldpremière opnamen van de beide pianoconcerti, maar dan in de toch wel fascinerende orkestratie van de pianist-componist Mikhail Pletnev. Bepaalde passages worden door hoorns i.p.v. door hobo’s en klarinetten gespeeld bv., en de dwarsfluit speelt soms bepaalde passages i.p.v. de violen. Pletnev dirigeert het Mahler Chamber Orchestra met uitzonderlijk veel oog voor details, lyrische vrijheid en kamermuziek-achtige transparantie.

De solo werken bevatten een aantal van Chopins vroegste composities (zijn Variaties op “La ci darem la mano” op.2) en laatste (de “Fantaisie-Impromptu” op. 66). Ook het zelden gehoord, bijzonder virtuoos Rondo op. 73a voor twee piano’s is hier opgenomen, uitgevoerd door Trifonov en zijn vriend en gewezen leraar, Sergei Babayan (°1961) die op zijn beurt leerling was van de hier dirigerende Mikhail Pletnev (°1957). De atmosferische tiende variatie van Mompou’s 12 variaties op de Prelude in A op. 28, nr. 7 van Chopin, getiteld “Evocation”, met in de midden episode het thema van Chopins “Fantaisie-Impromptu”, op. 66, inspireerde de naam van deze meer dan uitzonderlijke uitgave.

Chopins variaties op “Là ci darem la mano” op. 2, werden gecomponeerd in 1827, toen Chopin nauwelijks…17 jaar oud was. “Là ci darem la mano” is het prachtig duet, gezongen door Don Giovanni en Zerlina in de 1ste akte van Mozarts “Don Giovanni”, en het is deze bewerking die Schumann aan het adres van zijn leeftijdsgenoot Chopin deed opmerken, “Hoed af, mijne heren! Een genie!”. De variaties op “Là ci darem la mano” was Chopins allereerste compositie voor piano en orkest. Chopin speelde de variaties vaak zonder begeleiding wat de aanleiding was om later enkel nog voor piano solo te componeren, hoewel hij in 1834 nog aan een derde concerto werkte. In 1841 publiceerde hij het “Allegro de Concert”, bedoeld als de eerste beweging van een onvoltooid concerto. De variaties werden op 11 augustus 1829 in het Weense Kärntnertortheater gespeeld, met Chopin als solist. De publicatie van de variaties volgde in 1830, opgedragen aan zijn vriend Titus Woyciechowski. De compositie bestaat uit een uitgebreide Largo Introductie, Mozarts Thema, 5 variaties en een schitterende, maar dan ook schitterende coda “Alla Polacca” in 3/4.

De “12 variaties op een thema van Chopin” van de Spaans-Catalaanse componist Federico Mompou (1893-1987) zijn gebaseerd op Chopins Prelude in A op. 28, nr. 7. Mompou begon het in 1938 als een compositie voor cello en piano in samenwerking met de cellist Gaspar Cassadó. Uiteindelijk werd het een compositie voor piano solo die hij pas in 1957 afwerkte.
De kwaliteit en het niveau van deze Deutsche Grammophon uitgave zijn met geen woorden te beschrijven. Hier passen enkel superlatieven, dit is een uitgave die u voor geen geld ter wereld mag missen!

Chopin Evocations Daniil Trifonov Sergei Babayan Mahler Chamber Orchestra Mikhail Pletnev Deutsche Grammophon 2 cd DG479 7518 2