Muziek van Pedro Ruimonte e.a. aan het Hof in Brussel ten tijde van Albrecht & Isabella door La Grande Chapelle o.l.v. Albert Recasens

Aan het begin van de 17de eeuw beleefde in de Lage Landen, het Hof in het Paleis op de Coudenberg in Brussel, een buitengewone culturele pracht dankzij de Aartshertog Albert en zijn gemalin, de Aartshertogin Isabella. De landvoogd en landvoogdes, die grote verzamelaars en patronen waren van o.a. de Fluwelen Brueghel en Rubens, handhaafden een prachtige muziekkapel met vooraanstaande Spaanse, Italiaanse en Engelse musici. Het was in deze context dat het werk van de Spaanse componist Pedro Ruimonte zich ontplooide. Als een meester in het componeren van vocale kamermuziek, werd zijn “Parnaso español de Madrigales y Villancicos a cuatro, cinco y seis” (1614) één van de hoofdwerken in de geschiedenis van de Spaanse muziek.

Pedro Ruimonte (1565-1627) werd geboren in Zaragoza, de prachtige stad in Aragón aan de rivier “Ebro”. In 1601 werd hij kapelmeester van aartshertog Albrecht van Oostenrijk en prinses Isabella Clara Eugenia, de landvoogden van de Spaans-Habsburgse Nederlanden in Brussel. Als hoofd van de musici van het hertogelijk hof nodigde hij o.a. de Engelse organisten Peter Philips en John Bull uit om te spelen en te componeren voor het Hof. Bull werd trouwens later organist van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen.

Deze cd reconstrueert het schitterend muzikaal landschap van de kapel ten tijde van die vorsten, gekenmerkt door een rijke verscheidenheid aan genres in een innovatieve geest. Naast werk van Pedro Ruimonte ontdekt u motetten en instrumentale composities van Peter Philips, Pieter Cornet, Mateo Romero, Richard Dering en Frescobaldi. Muziek die de pracht en praal weergeeft van het Hof van toen, een cd die u geenszins mag missen! Prachtig uitgevoerd. Magnifiek!

Ruimonte In Brussels Music At The Court Of The Archdukes Albert And Isabella Clara Eugenia La Grande Chapelle Albert Recasens cd Lauda LAU017