Meer dan indrukwekkend “Puccini Handbuch” van uitgeverij Metzler

Mocht u alles maar dan ook alles willen weten over Puccini, dan kan u terecht bij deze onvoorstelbare uitgave in de reeks “Handbuch” van de prestigieuze uitgeverij Metzler

De opera’s van Giacomo Puccini (1858-1924) staan wereldwijd al meer dan honderd jaar aan de top van het repertoire. Tosca, Butterfly of Turandot fascineren vandaag nog steeds door het genie van Puccini’s extreem lyrische, vocale vindingrijkheid. Het handboek biedt artikelen over alle werken en zijn ingebed in biografische, politieke en culturele bijdragen, de Italiaanse opera geschiedenis en de internationale invloed van Puccini’s werk. Naast de geschiedenis van de receptie tot de huidige producties, ligt de nadruk op vragen over de ontstaansgeschiedenis van de werken, de librettisten, vers, vorm, melodie en geluidsformaties, evenals de kenmerken van de muziekdramaturgie. Voor het eerst bundelt het handboek de bevindingen van internationaal onderzoek.

In het eerste deel van het boek wordt het biografisch, politiek, sociaal en cultureel tijdschema aangevuld met een bijdrage over de bijna exclusieve verbintenis van Puccini met de uitgeverij Ricordi. Het tweede deel van het boek is gewijd aan gedetailleerde uitleg over de individuele aspecten van zijn opera’s, variërend van vragen en uiteenzettingen over de libretti, de muzikale parameters, melodie, vorm en klank, tot onderwerpen als exotisme en verisme. Daarnaast onderzoeken individuele bijdragen de details van de schilderachtige regies, de constellaties van de personages op basis van de esthetische aspecten, met een overzicht van de volledige muziekdramaturgie vanaf Le Villi (1884) tot Turandot, de laatste opera van Puccini, door zijn dood in 1924 onvoltooid, en in 1926 voltooid door Franco Alfano.

Aan de besprekingen van instrumentale en religieuze werken, zoals de liederen van Puccini, worden complementair historische en biografische opmerkingen toegevoegd. Het laatste boekdeel “Interpretatie en receptie” traceert Puccini’s ontvangst door critici, muziekjournalistiek en muziekwetenschap in Italië en Duitsland, en bespreekt de uitvoerders ten tijde van Puccini, voor een groot deel gedocumenteerd door geluidsopnames, en de interface tussen Puccini en de “nieuwe” media, geluid en film. Een fantastisch, fenomenaal boek !

Richard Erkens schreef zijn doctoraat over Italiaanse opera rond de eeuwwisseling aan de Vrije Universiteit van Berlijn. Hij was muziekjournalist en muziekdramaturg en assistent operadirecteur van het Theater in Lübeck. Hij is momenteel wetenschappelijk medewerker bij de afdeling Muziekgeschiedenis van het Duits Historisch Instituut in Rome.

Puccini-Handbuch Richard Erkens, Richard (Hrsg.) Duits Uitg. Metzler/Bärenreiter 450 bladz. ISBN  9783476026163

https://www.stretto.be/2021/12/11/puccini-madama-butterfly-een-hoogstaande-san-francisco-classical-recording-company-production-met-de-belgische-sopraan-liesbeth-devos-in-de-rol-van-kate-o-l-v-lawrence-foster/