Robert Lacey “The Crown”, het subliem boek en de prachtige serie op dvd.

Het kwaliteitsdrama en boek “The Crown” zijn gebaseerd op waargebeurde feiten en begint ongeveer op het moment dat Elizabeth op jonge leeftijd koningin wordt. De Tweede Wereldoorlog was sinds een paar jaar afgelopen.

Ze was pas 25 jaar als ze gekroond wordt tot koningin, omdat haar vader was komen te overlijden. Met beperkte ervaring moest Queen Elizabeth II nu plotseling het land besturen en had ze ook nog eens te doen met Winston Churchill, de premier, die een cruciale rol had gespeeld in de oorlog. Elizabeth, derde in rij voor de troonopvolging, na haar oom Eduard, de prins van Wales, en haar vader Albert (George VI), had nooit verwacht dat haar vader zo plotseling zou overlijden en haar zo jong achter zou laten om de troon op te volgen.

Toen haar vader in 1936 koning werd als gevolg van de abdicatie van zijn broer Eduard VIII, werd Elizabeth eerste in lijn voor de troonopvolging. Op haar vijfentwintigste was ze als koningin, hoofd van de koninklijke familie, moeder en echtgenote. Terwijl het stof van de Tweede Wereldoorlog langzaam neerdaalde in het land, stond de jonge koningin en de ervaren, maar oude Winston Churchill, voor grote uitdagingen. Bovendien had Elizabeth achter de deuren van het paleis haar eigen beproevingen. Ze moest zich bewijzen t.o.v. een volk en een regering terwijl haar flamboyante zus prinses Margaret voor een groot liefdesschandaal met RAF-piloot Peter Townsend zorgde, en haar eigen huwelijk en moederschap onder druk kwamen te staan. Ze trad op 20 november 1947 in het huwelijk met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken.

“The Crown”, het fascinerend verhaal van de jonge jaren van Elizabeth II, toont hoe zij al haar krachten en Britse beheerstheid moest aanwenden om de crises het hoofd te bieden, zowel privé als, als het hoofd van een heel prestigieuze institutie. Het boek met historische foto’s, geeft een schitterend historisch beeld van Elizabeth, Churchill en het Engeland van vlak na de oorlog. Robert Lacey, een gerenommeerd historicus en koninklijke biograaf, volgt in het boek de chronologie van het eerste seizoen van de serie, waarin de jonge prinses leert hoe ze koningin moest zijn. Als gedramatiseerde serie in 10 afleveringen, nu op dvd verschenen, is “The Crown”, het peperduur maar prachtig visueel spektakel met politieke en koninklijke intriges. Niet te missen!

Robert Lacey (°1944) is een gerenommeerd Brits historicus en biograaf. Hij was historisch adviseur van o.a. de serie “The Crown” en de film “The Queen”. Al bijna veertig jaar lang schrijft Lacey over koningin Elizabeth II, waardoor hij dé expert is geworden over haar langdurig koningschap. Hij reist de wereld rond met lezingen over dit onderwerp.

Robert  Lacey The Crown Het officiële verhaal achter de succesvolle Netflix-serie Uitg. Boekerij 384 bladz. ISBN 9789022582213

The Crown Het complete eerste seizoen 4 dvd box Sony Pictures Home Entertainment DXSTV615 EAN 8712609643190

https://www.stretto.be/2021/07/31/andrew-morton-elizabeth-margaret-een-uitgave-van-ambo-anthos/

https://www.stretto.be/2017/11/19/robert-lacey-the-crown-het-subliem-boek-en-de-prachtige-serie-op-dvd/