Andrew Morton, “Elizabeth & Margaret”, een uitgave van ambo/anthos.

Elizabeth & Margaret van Andrew Morton, auteur van ‘Diana, haar eigen verhaal’, is het verhaal van de onafscheidelijke zusjes Windsor. De onverwachte troonsafstand van hun oom Edward VIII veranderde de dynamiek tussen hen drastisch. Elizabeth & Margaret van Andrew Morton is hét boek voor de fans van Netflix’ The Crown en De hofdame.In deze biografie wordt hun relatie beschreven, van hun idyllische jeugdjaren tot de verschillende levenspaden die de beide vrouwen bewandelden na Elizabeths kroning. Morton biedt een unieke kijk op de twee zussen die ondanks het grote verschil in karakter en functie een hechte band hadden, op de impact die ze gehad hebben op de koninklijke familie, en hoe deze is veranderd gedurende de 20ste eeuw. Deze boeiende biografie van een bestsellerauteur van de New York Times volgt koningin Elizabeth II en haar zus Margaret terwijl ze door het leven in de koninklijke schijnwerpers navigeren.Ze waren de naaste zussen en de beste vrienden. Maar toen hun oom Edward VIII in een vreemde speling van het lot besloot afstand te doen van de troon, veranderde de dynamiek tussen Elizabeth en Margaret drastisch. Voor altijd zou Margaret een buiging moeten maken naar de zus die ze ‘Lillibet’ noemde. Elizabeth bekeek de capriolen van haar jongere zus altijd met een soort stoïcijns amusement, maar Margarets worsteling om een plaats en positie te vinden binnen het koninklijke systeem en haar beladen relatie met de verwachtingen ervan, was vaak een bron van spanning. Beroemd was dat de koningin, Margaret moest informeren dat de kerk en de regering haar niet zouden toestaan om te trouwen met een gescheiden man, groepskapitein Peter Townsend, waardoor Margaret moest kiezen tussen het behouden van haar titel en koninklijke toelagen of haar gescheiden minnaar.Van de idylle van hun vroege leven in een klooster, via hun verborgen oorlogsleven tot de uiteenlopende paden die ze namen na de dood van hun vader en Elizabeths troonsbestijging, onderzoekt dit boek hun relatie door de jaren heen. De nieuwste biografie van Andrew Morton biedt een uniek inzicht in deze twee totaal verschillende zusters. De ene nam ontslag bij plicht en verantwoordelijkheid, de andere verzette zich ertegen en de blijvende impact die ze hebben gehad op de Kroon, de koninklijke familie en de manier waarop deze zich aanpaste aan de veranderende zeden van de 20ste eeuw.“Beide zussen”, schrijft Morton, “kwamen ter wereld op de eenentwintigste dag van de maand, maar dat was ook de enige overeenkomst wat hun geboorte betreft. Elizabeth werd op 21 april 1926 in het Londense Mayfair geboren als dochter van toen nog prins Albert, hertog van York, en Elizabeth Bowes-Lyon. Dat jaar bleek een moeilijk jaar te zijn voor Groot-Brittannië, dat op de rand van een industriële chaos balanceerde en een historische algemene staking te wachten stond. Tegen de tijd van haar geboorte was er al een sterke publieke belangstelling, omdat haar komst afleiding bood van de nationale crisis. Voor Bruton Street verzamelde zich een menigte toen Elizabeth om twintig voor drie ’s nachts uiteindelijk via een keizersnee werd gehaald. Overeenkomstig een eeuwenoude traditie was minister van Binnenlandse Zaken, Sir William Joynson-Hicks, bij de geboorte aanwezig om kinderruil te voorkomen. Al snel werd de blakende, blauwogige baby een krachtig symbool van familie, continuïteit en patriottisme.”“Ongeveer een maand later, op 19 mei”, vervolgt hij, “werd ze Elizabeth Alexandra Mary gedoopt tijdens een plechtigheid in de privékapel van Buckingham Palace, opgedragen door Cosmo Gordon Lang, de aartsbisschop van York. Terwijl Elizabeth in een comfortabel herenhuis in het stijlvolle Mayfair werd geboren, kwam haar zusje op 21 augustus 1930 ter wereld tijdens een hevige onweersbui in hun voorouderlijk ‘spookkasteel’, Glamis Castle, een legendarisch Schots slot, compleet met donkere gangen, steile stenen trappen, tochtige slaapkamers en zijn eigen ‘monster’, naar verluidt een misvormd kind dat zich in een geheime kamer schuilhield.”“Elizabeth was een ‘gewenst’ eerste kind geweest”, schrijft Morton, “maar de hertog en hertogin hadden voor hun tweede op een jongetje gehoopt. Ze hadden niet eens nagedacht over meisjesnamen. Hoewel de ouders Ann Margaret mooi vonden klinken, gaven ze het kind op aandringen van koningin Mary de naam Margaret Rose, omdat Margaret de naam van een Schotse koningin was. Door de komst van deze tweede dochter werd de aandacht van de wereld nog sterker gericht op Elizabeth als de waarschijnlijke troonopvolgster. Bij Madame Tussauds werd een wassen beeld van haar op haar pony tentoongesteld. Bonbons, serviezen, theedoeken en ziekenhuizen werden naar haar vernoemd. In Newfoundland werd haar gezicht op een postzegel van zes cent afgedrukt. Edward Elgar componeerde een muziekstuk met de titel Nursery Suite om zowel Elizabeth als haar zusje en moeder te eren. De Australische regering noemde een gedeelte van Antarctica ‘Princess Elizabeth Land’. Haar liefhebbende vader begon het jonge meisje te vergelijken met de illustere koningin Victoria. ‘Vanaf het eerste moment dat ze ging praten,’ vertelde hij schrijver Osbert Sitwell, ‘toonde ze zoveel karakter dat het onmogelijk was je niet af te vragen of de geschiedenis zich zou herhalen’. Voor baby Margaret, die nog te jong was om de naam Elizabeth goed uit te spreken, heette haar oudere zus simpelweg ‘Lilibet’.”Deze ontroerende en goed gedocumenteerde biografie belicht de ingewikkelde maar innige band van de zussen. Het beschrijft de diepe liefde en de intense jaloezie die de zussen bond. “Elizabeth & Margaret. The Intimate World of the Windsor Sisters” werd vertaald door Ireen Niessen.Andrew David Morton (°1953) is een Engelse journalist en schrijver die biografieën heeft gepubliceerd van koninklijke figuren zoals Diana, Princess of Wales en beroemdheden als Tom Cruise, Madonna, Angelina Jolie en Monica Lewinsky. Morton is geboren en getogen in Dewsbury, West Riding of Yorkshire, waar zijn vader een fotolijstbedrijf had. Hij woonde Temple Moor Boy’s Grammar School, Leeds en Sussex University, waar hij geschiedenis studeerde. Na de universiteit werkte hij tot 1987 voor de Daily Star, News of the World en Daily Mail. Andrew Morton schreef een biografie van Diana, Princess of Wales genaamd Diana: Her True Story . In 1993 werd er een televisiefilm van gemaakt met dezelfde naam , met Serena Scott Thomas als prinses Diana. Na de dood van Diana in augustus 1997, bracht Morton in oktober een editie uit met de titel Diana: Her True Story in Her Own Words.Op 16 november 2010 maakte prins William zijn verloving met Catherine Middleton bekend. Morton kreeg de opdracht van Michael O’Mara Books om een boek te schrijven dat samenvalt met het koninklijk huwelijk op 29 april 2011. Het boek, dat op 3 mei 2011 in het Verenigd Koninkrijk in de verkoop ging, bevat een gedetailleerde biografie van prins William, evenals details van zijn relatie met Catherine Middleton. Het boek bevat kleurenfoto’s van prins William en het paar, evenals een gedetailleerd gedeelte over de bruiloft zelf. In april 2018 publiceerde hij Meghan: A Hollywood Princess over Meghan Markle , die een maand later, in mei 2018, trouwde met prins Harry.Andrew Morton, Elizabeth & Margaret Een prachtig portret van een ingewikkelde maar onbreekbare zussenband 352 bladz. uitg. ambo/anthos ISBN 9789026356421

https://www.stretto.be/2022/02/25/jo-de-poorter-de-laatste-koningin-het-ware-verhaal-van-de-queen-en-de-sleutelfiguren-achter-de-kroon-uitgegeven-door-pelckmans/

https://www.stretto.be/2020/10/12/sally-bedell-smith-koningin-elizabeth-ii-de-biografie-een-schitterende-uitgave-van-nieuw-amsterdam/

https://www.stretto.be/2017/11/19/robert-lacey-the-crown-het-subliem-boek-en-de-prachtige-serie-op-dvd/

https://www.stretto.be/2020/08/22/anne-glenconner-de-hofdame-mijn-bijzondere-leven-in-de-schaduw-van-de-britse-kroon-een-uitgave-van-ambo-anthos/