Jo De Poorter, “De laatste koningin, het ware verhaal van de Queen en de sleutelfiguren achter de Kroon”,  uitgegeven door Pelckmans.

Op 6 februari 2022, zat koningin Elizabeth II, 70 jaar op de troon. De Queen is met name het langstzittend staatshoofd. Ze is iconisch, afstandelijk, mysterieus maar bijzonder aantrekkelijk, en vooral, plichtsgetrouw. Dit boek brengt veel nog onbekende, persoonlijke details en nieuwe, verhelderende actuele en historische inzichten. Zo levert het onder meer klaarheid in de misverstanden en commotie rond de Netflix serie, “The Crown”. Wat is waar en wat niet, en hoe maakte de reeks de oude spoken op Buckingham Palace weer wakker?

Vanaf het moment van haar troonsbestijging, was koningin Elizabeth II, het onderwerp van ongeëvenaard nauwkeurig onderzoek. Maar, hoe goed kennen we de beroemdste vorstin ter wereld? Op basis van deskundige kennis, trekt Jo De Poorter, het gordijn opzij om in intieme details, het openbaar en privéleven van koningin Elizabeth II te laten zien, een legendarische vorstin, die haar land en Gemenebest, door de oorlogen en omwentelingen van de afgelopen 70 jaar, met ongeëvenaarde kalmte, intelligentie, waardigheid en gratie leidde.

Elizabeths “Proclamation of Accession” werd uitgesproken op 7 februari 1952, tijdens een plechtigheid in St. James’s Palace. Haar kroning vond plaats op 2 juni 1953, in Westminster Abbey. Sinds Elizabeth in 1953, op 27-jarige! leeftijd, gekroond werd tot vorstin, spreekt ze (nog steeds), wekelijks met de Britse premier over staatsaangelegenheden. Ze ontmoette alle wereldleiders, van De Gaulle, Adenauer en Kennedy, tot Trump, Merkel en Macron. Hoe slaagde Elizabeth erin de Britse monarchie soepel en grondig te hervormen? Hoe wist ze haar mysterieuze uitstraling en populariteit in te zetten ten voordele van haar land? Van de liefde van haar leven tot haar opvolger, schetst Jo De Poorter, op basis van talloze documenten en blijkbaar zelfs door contacten die dicht bij de familie staan, een intiem portret. En wat blijkt ? Elizabeth is een hardwerkende, deskundige vrouw, verscheurd tussen haar werk en haar familie. Daarnaast brengt Jo De Poorter ook helderheid bij de talloze onbeantwoorde vragen over o.a. Charles, Harry, Meghan, William, Philip, Kate, Camilla en Diana.

Het boek neemt u verder mee de paleisdeuren binnen, in de dagelijkse routines van de koningin, de ‘rode dozen’ met documenten die ze elke dag beoordeelt, de wekelijkse vergaderingen die ze heeft gehad met wel twaalf verschillende premiers, haar vroegere, fysiek, veeleisende reizen naar het buitenland, en de voortdurende controle van de pers, evenals haar persoonlijke relaties met prins Philip, haar echtgenoot, de liefde van haar leven, haar kinderen en hun veelal rampzalige huwelijken, haar kleinkinderen en vrienden. We ontmoeten de 13-jarige Lilibet terwijl ze verliefd wordt op een jonge marine cadet, genaamd Philip, en vastbesloten is met hem te trouwen, ook al geven haar ouders de voorkeur aan rijkere, Engelse aristocraten. We zien de tiener Lilibet tijdens de Tweede Wereldoorlog, legertrucks repareren, en op V-E Day, met Winston Churchill, op het balkon van Buckingham Palace verschijnen, en we zien de jonge koningin worstelen om een evenwicht te vinden tussen de eisen van haar taak en haar rol als moeder van vier kinderen.

“De laatste koningin” put nl. uit wel 30 jaar verslaggevingservaring van de koningshuiskenner, Jo De Poorter, die op de eerste rij stond bij tal van grote mijlpalen van de Britse koninklijke familie. Daarnaast is het gebaseerd op uitgebreid biografisch onderzoek en op talloze gesprekken met onder meer paleismedewerkers, privésecretarissen, hofdames en vrienden van de familie. Zeker lezen. Schitterend!

Jo De Poorter (°1966) werkt als presentator en journalist voor de Belgische en Nederlandse televisie, en is communicatieadviseur bij het strategisch adviesbureau, Succes Coaching. Daarnaast is hij ook het gezicht van het programma Tv-Makelaar. Hij is de meest geconsulteerde koningshuisdeskundige en communicatiestrateeg en -trainer in het bedrijfsleven, de media en de politiek. “De laatste koningin” is zijn vijfde boek.

Jo De Poorter De laatste koningin, het ware verhaal van de Queen en de sleutelfiguren achter de Kroon 455 bladz. geïllustreerd uitg. Pelckmans ISBN  978 94 6401 566 9

https://www.stretto.be/2021/07/31/andrew-morton-elizabeth-margaret-een-uitgave-van-ambo-anthos/