Sally Bedell Smith, “Koningin Elizabeth II, De biografie”, een schitterende uitgave van Nieuw Amsterdam.

Sally Bedell Smith baseerde haar boek op allerlei documenten en niet eerder gepubliceerde interviews met intimi die een heel intiem portret schetsen van de koningin. Geen roddelboek of sensatie, maar een boeiend portret waardoor u inzicht krijgt in de werking en strategie van het legendarisch, Brits koningshuis.Elizabeths “Proclamation of Accession” werd uitgesproken op 7 februari 1952 tijdens een plechtigheid in St. James’s Palace. Haar kroning vond plaats op 2 juni 1953 in Westminster Abbey. Sinds Elizabeth in 1953 op 27-jarige leeftijd, werd gekroond tot vorstin, spreekt ze wekelijks met de Britse premier over staatsaangelegenheden en ontmoet ze vele wereldleiders, van De Gaulle, Adenauer en Kennedy tot Trump, Merkel en Macron. Hoe slaagde Elizabeth erin de Britse monarchie soepel en grondig te hervormen? Hoe wist ze haar mysterieuze uitstraling en populariteit in te zetten ten faveure van haar land? Op basis van talloze documenten en niet eerder gepubliceerde interviews, schetst Sally Bedell Smith een intiem portret. Elizabeth blijkt een hardwerkende deskundige vrouw, verscheurd tussen werk en familie. Niet eerder kwamen we zo dicht bij de langstzittende vorstin ter wereld,Deze schitterende biografie is een close-up van de vrouw die we alleen van op afstand kennen. Vanaf het moment van haar troonsbestijging was koningin Elizabeth II het onderwerp van ongeëvenaard nauwkeurig onderzoek. Maar, hoe goed kennen we de beroemdste vorstin ter wereld? Op basis van talloze interviews en nooit eerder onthulde documenten trekt de veelgeprezen biograaf Sally Bedell Smith, het gordijn opzij om in intieme details, het openbaar en privéleven van koningin Elizabeth II te laten zien, die haar land en Gemenebest door de oorlogen en omwentelingen van de afgelopen zestig jaar, met ongeëvenaarde kalmte, intelligentie, waardigheid en gratie leidde.In het boek ontmoeten we het jong meisje, dat plotseling “de vermoedelijke erfgename” werd wanneer haar oom afstand deed van de troon. Toen haar vader in 1936 koning werd, als gevolg van de abdicatie van zijn broer Edward VIII, werd Elizabeth nl. eerste in lijn voor troonopvolging. Haar officiële titel werd “Her Royal Highness The Princess Elizabeth”. We ontmoeten de 13-jarige Lilibet terwijl ze verliefd wordt op een jonge marine cadet, genaamd Philip, en vastbesloten is met hem te trouwen, ook al geven haar ouders de voorkeur aan rijkere, Engelse aristocraten. We zien de tiener Lilibet tijdens de Tweede Wereldoorlog legertrucks repareren en op V-E Day met Winston Churchill, op het balkon van Buckingham Palace verschijnen, en we zien de jonge koningin worstelen om een evenwicht te vinden tussen de eisen van haar taak en haar rol als moeder van vier kinderen.Sally Bedell Smith neemt u mee de paleisdeuren binnen en in de dagelijkse routines van de koningin, de ‘rode dozen’ met documenten die ze elke dag beoordeelt, de wekelijkse vergaderingen die ze heeft gehad met wel twaalf verschillende premiers, haar fysiek veeleisende reizen naar het buitenland en de voortdurende controle van de pers, evenals haar persoonlijke relaties met prins Philip, haar echtgenoot, de liefde van haar leven, haar kinderen en hun vaak rampzalige huwelijken, haar kleinkinderen en vrienden.De koningin is het langstzittend staatshoofd, iconisch, afstandelijk, mysterieus, maar plichtsgetrouw. “Ik ontmoette haar voor het eerst in 2007 op een tuinfeest in de residentie van de Britse ambassadeur in Washington, DC.”, vertelt Sally Bedell Smith. “In een levendig gesprek met mijn man over de Kentucky Derby”, zo vervolgt ze, “toonde ze de geanimeerde gebaren, sprankelende blauwe ogen en flitsende glimlach die haar vrienden kenden, maar die zeldzaam waren in het openbaar.”“Negen maanden later begon ik aan mijn driejarige verkenning van het episch leven van de koningin”, zo vertelt de auteur verder. “Ik was vastbesloten om haar toegankelijk te maken, lezers in haar wereld te brengen en die privé-kant op een intieme en vermenselijkende manier te laten zien. Ik wilde ook uitleggen hoe ze zo succesvol was in haar unieke rol. Als vrouw was ik geïntrigeerd door hoe ze bloeide in een mannenwereld, waarbij ze jongleerde met haar rollen als toegewijde professional en als vrouw en moeder. Ik wilde ook voor het eerst haar nauwe relatie met de Verenigde Staten beschrijven, nl. haar elf bezoeken, waarvan vijf privé, en haar vriendschappen met een scala aan fascinerende Amerikanen, onder wie alle presidenten sinds Harry Truman, behalve Lyndon Johnson, die probeerde wanhopig haar te ontmoeten. “Er leek om elke hoek een verrassing te zijn. Er was haar fysieke moed toen ze werd aangevallen door een gewonde fazant, haar medeleven bij het bemoederen van een tienerneef die bijna was omgekomen bij een terroristische aanslag, haar aardsheid terwijl ze kruipend op haar buik, herten lag te besluipen, haar levensvreugde terwijl ze bellen blaasde op het verjaardagsfeestje van een vriend, haar felle reactie op een van haar topadviseurs in de dagen na de tragische dood van Diana, haar tederheid jegens Margaret Thatcher tijdens de 80ste verjaardag van de voormalige premier.”“Na twee jaar onderzoek en interviews kostte het nog een jaar om het verhaal van de koningin te schrijven, om de draden van een leven van rijkdom en variatie samen te weven met een enorme cast van zowel beroemde als onbekende personages. Ik hoop dat het resultaat de lezers in staat zal stellen zich onder te dompelen in haar leven, van de korhoenders van Schotland en de keukentafels van haar vrienden, tot de staatsbanketten en aloude praal van het plechtig ritueel van haar kroning.”Vol inlevingsvermogen, geeft deze excellente, alomvattende biografie een onthullende kijk op het hof en een intieme inkijk in het leven van de beroemdste vrouw ter wereld, van haar contact met wereldleiders tot achter de schermen met haar familie. Zeker lezen! “Elisabeth the Queen, The Life of a Modern Monarch” werd vertaald door Marjolein Hazelzet en Annemie de Vries. Met een epiloog van de Nederlandse Koninklijk Huis-deskundige, Rick Evers.

Sally Bedell Smith (foto) schreef biografieën over prinses Diana, prins Charles, John en Jacqueline Kennedy en Bill en Hillary Clinton. Ze werkte bij Time en The New York Times en is sinds 1996 redacteur bij Vanity Fair.Sally Bedell Smith Koningin Elizabeth II geïllustreerd 720 blz. uitg. Nieuw Amsterdam ISBN 9789046826775

https://www.stretto.be/2023/04/06/sally-bedell-smith-george-vi-en-elizabeth-het-huwelijk-dat-de-britse-monarchie-redde-een-uitgave-van-nieuw-amsterdam/

https://www.stretto.be/2021/07/31/andrew-morton-elizabeth-margaret-een-uitgave-van-ambo-anthos/