Sally Bedell Smith, “George VI en Elizabeth, Het huwelijk dat de Britse monarchie redde”, een uitgave van Nieuw Amsterdam.

Sally Bedell Smith, die van koningin Elizabeth II, speciale toegang kreeg tot de brieven en dagboeken van haar ouders en tot de papieren van hun naaste vrienden en familie, brengt het ware liefdesverhaal van dit iconische koninklijke echtpaar tot leven. Hun liefdevol en toegewijd huwelijk, dat van 1923 tot 1952 duurde, stelde de koning en de koningin in staat om hun land door de Tweede Wereldoorlog te loodsen, het vertrouwen van het publiek in de monarchie te versterken en hun dochters, prinses Elizabeth en prinses Margaret, groot te brengen.

Paul Hindemith (1895-1963) - Mahler Foundation

Paul Hindemith (foto) componeerde zijn adembenemend mooie “Trauermusik”, een suite voor altviool en strijkorkest, op 21 januari 1936, op zeer korte termijn ter nagedachtenis van de Engelse koning George V, die de vorige nacht was overleden. De titel had betrekking op “Mourning Music” of “Funeral Music”, maar bleef bekend onder de Duitse titel. Op 19 januari 1936 reisde Paul Hindemith naar Londen om op 22 januari zijn altvioolconcert Der Schwanendreher te spelen met Adrian Boult en het BBC Symphony Orchestra in Queen’s Hall. Dit zou de Britse première van het werk zijn. Echter, net voor middernacht op 20 januari, overleed koning George V. Het concert werd geannuleerd, maar Boult en de BBC-muziekproducent Edward Clark wilden nog steeds dat Hindemith betrokken was bij alle muziek die in plaats daarvan werd uitgezonden.NPG x10446; Sir Adrian Boult - Portrait - National Portrait Gallery

Ze hebben uren gedebatteerd over wat een geschikt stuk zou kunnen zijn, maar er kon niets worden gevonden, dus werd besloten dat Hindemith iets nieuws moest componeren. De volgende dag, van 11.00 tot 17.00 uur, zat Hindemith in een kantoor dat hem door de BBC ter beschikking was gesteld en componeerde Trauermusik als eerbetoon aan de overleden koning. Trauermusik werd nog die avond uitgevoerd in een live-uitzending vanuit een BBC-radiostudio, met Boult (foto) als dirigent en Hindemith als solist. De laatste beweging is het hart van het werk. Daarin citeerde Hindemith nl. het koraal “Vor deinen Thron tret’ ich hiermit”, in Duitsland bekend via de harmonisatie door Johann Sebastian Bach. Hindemith was op dat moment niet op de hoogte, maar de melodie was in Engeland heel bekend als de “Old 100th”, met de woorden, “All people that on Earth do dwell”. Daarnaast bevat het werk ook citaten uit Hindemiths Symfonie, “Mathis der Maler” (1934) en uit zijn Altvioolconcerto, “Der Schwanendreher” (1935).

Who was the 'reluctant' King George VI? | The Independent

Edward Albert Christian George Andrew Patrick David (1894-1972) was van 20 januari tot 11 december 1936, koning van het Verenigd Koninkrijk en keizer van Indië. Op 16 november 1936 nodigde de koning, premier Baldwin uit op het paleis en deelde hij mee te willen trouwen met Wallis, zodra ze gescheiden was. Baldwin haalde aan dat de Anglicaanse Kerk, waarvan Edward als koning het titulair hoofd was, echtscheidingen niet erkende en dat een gescheiden vrouw om die reden pas kon hertrouwen als haar ex-man overleden was. Van Simpson leefden beide ex-echtgenoten trouwens nog. Bovendien zou het Britse volk, Wallis zeker niet accepteren als koningin. Edward stelde een morganatisch huwelijk voor, waarbij hij koning zou blijven, maar Wallis geen koningin zou worden en eventuele kinderen zouden geen troonopvolger zijn. Winston Churchill, overigens een vriend van Edward, was hier een voorstander van. Echter, dit voorstel werd niet aangenomen door het parlement. Ook de premiers van Australië (Joseph Lyons), Canada (Mackenzie King) en Zuid-Afrika (JBM Hertzog) gaven geen goedkeuring. Was this the coronation that rescued the monarchy?

Edward koos vervolgens om troonsafstand te doen, omdat hij Wallis niet wilde opgeven. Hij was nog geen jaar koning en was zelfs nog niet gekroond. Hij tekende de troonsafstand op 10 december 1936 in Fort Belvedere in bijzijn van zijn jongere broers prins Albert, de hertog van York, Hendrik, de hertog van Gloucester en George, hertog van Kent. Op de avond van 11 december kondigde hij zijn afstand aan op de radio en vertelde dat dit zijn eigen beslissing was. De volgende dag verliet Edward het land en vertrok naar Oostenrijk. Zijn broer Albert werd als George VI, de nieuwe koning. In oktober 1937 reisden de hertog en hertogin van Windsor naar Nazi-Duitsland, tegen het advies van de Britse regering in en ontmoetten daar Adolf Hitler in zijn Berghof in Beieren. Het bezoek werd breed uitgesmeerd in de Duitse media en tijdens het bezoek bracht de hertog ook de nazigroet…Why King George VI Was the Perfect Spare to His Brother Edward VIII

900+ King George VI & The Queen Mother ideas | queen mother, george vi,  king george

Toen koning Edward VIII in 1936, afstand deed van de troon en hij de reputatie van de Kroon in diskrediet bracht, nam zijn jongere broer, bekend als “Bertie”, de naam van zijn vader aan en werd hij koning George VI. Verlegen, gevoelig en getroffen door stotteren, had Bertie nooit gedacht dat hij koning zou worden. Zijn vrouw, Elizabeth, een mooie, zelfverzekerde en extraverte vrouw die later in het leven bekend werd als ‘de koningin moeder’, versterkte en adviseerde haar man. Met de steun, begeleiding en liefde van zijn vrouw, was George VI in staat zijn onzekerheden te overwinnen en een uitzonderlijke vorst te worden, door het land te navigeren door de gruwel van de Tweede Wereldoorlog, een relatie op te richten met Winston Churchill, die Franklin en Eleanor Roosevelt in Washington en in Hyde Park bezochten om het Britse volk met zijn moed en medeleven tijdens de blitz te steunen. Tegelijkertijd leidden George VI en Elizabeth hun dochter prinses Elizabeth vanaf jonge leeftijd op tot een zeer succesvolle vorst, die een ongekende zeventig jaar zou regeren. Sally Bedell Smith geeft ons een uitzonderlijke inkijk in hun levens, worstelingen, hoop en triomfen tijdens een dramatische tijd in de geschiedenis.Topical Press Agency Ltd. - King George VI and Queen Elizabeth on the  balcony of Buckingham Palace on VJ Day

“Het is nogal wat”, schrijft de auteur, “om te zeggen dat één koningspaar de eeuwenoude Britse monarchie heeft gered. Maar toch is dat precies wat koning George VI en koningin Elizabeth, later bekend als de koningin-moeder (in de volksmond ook wel liefkozend ‘Queen Mum’ genoemd), hebben gedaan. Het was een gevolg van een toevallige samenloop van omstandigheden en hun persoonlijke kwaliteiten, waarmee ze de bewondering en steun van het Britse publiek verwierven. Ze brachten hun waarden en normen en hun plichtsbesef over op hun dochter Elizabeth, die haar vader in 1952 opvolgde.” “Als koningin Elizabeth II”, zo vervolgt ze, “werd zij de langst regerende vorst in de Britse geschiedenis en misschien wel de geliefdste. Het begon allemaal met een constitutionele crisis veroorzaakt door de oudere broer van George VI, koning Edward VIII, die in 1936 troonsafstand deed vanwege het verzet van zowel de Kerk als de regering, als het Britse volk tegen zijn voorgenomen huwelijk met de Amerikaanse socialite Wallis Simpson…”How the Royals Helped London Survive the Blitz - The Atlantic

Dit onthullend boek biedt een nieuwe blik op het leven, de strijd, de hoop en de triomfen van koning George VI en Elizabeth op een keerpunt in de 20ste-eeuw in Europa. Dit boek is een indrukwekkend, onthullend verslag van hoe het liefdevol huwelijk van koning George VI en koningin Elizabeth de monarchie redde tijdens de Tweede Wereldoorlog, en hoe zij hun dochter hebben opgevoed om koningin Elizabeth II te worden, gebaseerd op exclusieve toegang tot de koninklijke archieven. Een intiem en aangrijpend portret van een koninklijk huwelijk dat verraad, tragedie en oorlog overleefde. Amanda Foreman, bestsellerauteur van Georgiana: Duchess of Devonshire gaf speciale toegang tot de brieven van haar ouders en dagboeken en voor de kranten van hun goede vrienden en familie, Sally Bedell Smith brengt het liefdesverhaal van dit iconisch koninklijk paar naar het levendige leven. “George VI and Elizabeth The Marriage That Saved The Monarchy”, werd vertaald door Anne-Marie Vervelde, Annemie de Vries, Arjanne van Luipen en Nannie de Nijs Bik-Plasman.George VI and Elizabeth: The Marriage that Saved the Monarchy – The Society  of the Four Arts

George VI and Elizabeth: The Marriage that Saved the Monarchy – The Society  of the Four Arts

Sally Bedell Smith George VI en Elizabeth Het huwelijk dat de Britse monarchie redde 672 bladz. geïllustreerd uitg. ISBN 9789046830710

https://www.stretto.be/2020/10/12/sally-bedell-smith-koningin-elizabeth-ii-de-biografie-een-schitterende-uitgave-van-nieuw-amsterdam/