Anne Glenconner, “De hofdame, Mijn bijzondere leven in de schaduw van de Britse kroon”, een uitgave van Ambo/Anthos.

Anne Glenconner schrijft in “De hofdame” met humor, openheid en moed over haar tragisch leven in een gouden kooi, haar vriendschap met prinses Margaret en de vrijheid waarvan ze nu pas kan genieten. De hofdame van Anne Glenconner biedt unieke memoires van de hofdame van prinses Margaret,

Toen Prinses Margaret Rose, Gravin van Snowdon (1930-2002), de tweede dochter en het tweede kind van de toenmalige hertog en hertogin van York (later koning George VI en koningin Elizabeth) en de zuster van de latere koningin Elizabeth II, in 1960 trouwde met Antony Armstrong-Jones, 1st Graaf van Snowdon, boden Lady Glenconner en haar man hen een stuk land aan op hun privé-eiland Mustique. Lord Glenconner had het in 1958 gekocht voor £ 45.000. Ze kwamen ook overeen om ook op het land een huis voor het paar te bouwen, dat in 1971 in neo-Georgian-stijl, ontworpen werd door de toonaangevende decorontwerper en oom van Lord Snowdon, Oliver Messel.

Het kreeg de naam, “Les Jolies Eaux”. Messel ontwierp trouwens ook andere panden op het eiland, o.a. voor de familie Heinz. In 1971 trad Lady Glenconner in dienst van de prinses als haar Extra Lady-in-Waiting. Lady Glenconner was een hofdame tot prinses Margaret in 2002 op 71-jarige leeftijd overleed. Tijdens haar diensttijd vergezelde ze de prinses op haar vele buitenlandse reizen naar de Verenigde Staten, Australië en Hong Kong; Op een keer nam ze zelfs de plaats in van de prinses tijdens een reis naar de Filippijnen om Imelda Marcos te ontmoeten, nadat de prinses een longontsteking had gekregen.

In de jaren ‘50 kreeg Margret (Margot) een relatie met de RAF-piloot, Peter Townsend. Maar, omdat Townsend gescheiden was, kreeg prinses Margaret geen toestemming om met hem te trouwen. In mei 1960 trad ze in het huwelijk met de fotograaf, Antony Armstrong-Jones. Hij kreeg vlak voor de geboorte van het eerste kind van het paar, de titel lord Snowdon. Het paar kreeg twee kinderen, maar in 1978 werd het huwelijk van prinses Margaret en lord Snowdon ontbonden.

Het waren Lady Glenconner en haar man die prinses Margaret introduceerden bij Roddy Llewellyn, die in 1973, een relatie begon met de toen nog getrouwde prinses, toen hij 25 was en zij 43. De veel gepubliceerde achtjarige relatie was een factor in de ontbinding van het huwelijk van de prinses met Lord Snowdon. In de documentaire Elizabeth: Our Queen uit 2018 zei Lady Glenconner dat de koningin-moeder Llewellyn met haar besprak na de begrafenis van prinses Margaret in 2002. Ze bedankte Lady Glenconner voor het voorstellen van haar dochter aan Roddy, omdat “hij haar echt gelukkig maakte”. Prinses Margaret bezocht Lady Glenconner in haar huis in Norfolk, waar ze soms hielp door het vuur aan te leggen of de auto te wassen. Voor haar persoonlijke service aan de koninklijke familie, werd Lady Glenconner in 1991 in de Birthday Honours, benoemd tot luitenant van de Royal Victorian Order.

“De hofdame” vertelt het verhaal van het bijzonder leven van Anne Glenconner, maid of honour tijdens de kroning van koningin Elizabeth en de hofdame van prinses Margaret. Ze was en blijft een unieke getuige van de recente Britse koninklijke geschiedenis en geeft in haar memoires niet alleen een kijkje achter de schermen van het koningshuis, maar schetst ook een beeld van een generatie aristocratische vrouwen die gevangen zat in een wereld vol sociale verwachtingen. Ze was voor haar vader een ‘grote teleurstelling’ omdat ze geen jongen was en ze werd niet genoemd in het testament van haar eigen man, die zijn fortuin naliet aan een van zijn werknemers.

Anne Glenconner stond al sinds haar kindertijd dicht bij de koninklijke familie. Het oudste kind van de 5de graaf van Leicester, werd als dochter door haar familie omschreven als ‘de grootste teleurstelling’ omdat ze niet in staat was te erven. Haar ouderlijk huis Holkham Hall is een van de grootste landgoederen in Engeland. Grenzend aan Sandringham waren de prinsessen Elizabeth en Margaret regelmatig speelkameraadjes. Van Maid of Honor bij de kroning van de koningin tot Lady in Waiting tot prinses Margaret, Lady Glenconner is een unieke getuige van de koninklijke geschiedenis. Ze trouwde met de charismatische Colin Tennant, Lord Glenconner, die de eigenaar werd van Mustique. Samen veranderden ze het eiland in een paradijs voor de rijken en beroemdheden, waaronder Mick Jagger en David Bowie, en het werd een favoriet toevluchtsoord voor prinses Margaret. Maar onder de glitter en glamour schuilde er ook een tragedie. Bij het overlijden van Lord Glenconner in 2010 liet hij zijn fortuin na aan een voormalige werknemer. En van hun vijf kinderen stierven als twee volwassen zonen, terwijl een derde zoon door Anne uit een coma moest worden verzorgd, na een bijna dodelijk ongeval.

Anne Glenconner vertelt en getuigt over grootste teleurstellingen, Hitler, de kroning, Margarets voor- en tegenspoed en blinde drift, de villa op het eiland, Mustique, onderdeel van de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen, moederschap, het Caribisch spektakel, een koninklijke rondreis, Kensington Palace, voor altijd jong, en de laatste dagen van een prinses tot de dood ons scheidt.

“Hoewel ik altijd graag verhalen heb verteld, zo schrijft Anne Glenconnor, “had ik nooit overwogen om een boek te schrijven tot deze twee bezoekjes al die herinneringen weer naar boven brachten. Omdat ik van de generatie ben die heeft geleerd om niet te lang na te denken, niet terug te kijken en geen vragen te stellen, besef ik nu pas wat een bijzonder leven ik heb geleid, een leven vol contrasten. Ik heb de raarste situaties meegemaakt, hilarische en afschuwelijke, en vaak ook ongelooflijke, zelfs in mijn eigen ogen. Maar ik vind ook dat ik erg heb geboft met mijn fijne familie en met het leven dat ik heb geleid.” Hoewel soms tragisch, en ontwapenend eerlijk, steekt “De hofdame” vol wijsheid en humor en is het boek bovenal inspirerend. “Lady in Waiting. My Extraordinary, Life in the Shadow of the Crown” werd vertaald door Marja Borg.

Anne Veronica Tennant, Baroness Glenconner (°1932) werd geboren als Lady Anne Coke, de oudste dochter van de vijfde graaf van Leicester, en groeide op landgoed Holkham in Norfolk op. Ze trouwde met Lord Glenconner in 1956. Ze kregen vijf kinderen, van wie de twee oudsten op jonge leeftijd overleden. Haar man kocht het eiland Mustique in de Caraïben en veranderde dit in een paradijs voor de rich and famous. In 1971 werd ze prinses Margarets hofdame. Lady Glenconner woont nu op het landgoed waar ze vroeger opgroeide.

Anne Glenconner De hofdame, Mijn bijzondere leven in de schaduw van de Britse kroon 336 bladz. uitg. Ambo/Anthos ISBN 9789026352270

https://www.stretto.be/2021/07/31/andrew-morton-elizabeth-margaret-een-uitgave-van-ambo-anthos/

https://www.stretto.be/2017/11/19/robert-lacey-the-crown-het-subliem-boek-en-de-prachtige-serie-op-dvd/