Nieuwe cd van The Flautadors Recorder Quartet : Bavardage

Het Flautadors blokfluitkwartet, dat sinds hun oprichting in 1997 verschillende prijzen heeft gewonnen, is het toonaangevend blokfluitensemble van het Verenigd Koninkrijk. Ze vieren dit jaar twintig jaar samen musiceren met een opname van o.a. hedendaagse muziek. “Bavardage”, hun vijfde cd in het algemeen en hun tweede cd voor het label FHR, toont een aantrekkelijke mix van minimalistische muziek en folk, en wereldwijde invloeden uit Europa, Azië en Amerika.

De Flautadors laten het rijk toonspectrum van de diverse blokfluiten horen via verschillende vormen op basis van eenvoud en helderheid, muzikale expressie en klank.

Hun repertoire beslaat acht eeuwen en wordt uitgevoerd op een enorm scala aan instrumenten, van de contrabas tot het klein “garklein flötlein” of kleine sopranino. Opnamen van zowel hedendaagse als oude muziek kregen lovende kritieken en worden vaak op de BBC en op radiostations in heel Europa gespeeld. Beschreven als spannend, oogverblindend en met fenomenale techniek, geven de concerten van The Flautadors een nieuw inzicht in de muziek die ze spelen. Ze kozen hier voor muziek (12 tracks) van de Japanse componisten Maki ishii en Ryohei Hirose, Arvo Pärt, David Murphy, Leo Chadburn en Terry Riley, en voor arrangementen die Ian Wilson maakte van Schotse traditionals en composities van Niel Gow en Peter Mawxell Davies.

De Flautadors blinken al lang uit als het gaat om het blokfluitrepertoire en die verscheidenheid is duidelijk aanwezig op deze cd die opgenomen is met een ideale combinatie van ruimte en helderheid en die informatief geannoteerd werd door leden van het ensemble. Heel bijzonder en origineel. Een aanrader.

The Flautadors Recorder Quartet Bavardage cd First Hand Records FHR 55