Ontdek de Vioolconcerti van Gaetano Pugnani (1731-1798) op het label Tactus

De Italiaanse violist Roberto Noferini en het Orchestra Nuove Assonanze o.l.v. Alan Freiles Magnatta bieden ons de gelegenheid om opnieuw te genieten van bijzondere muziek voor viool en orkest uit de Turijnse School.

De Pugnani’s waren afkomstig uit de gemeente Cumiana, waar ze een gemeenschappelijke boerderij hielden en waar de musicus later in zijn leven graag terugkwam. Gaetano Pugnani speelde als wonderkind reeds op tienjarige leeftijd in het orkest (koninklijke kapel) van het Teatro Regio in Turijn en werd één van de toonaangevende violisten en componisten in Piemonte. Hij werd in 1731 in Turijn geboren waar hij het grootste deel van zijn leven woonde en waar hij stierf. Toch ging zijn grote virtuositeit de Italiaanse grenzen over toen hij toerde en concerten gaf in alle grote Europese hoofdsteden, waar hij zeer werd gewaardeerd door de grootste critici en muzikanten van zijn tijd.

In 1754 werd hij goed ontvangen op de Concerts Spirituels in Parijs, maar in 1768 had hij nog meer succes in Londen. In die jaren werkte Pugnani nauw samen met de componisten Johann Christian Bach en Carl Friedrich Abel. In 1770 keerde Pugnani terug naar Turijn en werd er de directeur van de koninklijke kapel. Zijn roem als componist begon te groeien, maar zou nooit zijn faam als violist evenaren. Gedurende deze tijd gaf hij ook vioolles. Zijn beroemdste leerling was Giovanni Battista Viotti. Van 1780 tot 1782 traden ze samen op in Zwitserland, Dresden, Warschau en St. Petersburg. Pugnani overleed in 1798 in Turijn. Hij werd begraven op de begraafplaats van St. Peter in Vincoli.

Zijn stijl was een eerbetoon aan Corelli door de bemiddeling van zijn leermeester Giovanni Battista Somis. De concerti op deze cd vertegenwoordigen perfect de virtuositeit en muzikaliteit van de Italiaanse stijl waarmee ook Somis de grote theaters van Europa betoverde. Roberto Noferini speelt de solo viool-improvisaties in de stijl van die tijd. Hij wordt daarbij temperamentvol begeleid door het orkest Nuove Assonanze, o.l.v. Alan Freiles Magnatt. Een aanrader.

Gaetano Pugnani Violin Concertos Roberto Noferini Orchestra Nuove Assonanze Alan Freiles Magnatta cd Tactus TC731601