Drie unieke Opera verfilmingen o.l.v. Zubin Mehta bij Rada Film Production

De drie unieke producties zijn het resultaat van de visie van Andrea Andermann om La Traviata en Rigoletto van Verdi en Tosca van Puccini op te voeren en te filmen, op de daadwerkelijke plaatsen en uren van de dag, zoals in de libretti zijn gespecificeerd, namelijk in Parijs, Mantua en Rome.

Het project omvatte enkele van de meest complexe audiovisuele bewerkingen ooit uitgeprobeerd en won een prestigieuze Emmy, Prix d’Italia en Bafta awards. De sterrencasts bestaat uit Plácido Domingo, Julia Novikova, Vittorio Grigolo, Ruggero Raimondi, Catherine Malfitano, José Cura en Eteri Gvazava. Voor de Cinematografie tekende Vittorio Storaro. De zangers acteren en zingen live op locatie terwijl dirigent Zubin Mehta en het orkest ver weg in de studio, met de zangers verbonden zijn door monitors en verborgen luidsprekers.

Producer Andermann en de regisseurs Marco Bellocchio (“Rigoletto”) (regisseur van o.a. “Vincere”) en de Napolitaan Giuseppe Patroni Griffi (“Traviata” en “Tosca”) gingen de grandeur van design voor het klein scherm niet uit de weg. Meer dan wat dan ook kwam er het wonder van Vittorio Storaro bij kijken, want het is deze cameraman, die eerder met Bertolucci samen werkte, die de grootsheid van de locaties hier even groots heeft gemaakt voor televisie, en dus ook voor Blu-ray en dvd. Zijn gebruik van de verlichting om levensechte proporties aan de personages op het scherm te geven, was niet minder buitengewoon, net als zijn lange foto shots en close-ups. Heel, heel bijzonder.

Onder de leiding van Zubin Mehta, die, gestimuleerd door een uitstekende filmcasting, dit alles tot leven brengt, is de sfeer van de bezwering van Verdi’s muziek in het Mantua van Rigoletto en het Parijs van Marie Duplessis, de gevallen vrouw Violetta Valery in La Traviata, zo transcendent, dat het lijkt alsof je geteleporteerd wordt naar het Italië van een lang vervlogen tijd.

De drie meesterwerken zijn intense drama’s over liefde, verraad, geweld, macht en dood met onvergetelijke melodieën en hoog dramatische momenten. Niemand lijkt meer geschikt dan Domingo om de rol van Rigoletto te zingen, ondanks het feit dat hij ver onder zijn tenorstem moet zingen, om Verdi’s baritonpartij sonoor gestalte te geven. Domingo doet dit zelfverzekerd, samen met de sopraan Julia Novikova in de rol van Gilda.

La Traviata, gebaseerd op het leven van Marie Duplessis, zoals beschreven door Alexander Dumas fils in zijn “La Dame aux Camélias” (1852), werd één van ’s werelds favoriete opera’s. Griffi’s film is net zo lyrisch en dramatisch als de aria’s zelf, inclusief de beroemde Brindisi, “Libiamo ne ‘lieti calici”, hier gezongen door José Cura (Alfredo Germont), Violetta’s geliefde. Ook het uitgebreid duet tussen Violetta en Giorgio Germont wordt perfect gezongen door Rolando Panerai en Eteri Gvazava. Niet te missen.

Een ander hoogtepunt is Catherine Malfitano in de hoofdrol van de gedenkwaardige opera Tosca van Puccini, die net zo inspirerend was voor Griffi als Sarah Bernhardt naar verluidt was voor Puccini zelf. Haar vurig temperament terwijl ze Il Barone Scarpia (Ruggero Raimondi) doodt, is het beklijvend hoogtepunt van de opera. In de lijn van een dergelijke handeling, is de geniale orkestratie van Puccini stormachtig. Buitengewoon.

De opnamen worden gepresenteerd in een luxueuze box met 3 Blu-ray’s of 4 dvd’s, met mooi bonusmateriaal. Het bijbehorend boek van 160 bladzijden biedt achtergrondinformatie over de producties, plus een weelderige en kunstzinnige fotocollectie. Een magnifieke uitgave.

Duur 9 uur film – incl. 180 min. Bonus

Video format HD, 16/9

Audio format DTS 5.1 / Dolby Digital 5.1 / Dolby Digital 2.0

Production Company Rada Film

Producer Andrea Andermann

Regisseurs Marco Bellocchio, Giuseppe Patroni Griffi |Distributie DVD NAXOS

Orchestra Nazionale della RAI

Franse – Engelse ondertiteling

3 Live Films Tosca in Rome La Traviata in Paris Rigoletto in Mantua Andrea Andermann Marco Bellocchio Giuseppe Patroni Griffi Novikova Gvazava Malfitano Domingo Grigolo Surguladze Raimondi Cura Panerai Orchestra Sinfonica Nazionale RAI Zubin Mehta 3 Blu-Ray 4 dvd Rada Film Production 2.110374-77