Concertos voor badoneon & accordeon van Astor Piazzolla en Richard Galliano, een schitterende, nieuwe Warner cd.

Het prestigieus label Warner gaf, in samenwerking met Klara, een heel bijzondere cd uit met muziek van Piazzolla, Galliano, Albeniz en van uitvoerder Cresens zelf.

Gwen Cresens is een Belgische accordeonist, bandoneon-speler, arrangeur en componist. Na studies klassieke accordeon aan het Conservatorium van Antwerpen, volgde hij masterclasses bij verschillende legendarische spelers, onder wie Richard Galliano (°1950), van wie werk op deze cd staat. Cresens werkte samen met Luciano Pavarotti, Brussels Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra, Les Ballets C de la B en Zefiro Torna, met zangers als Arno, Adamo en Ute Lemper, en met jazzmuzikanten zoals het Brussels Jazz Orchestra en het Metropole Orkest. Hij richtte tevens zijn eigen muziekgroep “Orquesta Tanguedia” op.

De Antwerpse accordeonist Gwen Cresens (°1975) speelt hier samen met The Brussels Philharmonic o.l.v. Diego Matheuz, een koppeling van Piazzolla’s Aconcagua (concierto para bandoneon) aan Richard Galliano’s Opale concerto (concerto pour accordéon soliste). Op deze heel bijzondere cd staan ook enkele arrangementen van pianocomposities van Isaac Albeniz (“Cordoba” en “Andaluza” uit zijn Suite española, op. 47), muziek van Gwen Cresens zelf, en een arrangement van Gwen Cresens van Piazzolla’s beroemd “Oblivion”.

De jonge dirigent en gewezen violist van het “Orquesta Sinfónica de la Juventud Venezolana Simón Bolívar”, Diego Matheuz (°1984) uit Barquisimeto/Lara in Venezuela, is afgestudeerd aan het vermaarde Venezolaanse El Sistema, en wordt al algemeen erkend als één van de veelbelovendste talenten uit Zuid-Amerika. Hij studeerde tevens viool aan de “Academia violinistica Latino-Americana” bij José Francisco del Castillo en speelde als solist met het Orquesta Sinfónica del Estado Miranda, la Sinfónica del Estado Lara, los Jóvenes Arcos de Lara, en met het Kamerorkest van de Universidad Centroccidental Lisandro Alvarado (UCLA).

Het Brussels Philharmonic combineert 21ste-eeuwse muziek met de grote klassiekers in hun programma’s, waarmee een dialoog tot stand wordt gebracht tussen het repertoire van het verleden en dat van de toekomst. Een andere specialiteit is het spelen en opnemen van filmmuziek, waarvoor internationale erkenning is ontvangen, bijvoorbeeld in de vorm van de Oscar voor de soundtrack voor de film ‘The Artist’. Ze begeleidden Anneleen Lenaerts op haar concertalbum (Rodrigo – Glière – Jongen, uitgebracht op Warner Classics in 2014) en zullen zowel Renaud Capuçon als Anneleen Lenaerts opnieuw begeleiden op hun aankomende opnames. Deze Piazzolla/Galliano cd, opgenomen in samenwerking met Klara, mag u voor geen geld ter wereld missen. Schitterend!

Piazzolla /Galliano Concertos for Badoneon & Accordion Gwen Cresens Brussels Philharmonic Diego Matheuz cd Warner 5054197949357