De sublieme biografie van Leonard Bernstein door Michael Horowitz bij Amalthea

“Naar de concerten van Bernstein zouden mensen ook gaan als hij de slechtste dirigent ter wereld was”, zei Arturo Toscanini ooit. Het enthousiasme voor muziek vergezelde Leonard Bernstein al op jonge leeftijd. Het werd later in vele, vele  uitvoeringen naadloos overgebracht op zijn publiek.

Op 25-jarige leeftijd maakte Leonard Bernstein zijn eerste grote verschijning als dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Hij sprong nl. op korte termijn in voor de zieke Bruno Walter. Het was het begin van een ongekende wereldcarrière van een dirigent, componist en pianist, Bernstein was ook de componist van de musical “West Side Story” en wordt beschouwd als een van de grootste muziekgenieën van de 20ste eeuw. De mentaal onstabiele maar uitzonderlijke kunstenaar beleefde fasen van overmatige hebzucht die werden afgewisseld met tijden van angst voor artistiek falen.

In deze grote jubileum-biografie komen veel prominente metgezellen van Bernstein aan het woord, van Christa Ludwig tot Otto Schenk, van Gundula Janowitz tot Rudolf Buchbinder. Clemens Hellsberg, Heinz Marecek en Kurt Rydl herinneren zich ook de legendarische magiër van de muziek. Met veel gevoel voor de momenten van spanning in zijn biografie, vertelt Horowitz een verheven en geweldig leven.

Dit boek over Leonard Bernstein, die zijn eeuwfeest in 2018 zou vieren, is geen musicologische studie. Technische termen zijn hier niet aan de orde. Integendeel, de auteur heeft kleurrijke mozaïekstenen verzameld uit het leven van één van de invloedrijkste figuren van de 20ste eeuw. Gundula Janowitz en Christa Ludwig, Kurt Rydl en Otto Schenk, brachten Horowitz in contact met de mens en de musicus Leonard Bernstein. Dit boek, voorzien van treffende foto’s, werd tevens een caleidoscoop van de 20ste eeuw. Bijna geen periode heeft de geschiedenis van de mensheid zo gevormd als de jaren tussen 1900 en 1999, een eeuw van oorlogen, Holocaust en communisme, ontdekkingen, massacommunicatie en sociale verandering. Leonard Bernstein was een fenomeen van zowel muzikale als menselijke veelzijdigheid. Dit boek vertelt het verhaal van de humanist en idealist Bernstein, die een deel van zijn salaris doneerde aan Amnesty International en het kinderfonds van UNICEF. Zeker, zeker lezen!

Michael Horowitz Leonard Bernstein Magier der Musik Die Biografie 240 bladz. geïllustreerd Duits Uitg. Amalthea ISBN 978-3-99050-099-6

https://www.stretto.be/2018/07/01/muziek-van-the-golden-boy-of-music-leonard-bernstein-complete-naxos-recordings-op-8-cds-meesterlijk-monumentaal/#more-10272