Rachmaninov The Bells en zijn Symfonische Dansen o.l.v. Mariss Janssons op BR Klassik. Niet te missen!

Twee grote symfonische gedichten van de Russische componist Sergei Rachmaninov zijn hier op deze schitterende nieuwe release te ontdekken, ‘The Bells’ (‘Kolokola’) op 35, gebaseerd op een gedicht van Edgar Allan Poe, voor solostemmen, koor en orkest, gecomponeerd in 1913, en de drie fantastische ‘Symfonische dansen’ op 45 uit 1940, Rachmaninovs laatste voltooide compositie die in 1943 overleed. Belangrijke composities uit het vroeg 20ste-eeuws symfonisch repertoire, schitterend uitgevoerd door Mariss Jansons.

Konstantin Balmonts vrije bewerking van Poe’s gedicht ‘The Bells’ maakte grote indruk op Rachmaninov. De vier strofen van het gedicht presenteren levendig de geluiden van slee-klokken, huwelijksklokken, alarmbellen en begrafenisklokken, en deze zeer verschillende gemoedstoestanden worden meesterlijk weergegeven in de vier bewegingen van het meest monumentale symfonische gedicht dat Rachmaninov ooit componeerde.

In 1934 vestigde Rachmaninov zich definitief in de Verenigde Staten. De ‘Symfonische dansen’ voor groot orkest werden in 1940 in de Honeyman estate, ‘Orchard Point’, in Centerport, New York nabij Huntington, met zicht op Long Island, gecomponeerd. Oorspronkelijk heette het meesterwerk ‘Fantastic Dances’, met als bewegingen ‘Noon’, ‘Twilight’ en ‘Midnight’. De eerste beweging bevat een citaat uit Rachmaninovs Eerste symfonie, de tweede verklankt de jaren tussen de eeuwwisseling en de Russische revolutie, en de derde verbindt ‘Dies Irae’ (die de dood vertegenwoordigt) met het ‘Blagosloven yesi, Gospodi’ uit zijn orthodox liturgische Vespers (die de opstanding symboliseert). In de laatste paar maten die Rachmaninov ooit componeerde, triomfeert een hoopvolle hymne van lof over Het Laatste Oordeel als voorgevoel van zijn eigen, nakende dood…

De twee meesterwerken, die Rachmaninov overigens zelf als zijn beste composities beschouwde, werden opgenomen tijdens concerten in de Herkulessaal in München op 6 januari 2016 (The Bells) en januari 2017 (Symfonische dansen). De vocale solisten zijn de fenomenale Oleg Dolgov (tenor), Tatiana Pavlovskaya (sopraan) (foto), Alexey Markov (bariton). Een magistrale cd. Niet te missen!

Rachmaninov The Bells & Symphonic Dances Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Chor des Bayerischen Rundfunks Mariss Jansons cd BR Klassik 900154