Warner Classics bracht Debussy uit. En hoe!

2018 brengt de 100ste verjaardag van het overlijden (25 maart 1918, op 55-jarige leeftijd) van Claude Debussy, één van de grootste componisten uit de muziekgeschiedenis en de invloedrijkste onder alle Franse componisten.

“Muziek zou het moment waarop woorden machteloos worden, moeten overnemen, met als enig doel, het uitdrukken van datgene wat niets anders dan muziek kan uitdrukken … Ik hou hartstochtelijk van muziek. En omdat ik ervan hou, probeer ik het te bevrijden van onvruchtbare tradities die het verstikken … Er is geen theorie. Je hoeft alleen maar te luisteren. Plezier is de wet “. (Claude Debussy).

“The Sound of Debussy”, de set met 3 cd’s, verzamelt de meest geliefde meesterwerken van Debussy op basis van zijn reputatie, samen met een paar werken die nog steeds minder bekend zijn. Eén van de zeldzaamheden is de wereld première opname van “Chanson des brises” (1882) voor vrouwenstemmen en piano, een werk dat nog onontdekt was. Alle werken in de set worden uitgevoerd door musici van topniveau, Pierre-Laurent Aimard, Michel Béroff, Renaud Capuçon, Philippe Cassard, Bertrand Chamayou, Aldo Ciccolini, André Cluytens, Michel Debost, Claude Debussy zelf, Natalie Dessay, Yuri Egorov, Samson François, Carlo Maria Giulini, Lily Laskine, Jean Martinon, Yehudi Menuhin, Edgar Moreau, Emmanuel Pahud, het Quatuor Ébène, Sir Simon Rattle en Yutaka Sado. Er zijn maar weinig componisten die meteen door de klank worden herkend. Claude Debussy is daar een van. Hij was een van de eersten die de klank ontdekte als middel tot muzikale vorming en ervaring. Waar anderen baanbrekend waren met nieuwe harmonieën, melodieën en ritmen, bereikte Debussy dit met een eigen harmonische sonoriteit, die later erkenning kreeg als het impressionisme in de muziek. Deze uitgave bevat de belangrijkste voorbeelden. De 3 cd’s “The Sound of Debussy” bevatten o.a. zijn Prélude à l’après-midi d’un faune en een beweging uit La Mer, sleutelwerken van het orkestraal impressionisme. Er zijn ook andere orkestwerken, evenals een schat aan hoogtepunten uit Debussy’s pianowerken, zoals de beroemde maan-impressie “Clair de Lune”, en préludes waarin Debussy verschillende scènes en stemmingen verklankte, als waren het sonore schilderijen.

Naast de 3 cd uitgave “The Sound of Debussy” is er ook de magistrale 33! cd box met het compleet oeuvre van Debussy. Naast het bekend oeuvre bevat deze box ook tal van onbekende kostbaarheden. U ontdekt in de eerste plaats transcripties en orkestraties van Debussy’s werken door andere componisten, en Debussy’s eigen transcripties van werken van andere componisten. Daarnaast bevat de box ook wereldpremière opnamen: “Chanson des brises” (1882) voor vrouwenstemmen en piano, “Diane au bois” (1885-87) voor sopraan, tenor en piano, de eerste versie uit 1898 van zijn “Chansons de Charles d’Orléans”, een nagelaten fragment uit zijn opera “La Chute de la maison Usher” uit 1916, en pianoreducties die Debussy zelf realiseerde van “Khamma” en Jeux”. Daarnaast kan u Debussy zelf horen spelen als begeleider van de Schotse sopraan Mary Garden (zijn eerste Mélisande) (foto) in de “Ariettes oubliées” en in een kort fragment uit “Pelléas et Mélisande”, en in diverse van zijn eigen pianowerken, opgenomen op pianorollen. De opname van “Le Martyre de saint Sébastien” o.l.v. André Cluytens, is daarenboven de enige opname met de complete tekst van Gabriele d’Annunzio.

De uitvoerders zijn op piano, Pierre-Laurent Aimard, Michel Béroff, Philippe Cassard, Bertrand Chamayou, Aldo Ciccolini, Jean-Philippe Collard, Debussy zelf, Jérôme Ducros, Jacques Février en Samson François. De instrumentalisten zijn Renaud Capuçon, Maurice Gendron, Emmanuel Pahud, Lily Laskine en het Quatuor Ebène, en de zangers zijn Roberto Alagna, Natalie Dessay, Karina Gauvin, Véronique Gens, Philippe Jaroussky, François Le Roux, Mady Mesplé, Gérard Souzay, José van Dam en Rachel Yakar. Dirigenten zijn André Cluytens, Jean Martinon, Michel Plasson, Manuel Rosenthal, Daniel Barenboim, James Conlon, Mikko Franck, Carlo Maria Giulini, Armin Jordan, Kent Nagano, Sir Simon Rattle en François-Xavier Roth. Oudere opnamen worden gespeeld door Martha Argerich, Yuri Egorov, Yehudi Menuhin en Itzhak Perlman, en gezongen door Elly Ameling, Mary Garden, Rita Gorr, en Barbara Hendricks.

Mapjes met Japanse prenten vergezellen een schitterend, 180 bladzijden tellend boek met een essay van Denis Herlin in het Frans, Engels en Duits. Het rijk geïllustreerd boek bevat daarnaast de index van Debussy’s complete werken. Een magnifieke uitgave! Niet te missen!

Impressions The Sound of Debussy 3 cd Warner Classics  0190295715809

Claude Debussy THE COMPLETE WORKS Various Artists 33 cd box Warner Classics 0 190295 736750