Elgar en Bach Vioolconcerti door Pinchas Zukerman en het Israël Filharmonisch Orkest o.l.v. Zubin Mehta bij Helicon Classics

“Helicon” is het label van het Israël Filharmonisch Orkest, waarvan de chef-dirigent sinds 1977, Zubin Mehta is. Deze cd is nog maar eens een briljant voorbeeld van de unieke, langdurige, menselijke vriendelijkheid en muzikale samenwerking tussen Zubin Mehta, zijn Israël Philharmonic en de vele, vele topsolisten die met hen concerteerden.

In dit geval is de solist de wereldberoemde violist Pinchas Zukerman (°1948). Het Concerto van Elgar, in 1910 gecomponeerd in opdracht van de Royal Philharmonic Society voor Fritz Kreisler (foto), en in 1932 opgenomen door de toen 16-jarige! Yehudi Menuhin (foto), is een echte krachttoer vanwege de lengte en de extreme moeilijkheidsgraad. Een dergelijke, vlekkeloze, noem het maar perfecte, live opname zoals Zukerman hier presteert, is dan ook meer dan opmerkelijk.

Naast het opschrift “Aqui está encerrada el alma de …..” uit de moralistische en maatschappijkritische schelmenroman, “Gil Blas” (1715-1735) van Alain-René Lesage, die misschien verwijst naar de ziel van Elgars geliefde, de Amerikaanse Julia Worthington of naar de ziel van zijn allereerste grote liefde, Helen Weaver, zijn de drie magistrale bewegingen van dit enigmatisch concerto voorzien van inscripties. Die inscripties verwijzen in de emotioneel sterk bewogen, dramatisch-Edwardiaanse en klassiek-romantisch Brahmsiaanse eerste beweging, naar Elgars geliefde, Alice Stuart-Wortley (“Windflower”) (foto), de dochter van de schilder John Everett Millais, en naar zijn vroegere geliefde, de violiste Helen Weaver. In de tweede beweging verwijzen ze naar Elgars vrouw Caroline Alice (Lady Elgar), en naar zijn moeder Ann, en in de virtuoze finale, naar zijn vriend en biograaf Billy Reed en de muziekuitgever August Jaeger (foto), (het overweldigend mooie “Nimrod” uit de “Enigma Variaties”).

Bach componeerde twee vioolconcerti en het concerto voor twee violen in het slot Köthen, waar hij van 1717 tot 1723, kapelmeester was in dienst van Leopold van Anhalt-Köthen en waar hij speciaal voor het plaatselijk orkest componeerde. Bachs concerto in la klein BWV 1041 is als één van de meest geliefde viool- en orkestwerken, een ideale aanvulling op het Concerto van Elgar. Van de handschriften resten echter enkel door Bach gekopieerde orkestpartijen. De partituur is verloren gegaan, maar Bach realiseerde rond 1738 in Leipzig van dit concerto, wel een arrangement voor klavecimbel, strijkers en continuo in sol klein, gepubliceerd als BWV 1058.

Pinchas Zukerman wordt evenzeer gerespecteerd als violist, dirigent, pedagoog en kamermusicus. Hij treedt op met ’s werelds beste orkesten en heeft vele artistieke posities bekleed. Zukermans uitgebreide discografie bevat wel meer dan 100 titels en heeft hem 21 Grammy-nominaties en prijzen opgeleverd. Pinchas Zukerman, geboren in 1948 in Tel Aviv, reisde in 1962 naar Amerika. Zubin Mehta, geboren in Bombay, India, groeide op in een muzikale omgeving en groeide snel tot één van ’s werelds meest gewilde orkest- en opera dirigenten. Het Israël Philharmonic Orchestra benoemde Mehta in 1969 tot Music Advisor, in 1977 tot Music Director en in 1981 tot Music Director for Life. Door concerten, opnamen en tournees te combineren, heeft Zubin Mehta met zijn IPO duizenden concerten gedirigeerd op vijf continenten. Beide zijn hier Live opnamen uit het Mann Auditorium in Tel Aviv in 2006 (Elgar) en 1986 (Bach). Fenomenaal! Deze cd mag u absoluut niet missen!

Elgar/Bach Violin Concertos Pinchas Zukerman The Israel Philharmonic Orchestra Zubin Mehta cd Helicon Classics HEL02 9655