Enemies In Love, een cd met prachtige duetten uit opera’s van Händel op het label cd Ëvoe. Heerlijk!

Ëvoe is een label dat gespecialiseerd is in vocale en orkestrale barokmuziek. Op deze cd zingen Natalia Kawalek en Jakub Jozef Orlinski met z’n tweeën, hoogtepunten uit de magische, sonore wereld van het genie uit Halle.

Liefde, jaloezie, oorlog, een ingewikkeld web van intriges, religieuze conflicten op de achtergrond en een hele reeks speciale effecten corresponderen met een groot aantal Händel-opera’s! Kijk bv. eens naar Rinaldo, de eerste opera van Händel, gecomponeerd voor Londen. Een verhaal uit Torquato Tasso’s “Bevrijd Jeruzalem”, rijk aan expressieve personages en politieke krachten, ondersteund door magie. Op de première in 1711 werden de scènes waarin tovenares Armida verscheen, vergezeld van pyrotechnische effecten en de hele enscenering was een immens succes.

Wat muziek van Händel zo tijdloos maakt, is de krachtige emotionele geladenheid. De meest succesvolle aria’s en duetten uit zijn opera’s verklanken verschillende schakeringen van verliefdheid, haat, wanhoop en vreugde. Hoewel de personages en de verhalen uit verre tijden komen, resoneren ze door de levendige stemmen van geweldige zangers, nog steeds gevoelig in het gemoed van de hedendaagse luisteraar. Händels geniale muziek maakt dieper inzicht in de mystiek en dynamiek van liefde mogelijk.

De zangers verheugen de luisteraar met hun virtuoze weergave. De Poolse contratenor Jakub Jozef Orlinski heeft een reputatie opgebouwd als zanger met een opvallende vocale schoonheid en gedurfd podiumwerk. Hij is opgeleid aan de Juilliard School en is een fervent vertolker van rollen uit Händels opera’s. De Poolse mezzosopraan, Natalia Kawalek, studeerde aan de Frederic Chopin Muziek Universititeit in Warschau. In de zomer van 2016 maakte ze haar debuut in Glyndenbourne en zong de rol van Cherubino in “Le Nozze di Figaro” van Mozart. In 2016 zong ze Verdi’s “Macbeth”, samen met Placido Domingo in het “Theater an der Wien”. In 2017 zong ze in het “Teatr Wielki” in Warschau Korngolds “Die Tote Stadt”.

Op de cd staan duetten uit Händels opera’s “Serse”, “Orlando”, “Tamerlano”, “Partenope”, “Teseo”, “Ariodante”, “Rodelinda” en “Rinaldo”. Ze worden gezongen door Natalia Kawalek (sopraan) en Jakub Jozef Orlinski (contratenor), begeleid door Il Giardino d’Amore o.l.v. Stefan Plewniak. Een heerlijke kennismaking met Händels hemelse, lyrische kunst voor twee. Magnifiek. Een absolute aanrader! En, ontdek bij gelegenheid ook eens de sublieme cd “Vivaldi Carnevale di Venezia” door de Cappella dell’Ospedale della Pietà, eveneens op het label Ëvoe Music.

Enemies In Love Georg Friedrich Händel Natalia Kawalek Jakub Jozef Orlinski Il Giardino d’Amore Stefan Plewniak cd Ëvoe Music EVOE005

Vivaldi Carnevale di Venezia Cappella dell’Ospedale della Pietà Ëvoe Music EVOE003