Abenteuer Klassik, leuke cd/Audiobooks voor kinderen met vertellingen over het leven van componisten door Cosima Breidenstein

Cosima Breidenstein entertaint het leven van Ludwig van Beethoven op een onderhoudende en kindvriendelijke manier, en illustreert ook hier haar verhalen met passende muziekfragmenten. Ze overspant de boog van de kinderjaren van Beethoven, die werd gevormd door zijn ambitieuze vader, en volgt zijn creatieve periode tot zijn doofheid. En opnieuw en opnieuw, verbaast het feit dat Ludwig van Beethoven zich door geen enkel noodlot uit zijn lood liet slaan en standvastig en zelfverzekerd zichzelf bleef, opwindend en onderhoudend.

Op een andere cd vertelt ze over Johann Sebastian Bach, één van de beroemdste componisten aller tijden.  Maar, hoe gemakkelijk zijn composities ook mogen klinken, het leven was in de tijd van Bach moeilijk. De klassieke experte Cosima Breidenstein geeft op deze cd spannende en grappige inzichten in de tijd waarin rovers in het bos kattenkwaad uithaalden, de aristocratie hun carieuze tanden bedekten en waarin Sebastian Bach zelfs tot een heus duel werd uitgedaagd. Met veel muziek en leuke anekdotes worden kinderen en hun ouders meegenomen op een heel bijzondere reis door de tijd.

Georg Friedrich Händel was één van de belangrijkste componisten van de barok en beleefde tijdens zijn talrijke reizen veel avonturen. Cosima Breidenstein vertelt hier zijn leven op een kindgerichte en interessante manier en speelt enkele van zijn belangrijkste werken op viool. Michael Reuter begeleidt haar daarbij op het klavecimbel. Zelden was klassiek zo vermakelijk.

Cosima Breidensein vertelt ook op een andere uitgave in de reeks, het leven van Mozart op een kindgerichte en onderhoudende manier, en illustreert haar verhalen met muziekfragmenten. De kleine en grote luisteraars leren met deze cd niet alleen veel over één van de belangrijkste componisten aller tijden, maar ervaren ook hoe leuk klassieke muziek wel kan zijn.

Op 4 maart zou Antonio Lucio Vivaldi 340 jaar geworden zijn. In 1678 trof een aardbeving Venetië en sloegen hoge golven tegen de muren van de prachtige gebouwen. De componist groeide op in één van de fascinerendste steden ter wereld, waar hij vuistgevechten beleefde onder Venetianen, jongleurs en acrobaten op de Piazza San Marco bezig zag, en waar hij het kleurrijk carnaval meemaakte. Met fascinerende anekdoten vertelt Cosima Breidenstein, voormalig fellow van de Handel Academie in Karlsruhe en concertmeester van de Sinfonietta Köln, over de sfeer in Venetië tijdens Vivaldi’s leven. De violiste creëert een indrukwekkend decor van Venetië in de 17de -en 18de eeuw en schetst een ongewoon portret van de componist. De interessante en grappige anekdotes worden afgewisseld met kindvriendelijke muziekfragmenten, aangepast aan het verhaal van de “Vier Jaargetijden”, gespeeld door Cosima Breidenstein en de Sinfonietta Köln o.l.v. Cornelius Frowein.

Cosima Breidenstein studeerde viool in Mannheim, speelde daar in barokensembles, volgde cursussen oude muziek bij Rheinhard Goebel, kreeg een beurs voor de Händel Academie in Karlsruhe en werd leerlinge van prof. Susanne Rabenschlag. Na het afronden van haar studie wijdde ze zich meer en meer aan kamermuziek en volgde ze solo masterclasses en kamermuziekcursussen bij de Verdi, Orpheus en Amadeus Quartetten. Na engagementen als concertmeester van de Opera van Hagen, als opmaat naar het Beethovenhalle Bonn Orchester, de Düsseldorfer Sinfoniker, het Gürzenich-orkest in Keulen en het WDR Radio Orkest, verlegde ze haar artistieke focus naar haar eigen kamer concertserie. Vandaag is ze concertmeester van de Sinfonietta Köln en met verschillende concertprogramma’s als soliste, presentator en spreker, enthousiasmeert ze jong en oud met haar muzikaal talent en gefundeerde kennis van klassieke muziek.

Op de Mozart- en Bach cd’s wordt Cosima Breidenstein op de piano begeleid door Matthias Krella, op de Beethoven- en Händel cd’s wordt ze begeleid door Michael Reuter. De leuke illustraties zijn van Cornelia Haas (foto onderaan). Een uitstekende manier om kinderen in contact te brengen met klassieke muziek en een schitterende manier om hen de Duitse taal aan te leren. De uitgaven zijn geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Niet uitstellen.

Cosima Breidenstein Abenteuer Klassik Händel – Bach – Mozart – Beethoven – Vivaldi cd argon hörbuch Sauerländer audio Argon Verlag GmbH Berlin