Een nieuwe Tactus cd met muziek van Antonio Vandini door cellist Antonio Mostacci en het Bologna Baroque Ensemble

Antonio Vandini (ca. 1690-ca. 1773–78) uit Bologna, genoot zijn opleiding waarschijnlijk in Bologna bij de cellist Giuseppe Maria Jacchini, die compositie studeerde bij Giacomo Perti en Domenico Gabrielli. Vandini wordt voor het eerst genoemd als cellist van de S. Maria Maggiore in Bergamo. In 1721 verhuisde hij naar Padua, waar hij met korte onderbrekingen, ongeveer 50 jaar werkte als eerste cellist van het orkest van de basiliek S. Antonio. In de periode van de herfst 1720 tot de lente 1721, was hij “maestro al violoncello” aan het “Ospedale della Pietà” in Venetië. Waarschijnlijk componeerde Antonio Vivaldi daar celloconcerti voor hem.

Tussen 1722 en 1726 verbleef Vandini in Praag, waar hij met Giuseppe Tartini (foto), Antonio Caldara en Sylvius Leopold Weiss, o.l.v. Johann Joseph Fux, tijdens de kroningsceremonie van keizer Karl VI. tot koning van Bohemen speelde. Hij vond daarna met Tartini een baan aan het hof van graaf Franz Ferdinand Kinsky (1678-1741) in Praag. Sindsdien bleef hij bevriend met Tartini. Vanaf het overlijdensjaar van Tartini’s vrouw deelden de twee muzikanten een gemeenschappelijk appartement en speelden ze vaak samen.

In 1750 trad hij samen met de violist Carlo Tessarini op in de Basiliek van San Francesco in Assisi. In 1770 gaf hij zijn baan in Padua op en zette hij zich in voor zijn leerling Giuseppe Callegari (1750-1812) als zijn opvolger. Zijn laatste jaren bracht hij door in zijn geboortestad Bologna.

Door een karikatuur van Pier Leone Ghezzi de directeur van de school voor mozaïekmakers van Paus Benedictus XI en weergegeven door Charles Burney, weten we dat Vandini de strijkstok, net als gamba spelers, onderaan vasthield. “Het is vreemd”, schrijft Burney in zijn “’Journey to Italy”, “dat Antonio en alle lokale violoncellisten de boog op de oude manier vasthouden, met de hand op het haar en de duim op het hout, zoals gambaspelers”. Ik had graag”, vervolgt hij “de beroemde hoboïst Matteo Bissioli en de grote oude Antonio Vandini op de cello gehoord, waarvan de Italianen zeggen dat zijn spel en expressie een parabel is, dat wil zeggen dat hij zijn instrument laat spreken.” (“parlante”).

Vandini (foto) heeft niet veel werk nagelaten, maar wat tot ons is gekomen, getuigt van Kwaliteit en toont aan dat Vandini samen met Gabbrielli, Franceschini, Vitali en Degli Antoni, deel uitmaakte van de grote Bolognese cello school. Antonio Mostacci, begeleid door het Bologna Baroque Ensemble, speelt de solopartijen op een 5-snarige piccolo cello uit 1750. Een must voor liefhebbers van de cello, een ontdekking voor iedereen. Een aanrader.

De Italiaanse cellist Antonio Mostacci werd in 1964 geboren in Senigallia (foto), de mooie badplaats aan de Adriatische kust in de regio Marche (provincie Ancona), studeerde af aan het Pesaro Conservatorium bij Sante Amadori en vervolmaakte zijn studies bij Franco Rossi en Ivan Schiffoleau in Parijs. Hij begon zijn concertactiviteit op de leeftijd van 16 jaar in trio met zijn vader Luigi Mostacci aan de piano en de klarinettist Italo Capicchioni (Italiaanse Kamer Trio). Hij won eerste prijzen op wedstrijden in Vittorio Veneto, Catanzaro, Stresa, Moncalieri en werd bekroond in internationale competities zoals “Maria Canals” in Barcelona en “Viotti” in Vercelli.

Hij is actief betrokken bij kamermuziek en het lesgeven van kwartet aan het conservatorium van Messina, hij trad ook op als solist bij het Florentine Chamber Orchestra, bij het Symfonieorkest van Adana (Turkije) en meestal bij het kamerorkest van Bologna waarvan hij al elf jaar de eerste cello is. Hij speelde in duo in heel Europa, de Verenigde Staten en Japan en maakte deel uit van het kwartet bestaande uit de violist Nigel Kennedy op het Chechester Music Festival (GB). Hij is lid van het Arianna Quartet, dat in januari 1994 debuteerde in New York in het Off-Broadway-theater La MaMa E.T.C., en zetelt in de raad van bestuur van het Kamerorkest van Bologna, waarvan hij ook een stichtend lid is. Onlangs bracht hij een cd uit met muziek van Boccherini en Viotti uit voor twee celli. Hij werkt ook samen met het orkest van het Teatro Massimo Bellini in Catania, met het Marchesque Philharmonic Orchestra en met de “Archi di Firenze”.

Antonio Vandini Antonio Mostacci Bologna Baroque cd Tactus TC692202

https://www.stretto.be/2020/11/02/antonio-vandini-complete-works-door-francesco-galligoni-cello-en-larte-dell-arco-op-het-label-dynamic/