“Apparato Musicale” van Amante Franzoni door de Cappella Musicale di S. Barbara o.l.v. Umberto Forni, een nieuwe cd op het label Tactus

Met deze opname vervolgt het vocaal en instrumentaal ensemble “”Cappella Musicale di Santa Barbara” in Mantua o.l.v. Umberto Forni (orgel & directie), de herontdekking van het muzikaal erfgoed, bewaard in het plaatselijk Basilica-archief.

Dit keer is het de beurt aan de “Apparato Musicale di Messa, Sinfonie, Canzoni, Motetti et Litanie della Beata Vergine” van Amante Franzoni (1579-1630), een monnik (Serviet) van de “Ordine dei Frati servi di Maria” (Ordo Servorum Mariae – O.S.M.) van het Augustijner klooster van San Barbara (“Convento dei Servi di Maria”) in Mantua. Franzoni verbleef daar als medebroeder van de belangrijke theoloog Paolo Sarpi, de hofprediker van Guglielmo Gonzaga, officiële theoloog van de republiek Venetië en adviseur van Carolus Borromeüs in Milaan. Franzoni verzorgde in het klooster op vraag van de Gonzaga’s, muzikale opvoeringen.

Door deze activiteiten werd hij Academicus van de Olimpico in Vicenza en later kapelmeester van de Duomo van Forlì. In 1612 keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Mantua en nam dezelfde functie in Santa Barbara aan, ingehuurd door Hertog Francesco IV Gonzaga (foto), die echter twee maanden later overleed. Het was voor deze Francesco Gonzaga en de Academia degli Invaghiti, dat Monteverdi in 1607 zijn “L’Orfeo” had gecomponeerd. Na het overlijden van Francesco, droeg Franzoni zijn “Apparato Musicale” (Opera Quinta, Venetië, 1613) op aan Ferdinando Gonzaga (foto), de broer en opvolger van Francesco. Franzoni componeerde zijn “Apparato” voor het feest van de Heilige Barbara, wiens cultus als één van de veertien helpsters in nood, als beschermster tegen een plotselinge dood, heel belangrijk was in de devotie van de Gonzaga’s.

 

Op de cd staan delen van het proprium en ordinarium van de Mis (“Messa del sesto tuono”), met instrumentale stukken,  Entrata e Ritornelli à 4 voor de Introïtus, Canzon francese à 4 voor het Epistel “La Gonzaga”, en Sinfonia’s al Sanctus en all’Agnus Dei. Daarnaast ontdekt u enkele 8-stemmige motetten, het vijfstemmig concerto “Sancta Maria” voor sopraan, drie bastrombones en een tenor trombone, en de 8-stemmige “Litanie della Beata Vergine”. Alles werd live opgenomen in de Basilica di Sancta Barbara in Mantua. Een uitgave met een belangrijke muziekhistorische waarde. Een aanrader.

Amante Franzoni Apparato Musicale Venezia 1613 Cappella Musicale di S. Barbara Umberto Forni cd Tactus TC570701