Carl Czerny’s Symfonieën nrs. 2 en 6 door het SWR Rundfunkorchester Kaiserslautern o.l.v. Grzegorz Nowak op een nieuwe SWR Classic cd

De muziek van Carl Czerny is vandaag nog steeds grotendeels ondergewaardeerd. Carl Czerny kennen de meeste mensen, althans de pianisten, alleen van zijn pianostudies, “Schule der Geläufigkeit” en “Schule der linken Hand”. Maar, Czerny was meer dan alleen maar een etude-meester, en hij was veel meer dan alleen maar een veelschrijver.

Czerny (1791-1857), geboren en getogen Wener, maar van Tsjechisch-Moravische origine, kreeg zijn eerste pianolessen van zijn vader Wenzel, een bekend hoboïst, pianist en organist. Hij werd daarna leerling van Beethoven en studeerde dan verder bij Muzio Clementi, Johann Nepomuk Hummel en Antonio Salieri. Later werd hij zelf de leraar van o.a. Liszt, Sigismund Thalberg en Theodor Leschetizky. Terwijl Czerny pianoles gaf aan wel tien leerlingen per dag, componeerde hij een gigantisch oeuvre bijeen, bestaande uit 861 genummerde publicaties (opusnummers), en een aantal niet-gepubliceerde composities en arrangementen (o.a. van symfonieën van Haydn, Mozart en Beethoven), die tot op vandaag nog grondig bestudeerd moeten worden. Deze ijverige man onderscheidde op systematische en methodische wijze vier compositiecategorieën, studies en oefeningen, eenvoudige pianostukjes voor leerlingen, schitterende concertstukken (o.a. pianoconcerti) en ernstige muziek, waaronder hij zijn 7 symfonieën rekende.

Op zijn manier had Czerny iets van een genie. Niet echt als componist, maar als methodoloog en als briljant analist. Uitgerust met een bijzonder pianistisch en muzikaal talent, componeerde hij reeds op zevenjarige leeftijd en speelde hij een Mozart pianoconcerto wanneer hij pas negen jaar oud was. Czerny werd als tijdgenoot en goede vriend van Beethoven, een grote muzikale persoonlijkheid. Hij kende bv. het volledig piano oeuvre van Beethoven uit het hoofd!

Op deze cd staan de Sinfonie Nr. 6 in sol klein en de Grande Symphonie Nr. 2 op. 781. Dit is de enige opname van zijn 6de symfonie. Zijn symfonieën laten zien dat Carl Czerny niet alleen een meester was van de etude. Het zijn charmante en elegante werken vol humor en gratie.

Zijn combinatorische werkmethode resulteerde in muziek die stilistisch heen en weer slingerde tussen deze van Beethoven, Schubert, Schumann, Mendelssohn en andere tijdgenoten. Czerny’s symfonieën zitten verrassend, knap in elkaar en zijn kleurrijk en inventief georkestreerd met veel aandacht voor de blazers. De vergelijking tussen deze 6de symfonie en de andere die tot nu toe zijn opgenomen, levert het beeld op van een klassieke structuur met vier bewegingen, een eerste beweging in sonatevorm, een magnifiek andante, een Beethoveniaans scherzo met trio, en een monumentale finale. Een belangrijke uitgave, een heuse, waardevolle herontdekking van een grootmeester. Warm aanbevolen.

Carl Czerny Symphonien Nr. 2 und 6 SWR Rundfunkorchester Kaiserslautern Grzegorz Nowak cd Swr Classic SWR19419