Aantrekkelijk boek van Pieter Verheyde en Andrew Verschetze over Champagne, uitgegeven door Lannoo. Lekker.

Topsommelier Pieter Verheyde geeft een overzicht van de gerenommeerde champagnehuizen en minder bekende parels uit de Champagne die hij persoonlijk heel erg waardeert. Bij elk champagnehuis staat hij stil bij de geschiedenis, de ligging, het productieproces en de verschillende wijnen en geeft hij alle praktische info voor een bezoek aan de huizen zelf. Op uw goeie gezondheid!

Elke champagne heeft zijn eigen karakter, zijn stijl, zijn moment en zijn smaak. We spreken van brut en sec, van wit en rosé, maar de nuances zijn oneindig veel groter. Wat champagne ook bijzonder maakt, is dat er geen enkele andere wijn is waar de kennis en kunde van de mens zo’n belangrijke rol spelen. Nergens wordt zoveel tijd besteed aan het hele proces, van het verzorgen van de druivenstok tot het eindproduct, de fles met speciale kurk en beugel.

Samen met de Bourgogne en Piemonte, zo lezen we, behoort de Champagne tot mijn favoriete wijnregio’s. Ik reis er graag naartoe, telkens opnieuw, om te degusteren maar ook om de verhalen te horen. Wat is de geschiedenis van deze familie? Welke techniek heeft men hier ontwikkeld? Waarom geven deze percelen zo’n bijzondere druif? Op deze reizen wil ik mijn lezers graag meenemen, want hoe meer je weet over een wijn en zijn maker, hoe groter het plezier waarmee je hem drinkt.

De voorbije decennia, schrijft verheyde, is er in de Champagne veel veranderd. Er kwamen heel wat ‘récoltants-manipulants’ bij, zonen namen het familiedomein over, nieuwe generaties kozen voor nieuwe stijlen, in sommige huizen grepen ware revoluties plaats. Maar tegelijk heerst in de streek een zekere traagheid. Champagne maken vraagt tijd, en in tegenstelling tot andere wijnen wordt hij niet na een jaar op de markt gebracht. Een mooie bourgogne is na zestien maanden klaar, een goede champagne moet rijpen.

Het is precies die periode van rust, vervolgt hij, wanneer de wijn in de fles zijn tweede fermentatie doormaakt, dat de complexiteit ontstaat. Er zijn huizen waar die rijping ‘sur lattes’ zeven tot tien jaar duurt, soms zelfs langer. Bij de huizen die wij voor dit boek bezochten, is dat vaak het geval. Er zijn ronkende namen bij, maar ook heel bescheiden huizen, waar de boer ons met aarde aan zijn handen verwelkomt. We hebben ze geselecteerd op basis van de precisie waarmee ze hun wijnen maken en op de emotie die deze oproepen.

Het heeft ook met trends te maken, schrijft Verheyde. Vandaag zijn extra brut en brut nature de meest gevraagde champagnes, terwijl vroeger demi-sec populair was. Champagne was toen ook geen aperitief, maar eerder een dessertwijn. Ondertussen wordt de functie van het feestelijke – de belletjes bij een geboorte – meer en meer overgenomen door cava, terwijl de echte liefhebbers op zoek gaan naar bijzondere champagnes die met passie en liefde zijn gemaakt. Steeds vaker gaan de druiventelers ecologisch te werk, omdat ze beseffen dat ze hun grond moeten respecteren en gezond moeten houden. Om een lekker eindproduct te maken, heb je immers gezonde druiven van gezonde grond nodig.

De meeste kleinere producenten die we bespreken, zijn mensen die parcellair werken en het verhaal dat bij iedereen terugkomt, is hetzelfde: het werk in de wijngaard, goede druiven en de heel nauwkeurige persing, dat is een groot deel van de kunst, vertelt Verheyde. En dan tijd, veel tijd. Wat voor de makers ook betekent dat ze financieel sterk moeten staan. In die duizenden flessen die in de kelders liggen te slapen, slaapt ook hun kapitaal. Je voelt je echt klein wanneer je bij cuvées staat waarvan de inhoud pas rond 2030 op de markt zal komen. Een heel aantrekkelijk en lekker boek. Warm aanbevolen. Op uw goede gezondheid!

Pieter Verheyde Andrew Verschetze 360 blz Uitg. Lannoo EAN 9789401434751