Christa Ludwig The complete recitals on Warner Classics op 11 cd’s en het boek “Leicht muss man sein” Erinnerungen an die Zukunft, uitgegeven door Amalthea.

De 11 cd-box markeert de 90ste verjaardag van de formidabele Duitse mezzosopraan Christa Ludwig, die tussen 1940 en 1990, een grote internationale carrière uitbouwde. In het boek blikt ze met haar bijna 90 jaar, terug op haar rijk en veelbewogen leven.

De uitzonderlijke box belicht het breed scala van haar lyrische kunst in liederen en melodieën. De kern van deze verzameling vormen de emblematische componisten van het Oostenrijks-Duits repertoire. Tijdens een carrière van een halve eeuw, bewees Christa Ludwig, geboren in 1928, consequent haar grootsheid. “Een bron van even diepe bevrediging en voldoening als de grootste van mijn operarollen”, beschreef ze de plaats van het lied in haar leven. In de loop van de tijd is het interpretatief inzicht van Christa Ludwig even rijk en overtuigend geworden als haar uitzonderlijke stem, uitzonderlijk vanwege haar schoonheid, bereik en flexibiliteit. Deze verzameling met 11 cd’s bevat opnamen die nog nooit eerder werden uitgebracht of nieuw zijn op cd. Alle items zijn geremastered in 24BIT / 96KHZ van de originele tapes door Art & Son Studio, Annecy (Menuhin, Rostropovich, Cluytens, Callas Live …) van originele banden, met uitzondering van het album van Sony dat door hen werd geremastered. Alle hoesjes zijn ontworpen naar de originele LP-hoezen. Het bijbehorend boekje bevat een exclusief interview met Christa Ludwig uit januari 2018. Een magistrale uitgave!

Christa Ludwig, geboren in Berlijn, was bijna 19 jaar lang lid van de Weense Staatsopera, en werd er in 1962 benoemd tot kamerzangeres. Tot de belangrijkste dirigenten van haar carrière behoorden Karl Böhm, Leonard Bernstein en Herbert von Karajan, en collega’s zoals Elisabeth Schwarzkopf, Franco Corelli, Leonie Ryšánek, Gundula Janowitz, Birgit Nilsson, Hans Hotter en Jon Vickers. Ze oogstte Internationaal succes als zangeres van liederen van Schubert, Brahms, Mahler en Strauss, en als mezzosopraan in operahuizen over de hele wereld, o.a. Deutsche Oper Berlin, Beierse Staatsopera in München, Grande Opéra Paris, Teatro Colon, Buenos Aires, Tokyo Nissei Theater, Metropolitan Opera, La Scala, Covent Garden. Christa Ludwig was één van de meest memorabele operastemmen. De geboren en getogen Berlijnse ging in 1955 voor de eerste keer in op de uitnodiging van Karl Böhm, om in de prestigieuze Weense Staatsopera te zingen, waar haar carrière begon. Naast optredens op de al even prestigieuze Salzburger Festspiele, leidden internationale contacten tot uitnodigingen van de grootste operahuizen ter wereld.

Christa Ludwig werd geboren als de dochter van een zanger en opera-intendant en een alt en zangpedagoge. Op zeventienjarige leeftijd had Christa Ludwig haar eerste openbare optreden in Gießen, waar haar vader intendant was. Een jaar later ging zij naar de Oper Frankfurt en debuteerde daar als Prinz Orlowsky in “Die Fledermaus”. Tot 1952 bleef zij in Frankfurt am Main. Gedurende de jaren in Frankfurt en Darmstadt heeft Christa Ludwig regelmatig aan de “Donaueschinger Musiktagen für zeitgenössische Tonkunst” meegewerkt en daarbij werken van Luigi Dallapiccola, Pierre Boulez en Luigi Nono gezongen. Vanaf de jaren zestig zong zij bij de Bayreuther Festspiele (Brangäne en Kundry) alsook aan het Teatro alla Scala in Milaan en aan het Royal Opera House Covent Garden Londen.

Het boek is bijzonder onderhoudend. Vrij en onsentimenteel, praat Christa Ludwig over de ontberingen tijdens de oorlog en de naoorlogse periode, de vele offers die ze moest maken, de tijd van crisis, haar eerste echtgenoot Walter Berry en haar tweede echtgenoot, de Franse acteur Paul-Emile Deiber, haar samenwerking met geniale dirigenten als Karl Böhm, Karajan en Bernstein, de mysteries van de menselijke stem, en haar streven naar eenvoud als de hoogste vorm van kunst. Een bijzonder, bijzonder mooi boek dat daarenboven vol mooie foto’s staat. Zeker lezen.

 

Christa LUDWIG  THE COMPLETE RECITALS ON WARNER CLASSICS Various Composers 11 cd Warner Classics 0 190295 690205

Christa Ludwig “Leicht muss man sein” Erinnerungen an die Zukunft Aufgezeichnet von Erna Cuesta und Franz Zoglauer Duits 216 bladz. geïllustreerd Uitg. Amalthea ISBN-13 978-3-99050-122-1