Pergolesi’s Messa in Re maggiore & Motetto “Dignas laudes resonemus” op het label ARCANA, gezongen door Marlis Petersen. Prachtig!

Nieuw licht op Pergolesi! De cd belicht nl. een nog onbekend aspect van de grote Italiaanse componist, met twee meesterwerken in hun eerste moderne editie en eerste opname, een Mis en het mottettone (een kort motet voor solo zang met begeleiding), “Dignas Laudes”. Het “Koor en Orkest Ghisleri”, het barokensemble o.l.v. Giulio Prandi, is in permanente residentie in het College Ghisleri in Pavia (foto). Het huldigt de samenwerking met het label Arcana – Outhere met een nieuwe cd met onuitgegeven muziek van Giovanni Battista Pergolesi.

Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) (foto), die wereldberoemd werd met zijn Stabat Mater, was een belangrijke vertegenwoordiger van de Napolitaanse School en speelde een leidende rol bij de ontwikkeling van de Italiaanse opera buffa. Hij studeerde eerst in zijn geboorteplaats Jesi in de Italiaanse provincie Ancona (regio Marche), bij Francesco Santini, voor hij in 1725 naar Napels trok, om daar aan het Poveri di Gesu` Cristo conservatorium (foto), o.a. bij Gaetano Greco en bij de operacomponist, Francesco Feo te studeren. Pergolesi werkte daarna vooral aan de Napolitaanse hoven maar overleed op 26!-jarige leeftijd aan tuberculose.

De twee schitterende meesterwerken zijn het resultaat van recent musicologisch onderzoek van het centrum voor Pergolesi Studie in Milaan en onthullen het indrukwekkend en energiek karakter, als aanvulling en versterking, van de reeds bekende intieme sfeer en dramatiek van Pergolesi’s religieuze muziek. Hier zijn ondanks de relatief kleine bezetting, energie, kracht en dynamiek, de grote troeven.

De samenwerking met Arcana viert de vijftiende verjaardag van het ensemble, dat gespecialiseerd is in de Italiaanse religieuze muziek van de achttiende eeuw, cfr. een aantal eerdere opnamen op het label Sony, gewijd aan Galuppi en Jommelli, Perez (“Il Mattutino de’ Morti”), en Händel (Handel in Rome 1707).

De prominente uitvoerders o.l.v. Giulio Prandi, zijn de schitterende, Duitse sopraan Marlis Petersen (°1968) (foto), één van de beste stemmen van de internationale scène, de alt Marta Fumagalli (foto), voormalige ster op de laatste cd van het ensemble, en een kwartet van jonge, getalenteerde, Italiaanse zangers, Paola Valentina Molinari, Karin Selva, Luca en Renato Cervoni Dolcini. Zij worden begeleid door een gedreven orkest o.l.v. de temperamentvolle Giulio Prandi. Een immense (her)ontdekking van schitterende, 18de -eeuwse muziek. Mag u geenszins missen. Prachtig!

Giovanni Battista Pergolesi Messa in Re maggiore Motetto “Dignas laudes resonemus” Marlis Petersen Marta Fumagalli Coro e Orchestra Ghislieri Giulio Prandi cd ARCANA A 444

https://www.stretto.be/2020/09/13/ontdek-niccolo-jommelli-requiem-o-l-v-giulio-prandi-op-het-label-arcana/