Nieuwe, opvallende Tango cd van het Isabelle van Keulen Ensemble bij Challenge Classics.

Astor Piazzolla heeft met zijn composities, in de vorige eeuw de traditionele tango een nieuwe vorm en betekenis gegeven. Het Isabelle van Keulen Ensemble brengt op hun nieuwe cd zijn tango’s met thema’s die afgeleid zijn van engelen en demonen, een cd vol bruisend leven en passie.

In 1961 werd Astor Piazzolla benaderd voor het componeren van muziek bij het toneelstuk Tango del ángel van Alberto Rodriguez Muños; een toneelstuk over een engel die verschijnt in een appartementencomplex in Buenos Aires om de zielen van de bewoners te zuiveren. De stukken “Introducción al ángel”, “Milonga del ángel” en “Muerte del ángel” werden hiervoor gemaakt. Piazzolla zocht daarbij de grenzen op van de traditionele tango-vorm door bijvoorbeeld met vasthoudende harmonieën en ritmes te werken. Zijn muziek viel bij de uitvoering in 1962 ontzettend in de smaak, zelfs bij de muziekliefhebbers die tot dan toe vijandig hadden gereageerd.

Hij componeerde de spookachtige “Tango del diablo”, de intieme “Romance del diablo” en het wilde, opzwepende “Vayamos al diablo”, de Diablo serie, voor zijn kwintet in de Philharmonic Hall in New York in 1965:

De motieven voor de engel en de duivel komen vaak terug in Piazzolla’s tango’s, en hij mengt de twee ook geregeld in zijn composities. Piazzolla zag de traditionele tango als leeg en saai. Hij vernieuwde deze traditionele vorm zonder de romantiek, het geweld, de erotiek en de toewijding van de traditionele tango te verliezen, door elementen uit Europese kunstmuziek, Argentijnse volksmuziek en jazz toe te voegen. Hij gaf zo de tango een nieuwe vorm, en daarmee een nieuwe betekenis.

Dit is een grandioze cd. Het Isabelle van Keulen ensemble brengt deze vernieuwde, aanstekelijke tango’s met ontzettend veel toewijding en passie. De andere uitvoerders, naast de ons bekende top violiste, zijn Rüdiger Ludwig, contrabas, Christian Gerber, bandoneon en Ulrike Payer, piano. Het ensemble is te bewonderen op 2 mei in De Meerse, Hoofddorp; 3 mei in Theaters Tilburg en op 30 juni, op het festival, georganiseerd in samenwerking met Theater De Vijfzinnen, Classic FM Nederland, MeloMe en Concertzender Nederland: “Klassiek in de Vesting’ in Gorinchem. Niet te missen! Warm aanbevolen.

Ángeles y Diablos Isabelle van Keulen Ensemble cd Challenge Classics CC 7276

https://www.stretto.be/2021/02/18/complete-tango-door-het-isabelle-van-keulen-ensemble-op-het-label-challenge-classics-schitterend/

http://www.edisons.nl/klassiek/

https://www.stretto.be/2018/10/01/maria-de-buenos-aires-een-tango-operette-van-astor-piazzolla-op-een-libretto-van-horacio-ferrer-meesterlijk/