“Scenes and Fantasies”, de nieuwe Schumann cd van de Israëlische pianiste Einav Yarden voor Challenge Classics. Hemels!

Pianiste Einav Yarden wordt geprezen om haar levendige manier van spelen. Ze laat haar creatief en gracieus pianospel spreken met deze opnamen van Schumanns muziek, in drie werken die een roerende periode van 15 jaar in het leven van de componist omvatten.

Op de cd staan Schumanns Fantasiestücke op. 111, zijn Fantasie in C op. 17 en de “Waldszenen” op.82. Die drie composities beslaan een periode van vijftien jaar, waarin de jonge Schumann leed onder de gedwongen afwezigheid van zijn geliefde Clara, gevolgd door hun huwelijk en een korte periode van relatieve rust, de toenemende aanvallen van mentale instabiliteit die hem afsloten van de wereld, tot zijn overlijden in 1856. De Fantasiestücke op. 111 werden gecomponeerd in 1851 tijdens een periode van verslechtering van zijn geestelijke gezondheid en toenemende desillusie rond zijn functie als muziekdirecteur van de Düsseldorfse Muziekvereniging. In tegenstelling tot de jeugdige, extraverte Fantasiestücke op. 12 uit 1837, getuigen deze drie stukken zonder titel “van een ernstig en gepassioneerd karakter”, zoals Clara ze beschreef, met gewaagde harmonieën die hun expressiviteit versterkten.

De Fantasie in C op. 17 is één van Schumanns krachtigste en grootschaligste pianowerken, gecomponeerd tijdens de bittere periode van zijn gedwongen scheiding van Clara. Schumann voltooide zijn cyclus van negen, “Waldszenen”, in 1849, terwijl hij worstelde met toenemende aanvallen van mentale instabiliteit en depressie. Elk stuk wordt ingeleid door een beschrijvende titel. Deze meesterlijke toonschilderijen tonen het genie en het talent van Schumann voor het scheppen van muzikale miniaturen die expressie, karakterisering en gemoedstoestand verklankten.

Einav Yarden (°1978) speelt deze composities vol gepaste gevoelens. De expressie in haar pianospel laat haar inlevingsvermogen horen in Schumanns leven en geestesgesteldheid. Haar techniek en geprezen pianospel, bijwijlen krachtig en gearticuleerd, bijwijlen zacht en intiem poëtisch, komen hier (alweer) wondermooi tot uiting. Ontdek voor de gelegenheid ook eens haar opname van Klaviersonaten van Joseph Haydn en haar originele cd “Oscillations” met muziek van Beethoven en Stravinsky. Heel, heel mooi. Warm aanbevolen.

Robert Schumann Scenes and Fantasies Einav Yarden cd Challenge Classics CC 72776

Joseph Haydn Six Piano Sonatas cd Challenge Classics CC 72742

Oscillations Piano Music by Beethoven & Stravinsky cd Challenge Classics CC 72599