“Pajarillos fugitivos Canciones españolas, lejos de casa”, een nieuwe cd van het label Ayros.

Jonatan Alvarado (tenor, gitaar en vihuela) en Sofia Pedro (sopraan) brengen op de cd “Pajarillos fugitivos”, mooie en gevoelige, Spaanstalige liederen.

Jonatan Alvarado stelt zichzelf voor. “Mijn naam is Jonatan Alvarado. Ik ben een Argentijnse zanger en barokgitarist gespecialiseerd in oude muziek. Nadat ik me jaren heb geconcentreerd op het tot leven brengen van muziek uit de 16e en17e eeuw, heb ik besloten om terug te gaan naar mijn eerste aanraking met muziek: gitaar spelen en zingen met mijn vrienden. Het is mijn doel geworden om beide werelden te verenigen – het historische en het persoonlijke – in liederen uit de barokperiode. Dat doe ik door mezelf te begeleiden, iets wat tegenwoordig niet meer gebruikelijk is in de klassieke muziek, maar vroeger des te meer. Spelen en zingen tegelijk kwam juist veel voor in verschillende perioden, stijlen en culturen – van het hof van de Tudors tot aan het Versailles van Louis XIV. Het nieuw leven in blazen van dit gebruik vanuit een historisch geïnformeerd perspectief is niet alleen natuurlijk, maar ook noodzakelijk”.

Sinds een aantal jaar heeft de Argentijnse gitarist Jonatan Alvarado, zich geconcentreerd op Spaanstalige liederen, niet alleen van Spaanse oorsprong, maar ook liederen uit allerlei buitenlandse bronnen. Na het verzamelen van veel kleine juweeltjes uit heel de wereld en na ze gedeeld te hebben in zalen in heel Europa, heeft hij besloten om een opname te maken om zo zijn favoriete liederen te delen met een nog breder publiek. De opname bestaat uit een verzameling “Pajarillos fugitivos”, “Vluchtende vogeltjes”, Spaanstalige liederen uit andere landen dan Spanje, grotendeels gebaseerd op twee bronnen met prachtige liederen, de Zuid-Amerikaanse Codex Zuola, gekopieerd in Cuzco, Peru in de 17de eeuw, en het derde boek met “airs de cour” van Etienne Moulinié, uitgegeven in Parijs in 1629 met composities voor het hof van de hertog Gaston d’Orleans. Deze liederen brengt hij in verband met melodieën die hij kent uit zijn eigen Argentijnse volkstraditie.

De 23 onbekende liederen op de cd, “Spaanse liederen, ver van huis”, zijn afkomstig uit verschillende landen. Ze zijn verenigd door het subtiel verhaal en de poëtische en muzikale onderwerpen die voorkomen in het Spaans repertoire. Stukken uit de literaire traditie uit de 16de en 17de eeuw zijn vermengd met stukken die behoren tot de folkloristische traditie, ontleend aan niet-Spaanse bronnen. De liederen staan geordend in vijf thematische groepen, elkaar afwisselend als waren het panelen van een altaarstuk uit de Renaissance. De vijf thematische groepen zijn “Tono and song: the life and work of Fray Gregorio Zuola”, “Copla y Tonada: Zuola and the Latin American song” , “The tono from home: brief royal songs”, “Pedro and Ines: a Portuguese love story in seventeenth  century Peru” en “The forces of nature: the maiden and the river”. De composities komen uit de Codex Zuola  en zijn van de hand van Enríquez de Valderrábano , Étienne Moulinié  en Luis de Milan.

Betrokken bij deze muziek is het betreden van een uitzonderlijk uitgestrekt veld, rijk aan eeuwenoude kruispunten van wederzijdse schatplichtigheid tussen culturen, een natuurlijke gebeurtenis, rekening houdend met de identiteit van de oude Amerikaanse koloniale gebieden en hun bevolking, hun complex en gemengd karakter. Met dit programma wil Jonatan Alvarado de verschillende processen van toe-eigening en transcultuur blootleggen, vooral van betekenis voor de Latijns-Amerikaanse kolonistenrepertoire. Hij is op de hoogte van de interpretatieve traditie die hij geërfd en gebouwd heeft tussen de ‘populaire’ en de ‘academische’ muziek, het komen en gaan van tropen, beelden, melodieën, van mondelinge naar geschreven teksten, getransformeerd in populaire liedjes, in de muziekpraktijk van zijn referenten, zijn leraren en hemzelf. Zeer gestileerd, een heel, heel aantrekkelijke cd. Warm aanbevolen.

Pajarillos fugitivos Canciones españolas, lejos de casa Jonatan Alvarado Sofia Pedro cd Ayros AYCD 02