Elnara Ismailova speelt schitterende pianomuziek van Kara Karayev, 100 jaar geleden geboren.

Challenge Records bracht een cd uit met totaal onbekende maar schitterende pianomuziek van de Azerbeidzjaanse componist Kara Karayev, gespeeld door de Azerbeidzjaanse pianiste Elnara Ismailova. Een revelatie!

Kara Karayev (Qara Qaraev of Gara Garayev) (1918-1982) was een uitstekende componist wiens oeuvre terecht werd erkend en geprezen tot ver buiten de grenzen van zijn geboorteland, Azerbeidzjan. In 1961 bezocht hij bvb. samen met Tichon Chrennikov, het muziekfestival van de Universiteit van Californië/Los Angeles. Onder de aanwezigen waren Arnold Schönberg en Igor Stravinsky, en voor de gelegenheid dirigeerde de filmcomponist Franz Waxman, een suite uit Karayevs ballet “Path of Thunder” uit 1958 over rassenrellen in Zuid-Afrika.

Karayevs onvergetelijke muziek met magistrale melodieën (cfr zijn ballet “De zeven Schoonheden”),werd gekleurd door moderne, uiterst expressieve harmonieën, geïnspireerd door de nationale volksmuziek van Azerbeidzjan. Deze rijke volksmuziek was geworteld in het traditioneel, modaal genre van mugham. Mugham is Azerbeidzjaanse volksmuziek, gebaseerd op het Iraans-Arabisch-Turkse maqam, verbonden aan shashmaqam, een geraffineerd muziekgenre op soefi-gedichten over goddelijke liefde uit Centraal-Azië, ontwikkeld in steden als Samarkand en Buchara.

Karayev profiteerde van de lessen van de componist Uzeyir Hajibeyov (1885-1948), de grondlegger van de klassieke, Azerbeidzjaanse muziek. Hajibeyov gebruikte nl. mugham in zijn opera “Leyli en Majnun” uit 1908. Hij publiceerde in 1927 een bundel met wel 300 Azerbeidzjaanse volksliederen, en schreef in 1945 het boek “De principes (basis) van de Azerbeidzjaanse volksmuziek”. Karayev studeerde aanvankelijk viool en piano aan het Conservatorium van Bakoe, toen nog Azerbeidzjaanse Staatsconservatorium, maar ging over naar compositie aan het Conservatorium van Moskou, in de klas van Dmitri Sjostakovitsj.

Elnara Ismailova werd geboren in Baku (Azerbeidzjan) en werd op vijfjarige leeftijd toegelaten tot de speciale school voor muzikaal begaafde kinderen. Ze gaf haar eerste openbare optreden toen ze acht was en won een reeks prijzen in competities over jeugdmuziek in de USSR. Aan het Baku State Conservatory studeerde Elnara Ismailova cum laude af in de disciplines solo piano, kamermuziek en muziekonderwijs. Ze vervolgde een actieve concertcarrière in de Sovjet-Unie en gaf les aan haar alma mater in Bakoe.

Ze nam vervolgens met succes deel aan een reeks masterclasses in Europa, waaronder de Mozarteum International Summer Music Academy in Salzburg. In Duitsland behaalde Ismailova een concertdiploma in solopiano in de klas van Boris Bloch aan de Folkwang University of the Arts in Essen, en nog een concertexamen in vocale begeleiding in de klas van Jürgen Glauss aan het College voor Muziek en Dans in Keulen. Kurt Moll in Keulen, geselecteerd door de Richard Wagner Association for a Scholarship. Ismailova werkt momenteel als solo-pianist en vocale begeleider aan de Folkwang University of the Arts in Keulen.

Op de cd staan 24 Preludes (1951-1963), Six Pieces for Children (1958), “The Statue in Tsarskoye Selo” (1937) Musical Picture for Piano, en “Journeying”, “Aldonsea (Dulcinea von/of Toboso)” en “Travels” uit Don Quichotte, Symfonische Schetsen (1960), gearrangeerd voor piano door Faradj Karayev (°1943), de zoon van de componist. Een ontdekking van jewelste, schitterende muziek, schitterend gespeeld door Einara Ismailova, die u geenszins mag missen. Warm aanbevolen.

Kara Karayev Piano Works Elnara Ismailova cd CAvi AVI 8553398

https://www.stretto.be/2017/12/03/magistrale-muziek-van-kara-karayev-op-het-label-chandos-meer-dan-een-must/