Philippe Thuriot speelt Ravel en Couperin op…accordeon! Een opvallende, nieuwe cd van Warner Classics.

De Belgische accordeonist Philippe Thuriot speelt al 25 jaar op de internationale podia. Als muzikant heeft Phillipe uiteenlopende interesses, variërend van jazz tot improvisatie en klassieke muziek. Voor dit nieuw soloalbum , maakte Philippe Thuriot arrangementen van pianowerken van Maurice Ravel en klavecimbel werken van François Couperin. Heel bijzonder.

Deze Belgische accordeonist (°1968), geboren in Brussel, studeerde in Antwerpen en aan het Koninklijk Muziek conservatorium van Kopenhagen bij Mogens Ellegaard. De jong overleden Mogens Ellegaard (1935-1995) was een Deense accordeonist die als één van de eersten, naar het voorbeeld van David Anzaghi, (°1936), klassieke muziek speelde op accordeon. Thuriot werkte mee aan de dansvoorstellingen La Tristeza Complice (1996) en Pitié (2008) van het internationaal dansgezelschap “Les Ballets C De la B” van Alain Platel, wat resulteerde in meer dan 200 voorstellingen doorheen Europa, USA, Brazilië en Congo. Hij speelde concerten met grootheden uit de internationale jazz scène, onder wie Steve Houben, Charles Loos, Aka Moon, Tcha Limberger, Ellery Eskelin, René Lussier en Uri Caine. Ook werd hij gevraagd om kamermuziek en/of in orkestverband te spelen met ensembles zoals Brussels Philharmonic, Oxalys, Het Collectief (o.l.v. Reinbert De Leeuw, in werk van Schöllhorn), Il Gardellino ( olv. Marcel Ponseele), Ictus, Klangforum Wien met de wereldcreatie van de Opera Pinocchio van P. Boesmans/J. Pommerat in Aix-en Provence, Brussel (De Munt), Dijon en Bordeaux.

In 2015 nam hij Bachs Goldbergvariaties op voor het label Warner Classics/Klara. Deze opname werd internationaal zeer lovend onthaald. Met dit programma trad hij op in tal van internationale Festivals waaronder “Bachcelona” in Barcelona en “Crete Senesi” in Toscane (voor de 70 ste verjaardag van Philippe Herreweghe). Tevens herwerkte hij deze Goldbergvariaties voor de dansvoorstelling “Sehnsucht” van Koen Augustijnen en het Staatstheater van Mainz. In 2018 werd Philippe Thuriot uitgenodigd als gast bij het BJO, het Brussels Jazz Orchestra, voor een tournee met de muziek van Maria Schneider.

In januari 2018 werden zijn composities ingeblikt door zijn jazztrio “3 men in a Boat” en in juni volgde deze Cd-release van zijn nieuwste soloplaat met muziek van Ravel en François Couperin. Een unicum op accordeon. Andere toekomstige projecten zijn o.a. Der Winterreise van F. Schubert met de Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn, de wereldcreatie van het aan hem opgedragen accordeonconcerto van Peter Vermeersch (BE) met het Symfonie Orkest Vlaanderen, alsook een samenwerking met de Amerikaanse jazz violist Mark Feldman.

Op het hoogtepunt van zijn muzikale carrière werd Couperin beschouwd als een klavecimbel- en orgelcomponist en –leraar, die zijn gelijke niet had. Ook internationaal was hij bekend. Bach nam zelfs zijn “Les Bergeries” (6e ordre, tweede boek) op in zijn “Notenbüchlein für Anna-Magdalena Bach”. Zijn klavecimbelboeken met in totaal ruim 240 stukken voor klavecimbel, verschenen vanaf 1713. Couperin rangschikte zijn stukken volgens toonaard en noemde zijn ordening, “ordres”. Het Premier Livre de Clavecin uit 1713 was gecomponeerd in de lijn van de toen gangbare klavecimbelstijl in Frankrijk. Vanaf het tweede boek waren de composities veel typischer en duidelijker ‘Couperin’, sterk individuele karakterstukken met een zeer sterke melodie. Het derde klavecimbel boek verscheen in 1722, met daar in opgenomen de vier “Concerts royaux”. “Les goûts réünis ou Nouveaux concerts” kwamen in 1724 uit, doorgenummerd van vijf tot veertien, als het vervolg op de “Concerts royaux”.  Ravel wilde met zijn hier opgenomen “Le Tombeau de Couperin”, door de structuur van de Baroksuite als uitgangspunt te nemen, eer bewijzen aan de Franse klavecimbel suite uit de Barokperiode. Het werk werd gecomponeerd in 1914 – 1917, oorspronkelijk als een zesdelig pianowerk en werd voor het eerst in 1919 uitgevoerd door Marguerite Long.

Op de cd staan M. RAVEL : Le Tombeau de Couperin, F. COUPERIN :  – La Couperin (Ordre XXI, Quatrième livre de pièces de clavecin, 1730) // M. RAVEL: 08 – Menuet antique, F. COUPERIN : 09 – La muse-Plantine (Ordre XIX, Troisième livre de pièces de clavecin, 1722) // M. RAVEL :  – Alborada del gracioso, uit Miroirs,  – Pavane pour une infante défunte, F. COUPERIN : – Le Tic-Toc-Choc ou Les Maillotins (Ordre XVIII, Troisième livre de pièces de clavecin, 1722)  – Les barricades mistérieuses (Ordre VI, Second livre de pièces de clavecin, 1717) // M. RAVEL: La valse. Wonderbaarlijk in welke mate de klavierstukken een nieuwe, transparante dimensie krijgen door de klank van het accordeon. Een meerwaarde. Formidabel. Niet te missen!

Ravel – Couperin Philippe THURIOT accordion cd Warner Classics 5054197012549