“Solitude” door het Dudokkwartet Amsterdam. Een ontzettend mooie, nieuwe Resonus cd.

Op hun derde cd voor het Resonus Classics-label, na “Métamorphoses” en “Labyrinth”, beide met werk van o.a. Ligeti, brengt het veelgeprezen Dudok Kwartet Amsterdam een programma rond het thema, eenzaamheid. Het kwartet stelde een gevarieerd programma samen, geïnspireerd door verlies en gevoelens van eenzaamheid, zoals we dat aantreffen bij Josquin Desprez en Gesualdo, in Mendelssohns Strijkkwartet op. 80 ‘Requiem voor Fanny’, en in muziek van de Sovjet-componisten, Sjostakovitsj en Weinberg, die beiden offers brachten ten behoeve van hun kunst.

Het Dudok Quartet Amsterdam (Judith van Driel, Marleen Wester, Marie-Louise de Jong en David Faber) is een Nederlands strijkkwartet. Het is één van de veelzijdigste en meest aansprekende van dit moment. Ze leggen hun hart in de muziek, en durven zich kwetsbaar op te stellen. Ze maken met hun vier uiterst kostbare instrumenten, zowel oude als nieuwe muziek, muziek van nu, muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt. Tijdens het spelen communiceren zij met het publiek, waar zij ook spelen.

Het Kwartet heeft onlangs extra aandacht getrokken. Het heeft namelijk de 2018 Burletti-Buitoni Trust Award gewonnen, als eerste Nederlands strijkkwartet ooit. De award wordt uitgereikt aan musici om hen te helpen hun internationale carrière te beginnen en/of te vergroten.

Dudok Quartet Amsterdam studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Door hun successen op internationale strijkkwartet-concoursen en door hun originele en eclectische programmering wordt het kwartet erkend als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. In november 2014 ontving Dudok Quartet Amsterdam de Kersjesprijs, een jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek.

In mei 2013 was Dudok Quartet Amsterdam laureaat en prijswinnaar van twee speciale prijzen op het 7de Internationaal Concours voor strijkkwartetten Quatuors à Bordeaux. Het Dudok Kwartet won daarnaast eerste prijzen op het 1e Internationaal Strijkkwartet Concours in Radom in 2011 en op het 27e Charles Hennen Internationaal Kamermuziek Concours in 2012. In november 2012 wonnen zij de 2e prijs op het 6e Internationaal Kamermuziek Concours Joseph Joachim in Weimar. De leden van het Dudok Quartet Amsterdam leerden elkaar kennen bij het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een twee-jarige post-graduate opleiding bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hierna studeerden zij twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel. Andere belangrijke mentoren waren Eberhard Feltz, Peter Cropper en Stefan Metz.

Op het gebied van hedendaagse muziek werkte Dudok Quartet Amsterdam samen met Mark-Anthony Turnage, Kaaija Saariaho, Calliope Tsoupaki en Max Knigge aan de uitvoering van hun composities. Daarnaast werkte het kwartet samen met prominente gast-musici, zoals Hannes Minnaar, Pieter Wispelwey, Dmitri Ferschtman, Mikhail Zemtsov, Quirine Viersen en Marc Danel.

Het kwartet speelde op veel prestigieuze festivals, zoals de kamermuziekfestivals in Almere en op Schiermonnikoog, het Grachten Festival, het Orlando Festival, Linari Classic Festival (Italië), Festival Música da Cámara in Spanje en Festival Quatuors à Bordeax (Frankrijk). Daarnaast speelden ze in alle toonaangevende zalen van Nederland en in zalen in Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Spanje, Italië, Cyprus en Tsjechië.

Hoogtepunten van het seizoen 2015/2016 waren o.a. concerten in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen, en de première van een nieuwe opera van Kaaija Saariaho in samenwerking met De Nationale Opera, met Philippe Jaroussky in een van de hoofdrollen. In het huidig seizoen zal het Dudok Kwartet wederom optreden in o.a. het Concertgebouw, het Muziekgebouw a/h IJ en TivoliVredenburg Utrecht.

Het Kwartet haalde zijn naam bij de architect Dudok. Willem Marinus Dudok (1884-1974) was een bekende Nederlandse architect maar was ook een groot muziekliefhebber: Hij kwam uit een muzikale familie en componeerde zelfs in zijn vrije tijd. ‘Meer dan aan alle bouwkunstenaars heb ik aan de componisten te danken’, schreef hij. ‘Ik voel diep de gemeenschappelijke basis van de muziek en de architectuur: ze ontlenen immers beide haar waarde aan de juiste maatverhoudingen.’ Op de cd staan het virtuoos maar ontroerend Strijkkwartet in fa klein op. 80 (1847), gecomponeerd n.a.v. het overlijden van zijn beminde zuster Fanny, Josquin Desprez: “Mille Regretz”, Mieczysław Weinberg: Strijkkwartet nr. 3, op. 14 (1944), de Elegie uit “Twee stukken voor Strijkkwartet” (1931) van Sjostakovitsj, en het madrigaal “Moro Lasso” (“al mio duolo”) van Gesualdo. Een uitzonderlijk origineel programma, dramatisch en beklemmend, maar ook verheven en verfijnd uitgevoerd. Ontdek bvb. hoe mooi Josquin en Gesualdo klinken, gearrangeerd door de cellist David Faber, voor Strijkkwartet. De cd werd opgenomen in de Oude Dorpskerk in Bunnik (provincie Utrecht) (foto), o.l.v. de ingenieur en editor, Adam Binks.Een ontzettend, ontzettend mooie cd. Warm aanbevolen!

Solitude Works for String Quartet Dudok Quartet Amsterdam cd Resonus Classics RES10215

https://www.stretto.be/2021/11/13/brahms-the-string-quartets-string-quintet-door-het-dudok-quartet-amsterdam-met-lilli-maijala-2de-altviool-op-het-label-rubicon/