“Het achtste leven” van Nino Haratischwili, uitgeven door atlas contact. Een monument! Niet te missen!

Nino Haratischwili staat met haar roman “Het achtste leven (voor Brilka)” op de longlist voor de Europese Literatuurprijs 2018. Elf Nederlandse boekhandels hebben twintig titels geselecteerd die naar hun oordeel tot de beste Europese romans behoren die in 2017 in het Nederlands zijn verschenen. De prijs wordt op 28 juni aanstaande aan zowel de schrijver van de winnende roman als de vertaler uitgereikt.

“Het achtste leven” is een monumentaal, Tolstojesk familie-epos dat zes generaties omspant. Acht levens van één Georgische familie, beginnend in een klein stadje tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een chocolatier zijn dochters grootbrengt en een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent algauw dat hij zelf een gevaar is. Niza is de achterkleindochter van Stasia, één van de dochters van de chocolatier. Zij woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, maar ook met ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de twintigste eeuw, met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka.

Het boek bevat het chronologisch verhaal van de zes generaties, verteld door Nitza, zelf een nazaat van de Georgische chocolatier. Zijn dochter, Stasia, zowat de oermoeder in het boek, zal een lang maar hard leven lijden getekend door tragedies. Ze trouwt met een Russische officier, Simon Jasji. Haar kinderen, Kostja en Kitty, gaan door omstandigheden heel andere wegen op, waarvan er één in het westen een leven en een carrière zal opbouwen. Kleinkinderen en achterkleinkinderen krijgen het moeilijk omwille van de allesbepalende en druk uitoefenende familiebanden. De opeenvolgende omwentelingen in Georgië, beginnend bij het omverwerpen van het tsarenregime, het Sovjet-Russisch communistisch bewind, het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, de nationalistische opstanden van de Kaukasusstaten, tot de omverwerping van het IJzeren Gordijn, zijn de bepalende gebeurtenissen in de tragische levens van de familie.

Het verhaal, “Het achtste leven (voor Brilka)”, de ambitieuze roman van de Georgische Nino Haratischwili die in Hamburg woont, is prachtig en melancholisch verteld. Het is een subliem en gedetailleerd familie-epos, beschreven in prachtig proza met bijwijlen suggestieve en mysterieuze passages. De auteur vertelt tegen de achtergrond van de geschiedenis van Georgië en de Sovjet-Unie, over de hartstochten, verwachtingen, liefde, geluk, machtshonger, verlies, verdriet en heimwee van de verschillende familieleden. Vertaald door Elly Schipper en Jantsje Post. Een immense prestatie.Spannend en meeslepend. Een monument. Niet te missen!

Nino Haratischwili (°1983) uit Tbilisi, is romancier, toneelschrijver en regisseur. Ze is thuis in twee talen en schrijft sinds haar twaalfde zowel in het Duits als in het Georgisch. Na “Juja” (2010) en “Mein sanfter Zwilling” (2011), bracht ze in 2014 met “Das achte Leben (Für Brilka)” haar derde roman uit. Haar debuutroman “Juja” werd genomineerd voor de Deutscher Buchpreis en “Het achtste leven (voor Brilka)” won de Independent Publishers’ Hotlist Prize.

Nino Haratischwili Het achtste leven (voor Brilka) 1280 bladz. Uitg. atlas contact ISBN 9789025451783