Goldbrun Tentoonstelling en cd van Yuri Honing & Mariecke van der Linden in het Museum de Fundatie. Magnifieke Jazz!

Museum de Fundatie in Zwolle (provincie Overijssel) bezit en beheert een bijzondere en omvangrijke collectie beeldende kunst. Collectie en tentoonstellingen zijn te zien op twee locaties, Kasteel het Nijenhuis met beeldentuin bij Heino en Museum de Fundatie in Zwolle. In het Museum zijn Yuri Honing en Mariecke van der Linden te gast.

Als vervolg op het album “Goldbrun”, waarmee Yuri Honing de prestigieuze “Edison Jazz Award” 2018 in de wacht sleepte, richt hij samen met kunstenaar Mariecke van der Linden vanaf 22 september 2018 een ruimte in bij Museum de Fundatie in Zwolle. Met muziek, schilderijen en installaties reflecteren zij in een ‘Gesamtkunstwerk’, op Europa. De presentatie wordt ingepast in de tentoonstelling “Giacometti-Chadwick, Facing Fear”. Hun visie op Europa verhoudt zich tot die van de twee beeldhouwers, die, elk in een eigen vormentaal, reageerden op de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog. Tevens komt in het najaar het album Goldbrun uit op vinyl, dus de actualiteiten kunnen niet mooier samenvallen!

Yuri Honing (Hilversum, 1965) en Mariecke van der Linden (Ravenstein, 1973) maken van één van de zalen in de Fundatie Zwolle een totaalkunstwerk. De museumzaal wordt volledig beschilderd door Van der Linden, waarbinnen een manshoge piëta, met Spinoza als Maria en het onthoofde lichaam van Marie-Antoinette als Jezus, samen met Honings schitterende muziek, voor een totaalbelevenis zorgen. Vloer, wanden en plafond maken onderdeel uit van de multidisciplinaire installatie. Beiden reageren op geheel eigen wijze via beeldende kunst en muziek op politieke en historische thema’s met als adagium ‘Homo huminus lupus’, de mens is een wolf voor zijn medemens.

In 2009 richtte Yuri Honing (°1965) (foto) zijn “Acoustic Quartet” op met pianist Wolfert Brederode, basgitarist Ruben Samama en drummer Joost Lijbaart. Datzelfde jaar benaderde Honing ook de dance producer Floris Klinkert, met het voorstel voor een samenwerking. Dat resulteerde in de cd “Phase Five”. Het album stond een week lang in de Album Top 100, veelal alleen voorbestemd voor popmuziek. In januari 2012 won Honing de VPRO/Boy Edgar Prijs; de belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek.

De samenwerking tussen Mariecke van der Linden en Yuri Honing (foto) is uniek omdat Van der Linden oorspronkelijk componiste was en bij Honing, beeldende kunst in al zijn albums, een belangrijke rol speelt. Deze combinatie levert een zeldzame en bijzondere kruisbestuiving op. Als saxofonist brengt Yuri op zijn cd, met zijn “Acoustic Quartet”, magnifieke Jazz voor sopraan- en tenor saxofoon, Ben Webster waardig. Hoog niveau. Warm aanbevolen.

Tentoonstelling: Goldbrun – Yuri Honing & Mariecke van der Linden

Datum: 22 september 2018 t/m 6 januari 2019

Locatie: Museum de Fundatie, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle (foto)

Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11-17 uur

Informatie: www.museumdefundatie.nl, 0572-388188

GOLDBRUN Yuri Honing Acoustic Quartet cd Challenge Records CR 73446

https://www.stretto.be/2020/03/28/intiem-en-bijzonder-sfeervol-bluebeard-de-nieuwe-magnifieke-cd-van-yuri-honing-acoustic-quartet-op-het-label-challenge-records/