“Bluebeard”, de magnifieke, nieuwe cd van Yuri Honing Acoustic Quartet, op het label Challenge Records, en het boek,”Goldbrun”, schilderijen, beelden en muziek, van Yuri Honing en kunstenares, Mariecke van der Linden, uitgegeven door De Fundatie/Waanders en de Kunst.

Met zijn laatste plaat “Goldbrun” bracht saxofonist Yuri Honing (°1965) één van de mooiste jazzalbums van het afgelopen decennium uit. “Goldbrun” was een themaplaat rond de geschiedenis van Europa in het algemeen en die van Duitsland in het bijzonder. Zijn nieuwste cd “Bluebeard” is nu aan de mythische figuur Blauwbaard gewijd, de hoofdfiguur van het gelijknamig, 17de -eeuws sprookje van Charles Perrault.

De basis van de cd “Bluebeard” is een variatie op het sprookje in de vorm van een sonnet, Sonnet VI uit “Renascence and Other Poems” uit 1917 (Track 7, Sonnet No. 6 “Bluebeard”) van Edna St. Vincent Millay (1892-1950) (foto), “This door you might not open, and you did; So enter now, and see for what slight thing You are betrayed”. Edna Millay won in 1923 met haar “The Harp-Weaver and Other Poems”, de Pulitzerprijs voor poëzie. Dit sonnet wordt met harmoniumspel op de achtergrond, magnifiek voorgedragen door Yuri Honing in het op één na laatste nummer van de cd.

Binnenin de hoes is er een schilderij van zijn partner, de kunstenares Mariecke van der Linden (°1973) te zien. Samen met haar organiseerde Yuri Honing n.a.v. Goldbrun, een expositie in Museum De Fundatie, een bijzondere kruisbestuiving tussen muziek en beeldende kunst. Ook Bluebeard zal gevolgd worden door een soortgelijk ‘Gesamtkunstwerk’ van schilderijen, sculpturen en muziek in De Fundatie. In samenwerking met dat museum en met Yuri Honing, publiceerde Mariecke in 2018-2019, het kunst- en verhalenboek genaamd “Goldbrun, een kapel voor Europa” via de prestigieuze uitgever Waanders, over de gedeelde galerij van Mariecke en Yuri Honing.

Het Gesammtkunstwerk “Goldbrun”, een zaal met schilderijen, beelden en muziek met als thema Europa, was ingepast in de tentoonstelling, “Giacometti-Chadwick, Facing Fear”. Hun visie op Europa verhield zich tot die van de twee beeldhouwers, die reageerden op de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog. Europa, evenzeer het continent van schoonheid en cultuur als het continent van massamoorden en vernietiging. Yuri Honing (1965) en Mariecke van der Linden (1973) reflecteren op dit Europa met als adagium ‘Homo homini lupus’, de mens is een wolf voor zijn medemens. Hun werk is geboren uit zorg voor de toekomst van Europa.

De samenwerking tussen de beeldende kunstenaar Mariecke van der Linden en de musicus Yuri Honing is bijzonder, omdat ze eigenlijk uit elkaars werelden voortkomen. Mariecke van der Linden is van oorsprong componist en Yuri Honing leek voorbestemd te zijn voor het beeldend kunstenaarschap, voordat hij zich aan de muziek wijdde. De doeken van Mariecke van der Linden verbinden zich met de beelden en de muziek van Yuri Honing tot een breed uitwaaierend Europees panopticum, of een kapel, zoals de kunstenaars zelf zeggen, een kapel voor Europa. ‘Goldbrun’ is een vervolg op het gelijknamige album (foto), waarvoor Yuri Honing de Edison Jazz Award 2018 kreeg. In dit boek vindt u een gesprek met de kunstenaars en een fotodocumentatie van ‘Goldbrun’ gemaakt door Peter Tijhuis.

Maar vooralsnog is er deze bijzonder mooie cd, waarop Honing u samen met pianist Wolfert Brederode, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart, op zwoele, geheimzinnige melodieën, meeneemt naar de catacomben van Blauwbaard, waar je wordt ondergedompeld in fonteinen van magische, sfeervolle muziek in verborgen kamers. “Bluebeard” een nieuwe mijlpaal van dit fantastisch kwartet, dat unieke, eigen muziek maakt. De muziek op deze cd is bedwelmend, mysterieus gekleurd. De sfeer die deze fluwelen, klassieke jazz stijl oproept, kan ik omschrijven aan de hand van de samenvoeging van de titels van twee obscuur mooie nummers op de cd, “Do Not Go Gentle Into That Good Night, She Walked in Beauty, Like the Night” (Tracks 5 & 8). “Do Not Go Gentle into That Good Night”, is overigens oorspronkelijk de titel van een gedicht van Dylan Thomas. Intiem en bijzonder sfeervol. Niet te missen!

Yuri Honing Acoustic Quartet Bluebeard cd Challenge Records CR 73466

Goldbrun – Yuri Honing en Mariecke van der Linden Kapel voor Europa 64 bladz. 62 illustraties in kleur Nederlands/Engels uitg. Museum De Fundatie/Waanders ISBN 9789462622234

https://www.stretto.be/2018/06/18/goldbrun-tentoonstelling-en-cd-van-yuri-honing-mariecke-van-der-linden-in-het-museum-de-fundatie-magnifieke-jazz/