De Grande Dame van het Nederlands chanson is niet meer. Het levensverhaal van Liesbeth List, uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. Een dierbare terugblik.

De geliefde Nederlandse chansonnière en actrice overleed op 25 maart op 78-jarige leeftijd tijdens haar slaap in haar woonplaats Soest nabij utrecht. De Uitgeverij Luitingh-Sijthoff publiceerde het heel bijzonder boek van Dave Boomkens over het leven van de zangeres met nooit eerder gepubliceerde foto’s en een bijzondere cd.Liesbeth List was één van de grootste zangeressen van Nederland. Dave Boomkens schreef een schitterende biografie over de diva. Hij schreef over haar leven dat leest als een roman, over haar samenwerking met Ramses Shaffy en over haar vertolkingen van chansons van Edith Piaf, Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Mikis Theodorakis en Jacques Brel. Op achttienjarige leeftijd vertrok ze naar Amsterdam, nam zangles en verdiepte zich immers in het Frans chanson.

Dave Boomkes beschrijft haar levensverhaal bestaande uit ups en downs, maar ook vanuit de constante factor van haar zangtalent. In december 1975 was Liesbeth List 75 jaar geworden. Een mijlpaal waar in 2017 uitgebreid aandacht voor was met de musical “LIESBETH” en de verschijning van deze biografie “Liesbeth List – De dochter van de vuurtorenwachter”.

In “Liesbeth List, de dochter van de vuurtorenwachter” wordt het leven van een van Nederlands grootste artiesten aller tijden uitvoerig uit de doeken gedaan. Het beschrijft Liesbeths, eigenl. Elisabeth Dorothea (Elly) Driessen, eerste jaren in een jappenkamp, haar jeugd op Vlieland, de hoogtijdagen met Ramses die ze ontmoette dankzij de journalist en theaterproducent Henk van der Meyden. Met Liesbeth List nam Ramses in 1968 o.a. “Pastorale” op, een gesprek tussen de zon en een kind aan het strand (tekst van Lennaert Nijgh, muziek van Boudewijn de Groot). In de jaren daarna maakten Ramses Shaffy en Liesbeth List tournees door Nederland en Vlaanderen. Hun tienjarig samenzijn werd in 1976 gevierd en vereeuwigd met de lp “Samen”. Boomkens besteedt in zijn boek weliswaar ook aandacht aan haar recentere samenwerkingen met Frank Boeijen, Albert Verlinde en rapper Typhoon. Aan het woord komen o.a. Cees Nooteboom, Wim Kok, Erwin Olaf en Boudewijn de Groot.

Elly/Liesbeth werd geboren in 1941 in Bandoeng, de hoofdstad van de provincie West-Java op het Indonesisch eiland Java, groeide op in een jappenkamp en net na de bevrijding verloor ze haar moeder die door de gruwel die ze had moeten doorstaan in het kamp, zelfmoord pleegde. Haar moeder, de mooie Corrie (foto), werd nl. in het kamp door de Japanners gedwongen om ’troostmeisje’ ze zijn…Daarna werd dochter Elly opgenomen in een pleeggezin op Vlieland, als dochter van de vuurtorenwachter. Samen met Ramses Shaffy boekte ze grote successen met Shaffy Chantant. Als Edith Piaf veroverde zij het toneelpodium. Van 1965 tot 1979 had ze een relatie met schrijver Cees Nooteboom. Kort na de beëindiging van die relatie trouwde ze met Robert Braaksma, met wie ze een dochter kreeg. Braaksma overleed in april 2014 op 64-jarige leeftijd.

De auteur Dave Boomkes sprak met Liesbeth List zelf en met diverse personen uit de persoonlijke omgeving van de zangeres, en mocht putten uit de talrijke fotoalbums uit haar glamoureuze carrière. Hij vertelt over haar broze start in Nederlands-Indië (ze werd in 1941 geboren in Bandoeng), de zielsverwant Shaffy, de vrijheidszin van Theodorakis en haar Internationale aspiraties. Ze oogstte in de jaren ’60 succes in Duitsland en in 1972 nam zij bv. samen met Rod McKuen, de Engelstalige dubbelalbum “Two Against The Morning” op. Rod McKuen maakte Engelse vertalingen van chansons van o.a. Jacques Brel. Uiteraard komt Liesbeth List die Jacques Brel zingt uitvoerig aan bod, naast Liesbeth als trendsetter en stijlicoon die in de voetsporen van Edith Piaf trad. Een bijzonder mooi boek, een must voor de fans, aangrijpend voor iedereen. Niet te missen!

Naast de vele, schitterende kleurfoto’s is er een bijhorende cd met 14 chansons. Op de cd staan “Non, je ne regrette rien” van Piaf, “Wereldreis” (Han Kooreneef), “Vrijheid” (Maarten Peeters), “Een vriend zien huilen” (Jacques Brel/Willem Wilmink), “Nou drink ik alweer” (Doris Tauber/Johnny Mercer/Coot van Doesburgh), “Oude foto” (Freek de Jonge/Henk Hofstede), “Klokken van de hel” (M. Theodorakis/M. Behan/C. Nooteboom), “De verzoening” (Frank Boeijen), “Wie ben ik” (Han Kooreneef), “Zonder woorden” (Frank Boeijen), “Heb het leven lief” (Pascal Obispo/Lionel Florence/Han Kooreneef) en “Zeg me dat het niet zo is” (Frank Boeijen). Als bonus, drie chansons van Brel, “De radelozen”, “Amsterdam” en “Brussel”, in vertaling van Ernst van Altena, met Ton Snijders (°1960) aan de piano. Snijders speelde vroeger reeds met Ramses en met Frank Boeijen, en is sinds 1994 de vaste pianist van Liesbeth List, cfr. het Vedetten Gala in Carré in Amsterdam. Heel, heel bijzonder. En vooral…dank, lieve Elly.

Dave Boomkens Liesbeth List De dochter van de vuurtorenwachter geïllustreerd 320 bladz. Uitg. Luitingh-Sijthoff ISBN 9789024575671