Het label Naxos stelt op twee cd’s, vier Japanse topmusici voor, die onbekende kamermuziek voor dwarsfluit van de jonge Ludwig van Beethoven spelen. Aanraders.

De beide programma’s laten het talent horen van de jonge Beethoven als componist van lichte en vermakelijke kamermuziek, aangenaam om te beluisteren. De duo’s volgen, in de lijn van Mozart, de sonatevorm en dansbewegingen, terwijl de Serenade de vorm aanneemt van een guitig, 18de eeuws divertimento.

Op de eerste cd staan 3 Duetten, WoO 27 (arr. van Kazunori Seo voor fluit en fagot), het Allegro en Menuet in G, WoO 26, en de Serenade in D Major, op. 25. Op de tweede cd staan de Serenade in D, op. 41, de Fluitsonate in Bes, Anh. 4, en het Piano Trio in G, WoO 37. Verschillende bewegingen uit deze composities geven een mooi sonoor beeld van Beethovens variatiekunst. Er zijn altijd twijfels geweest over de authenticiteit van de drie duetten WoO 27, voor klarinet en fagot, gecomponeerd in de vroege jaren 1790, en vele jaren later in Parijs gepubliceerd. Deze drie prettige werken werden door de fagottist Kazunori Seo, bewerkt voor fluit en fagot.

Zowel de Sonate in B-Groot als het Trio in G, dateren waarschijnlijk uit Beethovens jaren in Bonn. De enige hier opgenomen, oorspronkelijke compositie van Beethoven, is het Trio voor fluit, fagot en piano, waarschijnlijk gecomponeerd in zijn studententijd en niet gepubliceerd tijdens zijn leven.

De houten traverso van Kazunori Seo heeft een mooie, sierlijke en zangerige toon. De fagottist, Mitsuo Kodama, heeft het grootste deel van zijn carrière doorgebracht in Europese symfonieorkesten. Het kort Duo voor twee fluiten is een vakkundig gecomponeerde, prachtige conversatie tussen twee timbres. In de Serenade voor fluit, viool en altviool, een werk in zes bewegingen, wordt Kazunori Seo vergezeld door twee jonge Japanse orkestmusici, de violiste Asuka Sezaki en de violist Koichi Komine, die hier voor de gelegenheid altviool speelt.

De fluitist Kazunori Seo werd geboren in Kitakyushu in 1974. Hij begon zijn muziekstudies toen hij zes jaar oud was bij zijn muzikale ouders, en ging daarna studeren in Parijs bij Raymond Guiot, Kurt Redel, Patrick Gallois, Benoît Fromanger en Alain Marion, aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris (CNSMDP). Daar behaalde hij in 1998 zijn Premier Prix voor fluit. Hij studeerde ook kamermuziek bij Pascal Le Corre, Emmanuel Nunes, Christian Ivaldi en Ami Flammer, en won in 1999 de prijs Premier Prix voor kamermuziek aan het CNSMDP. Hij sloot zijn conservatoriumstudies af bij Maurice Bourgue. Als prijswinnaar van internationale competities, met name de Carl Nielsen en Jean-Pierre Rampal wedstrijden in Genève in 2001, en de Pro Musicis International Award in Parijs in 2005, heeft hij de aandacht getrokken als één van ’s werelds beste fluitisten door talloze concerten als solist, op recitals en als kamermusicus. Hij speelt als artiest van de Pro Musicis Association, regelmatig recitals in Parijs (Salle Cortot), New York (Weill Recital Hall in Carnegie Hall), Boston en Tokyo. Zijn opnamen voor Naxos bevatten momenteel fluitconcerti van Leopold Hofmann [8.554747 en 8.554748], muziek van Karl en Franz Doppler [8.570378], muziek van Ignaz Moscheles [8.573175] en muziek van Carl Czerny [8.573335].

Asuka Sezaki studeerde aan de Tokyo University of Fine Arts and Music, en aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse in Parijs. Ze heeft verschillende wedstrijden gewonnen, heeft op toonaangevende festivals gespeeld, en treedt op met veel Japanse orkesten en solisten. Sinds het najaar van 2011 studeert ze bij Felix Ayo in Italië als beursstudent van de Rohm Music Foundation. Sezaki’s eerste album, Solo Violin Sonatas van Ysaye, werd uitgebracht door ALM Rercords (Kojima Recordings). Ze nam ondertussen haar tweede album op, werken voor viool en piano van Saint-Saëns, met Emmanuel Strosser.

Ook Koichi Komine studeerde aan de Universiteit van de Kunsten in Tokio en studeerde met de hoogste onderscheiding af aan het Conservatoire de Paris. Na zijn debuut in 2007 won Komine de Prix du Musée Bonnat voor piano en altviool duo met Rena Tanaka aan de Maurice Ravel International Music Academy. Hij was lid van l’Académie de l’Orchestre de Paris en was eerste violist voor het Sapporo Symfonieorkest. Momenteel is hij de eerste violist voor het Kyoto Symphony Orchestra, lid van de Kioi Sinfonietta Tokyo en van het Kansai String Quartet. Komine geeft les aan de Universiteit van Kunsten in Kyoto.

Mitsuo Kodama werd geboren in 1971 in Iwakuni. Hij studeerde fagot aan het Kunitachi College of Music in Tokio bij Yoshihide Kiryu, de Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Wenen bij Milan Turković en Stepan Turnovsky, en aan het Conservatoire de Musique in Genève bij Daniele Damiano. Hij won in 1998 de tweede prijs op de Wind and Percussion Competition in Japan, werkte met het Radio-Symphonieorchester Wien en het Phiharmonisches Orchester Heidelberg, en is momenteel lid van de Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz. Vier aanraders op twee cd’s.

BEETHOVEN Flute Works, Vol. 1 Kazunori Seo Patrick Gallois Mitsuo Kodama Asuka Sezaki Koichi Komine cd Naxos 8.573569

BEETHOVEN Flute Works, Vol. 2 Kazunori Seo Mitsuo Kodama Makoto Ueno cd Naxos 8.573570