“Unveiled Treasures”, onbekende, maar bijzondere Lachnith/Mozart ‘Sonatas for Flute & Piano’, op het Label Centaur.

Deze nieuwe Centaur cd presenteert 4 ‘Sonaten’ van Mozart op een verrassend, nieuwe manier. Drie sonaten zijn nl. arrangementen voor fluit en piano van kamermuziekwerken van Mozart van de hand van Ludwig Wenzel Lachnith (1748-1820). De Sonate nr. 1 in Es is naar Mozarts Kwintet voor piano en blazers, K. 452, de Sonate nr. 2 in sol klein, is naar Mozarts Pianokwartet nr. 1, K. 478 en de Sonate nr. 3 in Es is naar Mozarts “Kegelstatt” Trio, K.498. De vierde Sonate is de Vioolsonate K.304 van Mozart, gearrangeerd voor fluit en piano door de pianist van dienst, Yoav Talmi.

Ludovit Václav Lachnit of Ludwig Wenzel Lachnitt of Lachnith, was een Tsjechische hoornist en componist. Hij was lid van het Hoforchester in Zweibrücken, ging naar Parijs, waar hij compositie studeerde bij Jean-Joseph Rodolphe Horn en François-André Danican Philidor, en speelde op de Concerts Spirtuels als hoornist. Hij componeerde tal van instrumentale werken, maar werd vooral bekend door ‘Les Mystères d’Isis’, een bewerking die hij maakte van Mozarts ‘Zauberflöte’, erg geprezen door Berlioz. Het Parijse publiek kende ‘La Flûte enchantée’ aanvankelijk, enkel door ‘Les Mystères d’Isis’, dat voor het eerst in Parijs in 1801 opgevoerd werd in de Académie Impériale de Musique.

Tussen 1801 en 1827 kende de bewerking wel 130 voorstellingen. Het bevatte de melodieën van de aria’s uit ‘Die Zauberflöte’, maar ook aria’s uit ‘Don Giovanni’ en ‘La Clemenza di Tito’. Pas in 1865 werd de originele versie van Mozart, weliswaar nog steeds in het Frans, opgevoerd in het Théâtre lyrique du Châtelet in Parijs. De ‘Adaptation’ van Lachnith raakte in de vergetelheid maar werd dankzij Palazzetto Bru Zane, opnieuw uitgevoerd in november 2016 in de Salle Pleyel in Parijs.

Fluitiste Er’ella Talmi (foto) werd geboren in 1942 in Tiberias in Israël. Ze behaalde haar diploma fluit aan de Juilliard School of Music in New York en speelde o.a. met het Louisville Orchestra, de Kentucky Opera Louisville en het Israel Chamber Orchestra uit Tel Aviv. Sinds 1992 is ze muziekregisseur van de serie “Tones and Colors” in Tel Aviv. Ze is de echtgenote van de pianist Yoav Talmi die de vierde Sonate voor deze release heeft gearrangeerd en met wie ze hier samen speelt. Een heuse ontdekking, een aanrader.

Wolfgang Amadeus Mozart Unveiled Treasures, Sonatas for Flute & Piano Er’ella Talmi, flute, Tomer Lev, piano, Yoav Talmi, piano cd Centaur CRC 3579