“Paddle to the Sea”, een heel, heel bijzondere cd van “Third Coast Percussion” met muziek van Phillip Glass en Jacob Druckman, op het label Çedille.

“Paddle to the Sea” van “Third Coast Percussion” vervoert luisteraars met muziek van Philip Glass en Jacob Druckman,  naar een wonderbaarlijke wereld van fantasierijke geluiden, die water en de onderwaterwereld oproepen.  Heel, heel bijzonder.

De nieuw samengestelde compositie “Paddle to the Sea” van het Grammy Award-winnend ensemble “Third Coast” met wereldpremière opnamen, is geïnspireerd door de charmante, Oscar-genomineerde film uit 1966 van Bill Mason met dezelfde naam, (muziek was toen van de Canadese componist van filmmuziek, Louis Applebaum). De film was gebaseerd op het klassiek kinderverhaal uit 1941 van Holling Clancy Holling. over een inheemse, Canadese jongen die een houten kano beeldhouwt genaamd “Paddle-to-the-Sea” voor een reis over de Atlantische Oceaan, “From Lake Nipigon to the Gulf of Saint Lawrence, through Canada’s waterways”.

Muziek van Phillip Glass wordt op de cd afgewisseld met bewegingen uit “Reflections on the Nature of Water” voor solo marimba (foto) uit 1986, van de Amerikaanse componist en pedagoog Jacob Druckman (1928-1996) (foto). Druckman studeerde aan de Juilliard School bij Vincent Persichetti, Peter Mennin en Bernard Wagenaar. In 1949 en 1950 studeerde hij bij Aaron Copland in Tanglewood en vervolgde zijn studie aan de École Normale de Musique in Parijs (1954-55).

Druckman werkte uitgebreid met elektronische muziek en componeerde een aantal werken voor orkest of kleine ensembles. In 1972 won hij de Pulitzer Prize voor zijn eerste groot orkestwerk, “Windows”, een hommage aan Debussy. Van 1982 tot 1985 was hij composer-in-residence van de New York Philharmonic. Druckman doceerde onder andere aan Juilliard, het Aspen Music Festival, Tanglewood, Brooklyn College, Bard College en Yale University en was “Connecticut’s State Composer Laureate”. Hij overleed op 67-jarige leeftijd aan longkanker. Bekende musici die zijn werken hebben opgenomen zijn David Zinman, Wolfgang Sawallisch, Zubin Mehta, Leonard Slatkin, Dawn Upshaw, Jan DeGaetani, Dorian Wind Quintet en het American Brass Quintet.

Bij het componeren van “Paddle to the Sea” vond “Third Coast” ideeën in de andere werken die ze op de cd hebben opgenomen. De reflecties van Jacob Druckman over de aard van water kwam tot leven in texturen en timbres van de marimba, terwijl ze de verschillende  gedaanten onderzochten die water kan belichamen. Third Coast speelt een eigen arrangement van een selectie van Philip Glass’ “12 Pieces for Ballet” uit 1993 (oorspronkelijk gecomponeerd voor piano), ook geïnspireerd door de multi-instrumentale versie van de Braziliaanse experimentele groep “Uakti” (foto), getiteld “Aguas da Amazonia”.

“12 Pieces for Ballet” werd nl. oorspronkelijk uitgevoerd door “Uakti”, gecombineerd met dans, getiteld “Seven or Eight Pieces for Ballet”, (“Sete ou oito peças para um balé”). Het werd uitgevoerd door het Braziliaans dansgezelschap “Groupo Corpo”. “Uakti” rangschikte de composities en hernoemde ze zoals ze in 1999 verschenen als nummers op de “Aguas da Amazona”-cd. Uakti voerde de muziek uit onder artistieke leiding van en met arrangementen van Marco Antônio Guimarães. Het was de eerste keer dat muziek van Glass werd gearrangeerd door een andere componist. Paulo Sérgio dos Santos en Décio de Souza Ramos Filho speelden de percussie-instrumenten en Artur Andrés Ribeiro de houtblazers. Regina Stela Amaral en Michael Riesman vulden Uakti’s uitvoering van het werk aan op klavier. Glass beschreef het resultaat als “een echte samensmelting van mijn muziek met hun gevoeligheden.” In 2017 bracht Charles Coleman een orkestrale bewerking uit van het werk met het MDR Leipzig Radio Symphony Orchester en Absolute Ensemble, o.l.v. Kristjan Jarvi. Aansluitend bij het wateravontuur van Third Coast is het arrangement van de traditional “Chingwaya”, door de ngoma speler Musekiwa Chingdoza uit Zimbabwe (foto), een lied uit de Shona-traditie, dat watergeesten oproept. Niet te missen!

Paddle to the Sea Third Coast Percussion cd Çedille CDR 90000 175