“Circles, Piano Concertos by Bach + Glass” door pianiste Simone Dinnerstein & “A Far Cry” op een ORANGE cd. Top!

In februari 2015 bracht het prestigieus Label Sony, een sublieme opname uit met pianiste Simone Dinnerstein als soliste, getiteld “Broadway-Lafayette”. Op de cd stonden het Pianoconcerto van Ravel, Rhapsody in Blue van Gershwin en een nieuw Concerto, speciaal gecomponeerd voor haar in 2012 door Philip Lasser (°1963), getiteld “The Circle and the Child: Concerto for Piano and Orchestra”. Het voor haar gecomponeerd Concerto was geïnspireerd door een koraal van Bach, “Ihr Gestirn, ihr hohen Lüfte”. In navolging van deze cd, verscheen nu op “Orange Mountain”, het label van Philip Glass, een tweede “Circle” cd, dit keer met muziek van Bach en Philip Glass. Opnieuw, subliem!

Pianiste Simone Dinnerstein (°1972) is een van de snelst stijgende klassieke artiesten van het begin van de 21ste eeuw. Ze heeft reeds een bloeiende internationale carrière als soliste en een aantal populaire en prijswinnende opnamen op haar naam. Hoewel haar repertoire breed is, van barok tot hedendaagse premières, heeft ze een reputatie opgebouwd als musicus met een speciale affiniteit met de muziek van Johann Sebastian Bach.

Ze werd geboren in New York als dochter van de kunstenaar Simon Dinnerstein, studeerde aan de Manhattan School of Music, studeerde af aan de Juilliard School, waar ze een leerlinge was van Peter Serkin, (zoon van Rudolf Serkin), en was fellow van het Tanglewood Music Centre. Haar doorbraak kwam met haar debuut in 2005 in New York in Carnegie Hall, waar ze Bachs Goldberg-variaties speelde. Haar opname in 2007 van de Goldberg-variaties op het Telarc-label, steeg in de eerste week van de release naar de top van de Amerikaanse Billboard Classical Chart. Het ontving talrijke onderscheidingen, waaronder een Diapason d’Or en een plaats op vele prestigieuze lijsten van  “Best of the Year”.

Haar tweede opname, van een live-recital in 2007 in Berlijn, met werken van J.S. Bach, Beethoven en de Amerikaanse componist Philip Lasser, is in 2008 uitgegeven en werd op zijn beurt, binnen in de eerste week, nummer één op de Amerikaanse “Billboard Classical Chart”. Haar derde opname, “Bach: A Strange Beauty” (foto), in 2011 uitgebracht door Sony Classical, stond niet alleen bovenaan de klassieke Chart, maar werd van alle genres, een van de bestsellers van het jaar. Een jaar later verscheen “Something Almost Being Said: Music of Bach and Schubert” (foto). Begin 2013 werkte Dinnerstein samen met singer / songwriter Tift Merrit aan een liedcyclus met de titel “Night”, een aanrader, overigens.

Dinnerstein heeft een indrukwekkend internationaal palmares op recitals en als soliste met orkest. Ze speelde recitals in o.a. de Wigmore Hall in Londen, op het “Mostly Mozart Festival” in Lincoln Center, het Kennedy Center, het Metropolitan Museum of Art, de Aspen en Ravinia Festivals en in Parijs, Wenen, Keulen, Stuttgart en Rome. . Ze speelde met de New York Philharmonic, het Orchestra of St. Luke’s, het Atlanta Symphony Orchestra, het Minnesota Orchestra, het Frankfurt Rundfunk Orchester, de Czech Philharmonic en de Tokyo Symphony. Ze heeft een brede publieke bekendheid gekregen door middel van profielen in een breed scala van print-, broadcast- en web-gebaseerde media, waaronder Gramophone, The New York Times, O The Oprah Magazine, The Guardian, Time Magazine, NPR’s Morning Edition, de Howard Stern Show en Slate.com. Naast haar traditionele concert- en opnamecarrière, heeft Dinnerstein veel tijd besteed aan vrijwilligerswerk als uitvoerend kunstenaar op onconventionele locaties zoals verpleeghuizen, openbare scholen en staatsgevangenissen.

Philip Glass’ ‘Pianoconcerto nr. 3 uit 2017, speciaal gecomponeerd voor Dinnerstein, met zijn third Mouvement “for Arvo Pärth”, bestaat uit eenvoudige, fijn evoluerende structuren die de zachte frasering en het lichtgevend toucher van de pianiste prikkelen. In het concerto in sol klein BWV 1058 van Bach laat ze de piano met fijn gedoseerde hartstocht, zwevend zingen boven het ensemble, dat met scherpzinnigheid op haar spel reageert. Een uiterst genuanceerde en gevoelige uitvoering van twee schitterende composities die haar op het lijf zijn geschreven, opgenomen in Mechanics Hall in Worcester, Massachusetts. Top! Warm aanbevolen.

Circles Piano Concertos by Bach + Glass Simone Dinnerstein A Far Cry cd ORANGE MOUNTAIN OMM 0127