Arrangementen van muziek van Johann Sebastian Bach door violist Enrico Gatti, klavecinist Rinaldo Alessandrini en mandolinespeler Davide Ferella op de labels Glossa en Dynamic Records. Heel origineel, subtiel en verfrissend.

Violist Enrico Gatti en klavecinist Rinaldo Alessandrini hebben zich onder de aardige titel “Cross-dressing Bach”, verenigd om een cd uit te brengen van werken van Johann Sebastian Bach in verschillende gedaanten. Voor zijn Dynamic cd heeft de Italiaanse mandoline speler Davide Ferella vier Bach-concerti voor één en twee klavecimbels, gearrangeerd voor één en twee mandolines, strijkers en basso continuo. Niet te missen bij die hitte.

Het is een plezier om Enrico Gatti nogmaals te verwelkomen op Glossa, een andere om Rinaldo Alessandrini voor de eerste keer te begroeten. Het muzikaal partnerschap van violist Enrico Gatti en klavecinist Rinaldo Alessandrini gaat terug tot op het moment waarop beide Italianen met een passionele interesse in oude muziek, hun carrière begonnen. De jaren gingen voorbij en beide topmusici maakten fantastische opnamen en dirigeerden vaak hun eigen ensembles.

Op de cd staan de Sonate in D BWV 1028 voor viool & klavecimbel (oorspronkelijk voor viola da gamba), de Partita in sol klein, BWV 1013 voor solo viool (oorspronkelijk voor traverso), de Sonate in re klein, BWV 964 voor klavecimbel solo (oorspronkelijke transcriptie van de Sonate voor viool solo, BWV 1003), het Adagio uit het Trio in re klein, BWV 583 voor viool en klavecimbel (oorspronkelijk voor orgel), de Sonate in sol klein, BWV 1029 voor viool en klavecimbel (oorspronkelijk voor viola da gamba) en de Fuga in sol klein, BWV 1026 voor viool & klavecimbel. Francesco Zimei schreef doordachte, zorgvuldig beargumenteerde en wetenschappelijke achtergrondinformatie in het bijbehorend boekje, bij zowel het programma als over de mogelijke oorsprong van de werken. Een fijne, stijlvolle, intieme en gevoelige cd. Warm aanbevolen.

Bach was zelf een schitterend arrangeur van zowel zijn eigen werken als dat van andere componisten. Zo transcribeerde hij bijvoorbeeld wel 22 concerti van andere componisten, zijnde zes concerti voor orgel (BWV 592-597) en zestien concerti voor klavecimbel (BWV 972-987). Bach gaf voor zijn transcripties over het algemeen de voorkeur aan werken van Italiaanse tijdgenoten, onder wie Vivaldi, Albinoni, Alessandro en Benedetto Marcello en Bonporti. Davide Ferella realiseerde zijn transcripties met respect voor het origineel, waarbij hij bv. bepaalde passages toewees aan de strijkers die oorspronkelijk voor het klavecimbel waren bedoeld, om zo de rijke contrapuntische textuur van Bachs schriftuur niet te verliezen.

Geboren in L’Aquila in 1992, behaalde Davide Ferella het diploma van mandoline aan het conservatorium A. Casella van L’Aquila bij Fabio Giudice. Hij eindigde eerste in kamermuziek op de nationale wedstrijden ‘Urania’ en ‘Marco Dall’Aquila’ en won ook de speciale prijs ‘Piero Farulli’. Hij speelde op tal van Italiaanse festivals en speelde met de barokensembles “Luca Marenzio”, “Ianua” en “Virtuosi Italiani”. In juni 2013 speelde hij in Londen in het Italiaans cultureel instituut. Ferella arrangeerde Bachs Concerti in re klein, BWV 1052, in A, BWV 1055, in re klein, BWV 1059 en het Concerto voor twee klavieren in do klein, BWV 1060. In dit Concerto speelt Dorina Frati de tweede mandoline. Heerlijk zomers en toch zeer verfrissend. “Warm” aanbevolen.

CROSS-DRESSING BACH Enrico Gatti & Rinaldo Alessandrini cd Glossa GCD 921210

JOHANN SEBASTIAN BACH HARPSICHORD CONCERTOS TRANSCRIBED FOR MANDOLIN Davide Ferella Dorina Frati Profili Barocchi cd Dynamic Records CDS7821

https://www.stretto.be/2020/06/21/ontdek-carlo-arrigoni-tiranni-affetti-works-for-mandolin-and-voice-door-accademia-degli-erranti-davide-ferella-en-marta-fumagalli-op-het-label-dynamic-heel-bijzonder/