“The Spirit of Paganini, rare and unpublished works” door o.a. de violist Mario Hossen, en “Paganini, his music, his instruments” op het label Dynamic. Buitengewoon!

Met de dubbel cd “THE SPIRIT OF PAGANINI” en de cd Paganini His Music, His Instruments”, vervolledigt het label Dynamic het prestigieus project van de uitgave op cd van het volledig werk van Nicolo Paganini. Inbegrepen in de programma’s zijn enkele absolute zeldzaamheden, alle getrouw uitgevoerd op top instrumenten door o.a. de violisten Mario Hossen en Giulio Plotino, naar Paganini’s originele handschriften. Heel, heel bijzonder.

De dubbel cd van Mario Hossen bevat o.a. spannende interpretaties van het zelden uitgevoerd Concerto No. 3 in E uit 1826, en van de Caprice nr. 24 in een interessante versie met pianobegeleiding. 

De Bulgaarse violist Mario Hossen (foto’s) ontving zijn muzikale opleiding in Sofia, Wenen en Parijs. Hij maakte zijn debuut als solist op achtjarige leeftijd. Zijn leraren waren grote pedagogen zoals Michael Frischenschlager en Gérard Poulet. Mario Hossen is artistiek directeur van de “Camerata Orphica” en oprichter van de “International Music Academy Orpheus” in Wenen. Geprezen om zijn ongelooflijke virtuositeit en charismatische podiumpresentie, speelt Hossen een repertoire dat zich uitstrekt van renaissancemuziek tot klassieke muziek, hedendaags werk en jazz. Als concertsolist speelde Mario Hossen met gerenommeerde orkesten zoals de Academie van St. Martin in the Fields, het Vienna Chamber Orchestra, het English Chamber Orchestra, het Tsjaikovsky Symfonie Orkest, het Bruckner Orchestra Linz, het Orchestra della Scala di Milano, het Royal Philharmonic, Orquesta Sinfónica del Estado de México, het Radio Symfonie Orkest van Praag, het Sofia Philharmonic en de Nordwestdeutsche Philharmonie.

Hossen trad op met uitstekende musici als Bruno Canino, Vladimir Fedoseyev, Philippe Bernold, Nayden Todorov, Borislav Ivanov, Leslie Howard, Adrian Oetiker, Gérard Causse, Roy Goodman, Vladimir Mendelssohn, Boris Mersson, Leon Bosch, Dominique de Williencourt, Georges Pludermacher en Jean-Bernard Pommier. Verschillende hedendaagse componisten zoals Tomas Marco, Rainer Bischof, Walter Baer, Gheorghi Arnaoudov, Francois-Oierre Descamps en Alessandro Solbiati hebben speciaal voor Hossen gecomponeerd.

De musicologische en artistieke inspanningen van Hossen zijn o.a. gericht op brononderzoek van Niccolo Paganini. Het compleet oeuvre van Paganini voor solo-viool en voor viool en orkest werd onder zijn supervisie uitgebracht als een historisch-kritische editie door “Musikverlkag/Publishing House Doblinger” van het wereldberoemd “Musikhaus Doblinger” in de Dorotheergasse in Wenen. Hossen speelt al zijn concerten en opnamen op zijn favoriete snaren, de befaamde “Vision Titanium” Solo-snaren, vervaardigd door het beroemd, Weens bedrijf “Thomastik-Infeld”, opgericht in 1919. Mario Hossen speelt daarenboven op een fenomenale Giovanni Battista Guadagnini uit 1749, in bruikleen van de verzameling van de Oostenrijkse Nationale Bank.

Op de dubbel cd  staan Paganini’s “La Primavera” uit 1838, (arr. voor viool en piano), “Perpetula”, (Andante amoroso en Moto perpetuo-Allegro vivace) (arr. voor viool & Piano) uit 1832, “Napoléon” (“Sonata Napoleone)” uit 1805-1809, (arr. voor viool en gitaar), “Cantabile” voor viool & piano / gitaar in D major, op. 17, “I Palpiti, “Introduction and Variations in A Major on “Di tanti palpiti” from Rossini’s “Tancredi””, op. 13 uit 1819, (versie voor viool en piano), 24 Caprices, op. 1, nr. 24 in la klein (arr. voor viool & Piano), “Maestosa Sunata sentimentale” (Variaties voor de vierde snaar op het thema “Gott erhalte Franz den Kaiser” van Joseph Haydn, op. 27, en het Vioolconcerto nr. 3 in Mi groot. Heel, heel origineel. Een ontdekking.

Op de Dynamic cd van Giulio Plotino (viool), Clemens Hagen (cello), Matteo Mela (gitaar), opgenomen in het Palazzo Tursi in Genua, staan Paganini’s “Terzetto in D”, de “Introduction & Variations on ‘Nel cor più non mi sento’ by Paisielloé, de “Sonata Concertata”, op. 61 voor gitaar en viool, en het “Cantabile” voor viool & piano/gitaar in D, op. 17. Deze meer dan uitzonderlijke opname werd gemaakt op drie originele instrumenten die toebehoorden aan Paganini zelf, de krachtige 1743 Guarneri del Gesù-viool uit 1743, een zessnarige gitaar van Ory, Parijs, uit 1797 en een prachtige Stradivari-cello uit 1736, eigendom van de Nippon Music Foundation en toevertrouwd aan Clemens Hagen, cellist van het wereldberoemd Hagen-kwartet. De drie legendarische instrumenten worden op deze release voor het eerst samen bespeeld. Het was violist Giulio Plotino die dit project bedacht en de taak op zich nam om de drie instrumenten te herenigen. Een korte geschiedenis van elk instrument staat beschreven in het begeleidend cd boekje. Niet te missen!

The Spirit of Paganini, rare and unpublished works Mario Hossen Nadja Hoebarth (piano) Alexander Swete (guitar) Ludmil Petkov (piano) Camerata Orphica Bulgarian National Radio Symphony Orchestra Nayden Todorov  2 cd Dynamic CDS7808

Paganini His Music, His Instruments Giulio Plotino (violin) Clemens Hagen (cello) Matteo Mela (guitar) cd Dynamic CDS7795

https://www.stretto.be/2018/04/21/in-de-reeks-grand-piano-uitgaven-verscheen-een-opvallende-cd-met-arrangementen-voor-piano-van-vioolcomposities-van-paganini/