In de reeks “Grand Piano” uitgaven, verscheen een opvallende cd met arrangementen voor piano van vioolcomposities van Paganini.

Tussen 1902 en 1914 publiceerden enkele van ’s werelds grootste pianisten bewerkingen van Paganini’s Cappricio’s. Busoni was de grootste, maar hijzelf beschouwde Mark Hambourg als het grootste pianistisch talent van zijn generatie. Zowel Michael Zadora als Ignaz Friedman maakten vervolgens inventieve transcripties, terwijl jaren later, de Kroaat, Boris Papandopulo, het doordringend idioom uit het midden van de 20ste eeuw in het genre bracht.

Paganini, die tijdens zijn leven al een icoon was van instrumentale virtuositeit, inspireerde Liszt en andere pianisten om zijn vioolcomposities voor piano te arrangeren of om variaties op zijn thema’s te schrijven. Deze werken hadden een originele, instrumentele schittering en waren in de regel gecomponeerd vanuit een virtuoos standpunt. Op de cd staan de uitstekende arrangementen van de Amerikaanse componist Michael Zadora (1882-1946) (foto), de variaties van de ooit legendarische, Russisch-Britse concertpianist, Mark Hambourg (1879-1960), die nooit eerder werden opgenomen, de zelden gespeelde variaties van Ignaz Friedman en “Introdzione e Capriccio” (“Paganinesco”) van Busoni . De Kroatische componist Boris Papandopulo (1906-1991) voegt zich bij hen met zijn arrangementen van drie “Capriccios After Paganini”.

De nu helaas onbekende Boris Papandopulo (foto), geboren in Honnef am Rhein (vandaag Bad Honnef) was een Kroatische componist en dirigent van Russisch-Joodse afkomst. Hij was de zoon van de Griekse edelman Konstantin Papandopulo en de Kroatische operazangeres Maja Strozzi-Pečić, en was één van de meest onderscheiden Kroatische musici van de 20ste eeuw. Papandopulo was ook schrijver, journalist, recensent, pianist en pianobegeleider. Hij liet een imposant oeuvre na van wel 460 werken.

Pianist Goran Filipec (°1981) studeerde aan de Academie “Ino Mirkovich” in Kroatië, de Musikhochschule in Keulen, het Tsjaikofski Conservatorium in Moskou en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij werd er gevormd door Naum Grubert, Oxana Yablonskaya en Natalia Trull. Hij speelde reeds in enkele van de meest prestigieuze concertzalen van Europa, waaronder het Auditorium di Milano, het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg, het Béla Bartók Nationaal Concertgebouw in Boedapest, en het Théâtre du Châtelet in Parijs, evenals in Japan, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Hij is laureaat van verschillende pianowedstrijden waaronder het Concorso Internazionale Franz Liszt – Premio Mario Zanfi (Italië), het Concurso de Piano Parnassos (Mexico) en de Internationale Muziekwedstrijd “José Iturbi” (VS). In 2016 verscheen zijn cd op met de Paganini Studies van Liszt (Naxos).
Een heel originele cd die een vernieuwend licht werpt op de intrigerende muziek van de meest legendarische violist aller tijden. Heel bijzonder. Warm aanbevolen.

Paganini at the piano Arrangements and Variations by HAMBOURG BUSONI ZADORA FRIEDMAN PAPANDOPULO cd Grand Piano GP 769

https://www.stretto.be/2021/02/02/liszt-hungarian-fantasy-rhapsodie-espagnole-de-profundis-totentanz-door-goran-filipec-en-de-kodaly-philharmonic-o-l-v-imre-kollar-op-het-label-naxos/

https://www.stretto.be/2018/08/11/the-spirit-of-paganini-rare-and-unpublished-works-door-o-a-de-violist-mario-hossen-en-paganini-his-music-his-instruments-op-het-label-dynamics-buitengewoon/#more-11201