Sublieme Beethoven cd door pianist Pavel Kolesnikov op het label hyperion.

Naast twee sonaten en variaties die tijdens Beethovens leven uitgegeven werden, koos deze begenadigde pianist voor minder bekende werken van de meester zonder opusnummer, voor “Werke ohne Opuszahl” (WoO).

Na Beethovens overlijden in 1827, hebben Georg Kinsky en Hans Halm, twee onderzoekers,  Beethovens ongenummerde werk verzameld, de ‘Werke ohne Opuszahl’. Toch was ook deze lijst incompleet en sindsdien zijn er nog vele nieuwe pogingen ondernomen, onder meer door Willy Hess en Giovanni Biamonti. Op de WoO-lijst zijn de nummers vaak, maar niet altijd, in overeenstemming met de chronologie. Sommige behoren tot Beethovens jeugdperiode, andere behoren tot zijn laatste periode.

De in Londen wonende Pavel Kolesnikov werd geboren in een Siberische familie van wetenschappers en studeerde gedurende tien jaar lang zowel piano als viool, voor hij zich alleen op piano toelegde. Hij ging studeren aan het Staats Conservatorium van Moskou bij Sergey Dorensky, het Londense Royal College of Music bij Norma Fisher en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Brussel bij Maria João Pires. En dit dankzij de genereuze steun van Christopher D. Budden, de RCM Scholarship Foundation en de Hattori Foundation. Tijdens zijn studie ontving hij de Milstein-medaille en het RCM Benjamin Britten Piano Fellowship, ondersteund door de Philip Loubser Foundation. Sinds hij in 2012 Prijswinnaar van de Honens Prijs voor Piano werd, heeft Pavel over de hele wereld gespeeld, onder meer in Zankel Hall in Carnegie Hall, Konzerthaus in Berlijn, Wigmore Hall in Londen, het Melbourne Recital Centre, Saitama Theater in Tokio en het Louvre Auditorium in Parijs. Na zijn debuut in Wigmore Hall in januari 2014, gaf The Daily Telegraph zijn recital een zeldzaam vijfsterrenrecensie en verklaarde dat het ‘een van de meest gedenkwaardige gebeurtenissen was die Londen in lange tijd niet had meegemaakt’.

Pavel was van 2014 tot 2016 lid van het prestigieus New Generation Artists-programma van BBC Radio 3. Hij maakte zijn BBC Proms-debuut in 2016 tijdens het uitvoeren van Tchaikovsky’s pianoconcert nr. 2 olv Ilan Volkov, en werd uitgenodigd om in 2017 terug te keren voor een all-Chopin solo recital. Hij heeft een drukke carrière als recitalist, kamermusicus en solist met orkesten zoals de Royal Philharmonic, BBC Philharmonic en Russian National orchestras, en de symfonieorkesten van de stad Birmingham, Toronto en de BBC. Zijn debuutstudio-opname, van Tsjaikofski’s “Jaargetijden” voor Hyperion, werd lovend ontvangen en zijn tweede cd, met Mazurka’s van Chopin, won een Diapason d’Or en een Gramophone Award-nominatie terwijl hij een plaats kreeg tussen The Daily Telegraph’s ‘Cultural Best van 2016 ‘. Pavel gelooft dat kunst het best begrepen kan worden in en door haar vele vormen, eerder dan gescheiden en isolement. Schilderen en fotografie zijn voor hem van bijzonder belang, net als mode en parfums. Hij is een fervent verzamelaar van fijne parfums en exemplaren in zijn verzameling dateren van het begin van de twintigste eeuw tot vandaag.

Op de cd staan Beethovens Andante in C, WoO211 , het Presto in C minor, WoO52, het Allegretto in C major, WoO56  en het Allegretto in C minor, WoO53 , de Piano Sonata in C sharp minor ‘Moonlight’, Op 27 , Seven Bagatelles, Op 33, de Piano Sonata in G major, Op 14 No 2 en de 32 Variations on an original theme in C minor, WoO80.

Beethoven Pavel Kolesnikov cd hyperion CDA68237

https://www.stretto.be/2018/03/26/falla-en-louis-couperin-door-de-pianisten-pavel-kolesnikov-en-garrick-ohlsson-op-het-label-hyperion/